Научете за невероятните ползи на спирулина за здравето
Чували ли сте за невероятните ползи на спирулина?
Тези водорасли са били използвани от времето на маите и ацтеките и са много питателни. Много хора ги приемат днес като добавка.
Днес ще ви разкажем повече за спирулината – невероятно могъщо древно средство.
Кратка история на спирулина
В хрониките за завладяването на Мексико от Херна Кортес той споменава определена растителност, която расте на повърхността на езерото Текскоко и се е събирала от ацтеките.
Те са изсушавали растенията на слънце и след това са ги изпичали преди ядене. Името, с което местните жители ги наричат, е “текуитлат” и означава “продукт от камък”.
Видът живее само във вода и е с високо минерално съдържание.
Използването на спирулина като храна също така е част от други култури като Каненмбу в района на езерото Чад.
В Испания видът се среща в Националния парк Доняна в Уелва, по-специално в езерото Санта Олала. Въпреки това, то не е типично за Иберийския полуостров, но е донесен там от фламандския народ, когато мигрира от Африка.
През последната половина на ХХ век, спирулината започва да се предлага в търговската мрежа. Започва да се отглежда през 1962 г. в сухи райони, където солеността на водата ги прави негодни за обичайното земеделие.
Макар да се е смятало, че е водорасли, всъщност това растение е прокариотен организъм с център (където се намира нуклеиновата киселина) и околна среда (с хлорофил).
Днес то се консумира сурово в капсула или прахообразна форма и се намира лесно в магазини за хранителни добавки.
Хранителни вещества и свойства на спирулина
Тези спираловидни цианобактерии (откъдето произлиза и името им) имат синьо-зелен цвят, дължащ се на фикоцианина и хлорофила, които съдържа.
Като цяло, това е невероятна добавка, която осигурява протеин, който тялото ви може да усвои по-лесно от повечето други (57% от теглото й е протеин).
Спирулината също е страхотен източник на въглехидрати, мазнини, нуклеинови киселини и витамини А и В12. Някои от минералите, които съдържа е калций, желязо, магнезий и фосфор.
Страхотна за здраве и красота
Като цяло консумирането на спирулина оказва голямо влияние върху здравето и красотата.
На първо място това е хранителна добавка, която забавя стареенето на клетките. В допълнение, тя съдържа също антиоксиданти като бета-каротин. По този начин е много полезна за здравето на очите.
Тъй като осигурява много желязо, тя е чудесна за хора, страдащи от анемия, умора и недостиг на минерали.
Професионалните спортисти я използват, за да подобрят резултатите си в състезания и тренировки. В края на краищата, тя им помага да възстановят енергията и физическото си здраве.
Тъй като е с ниско съдържание на наситени мазнини и есенциални мастни киселини, тя е идеална за хора, които се опитват да отслабнат или да се хранят по-добре.
Ако това не е достатъчно, спирулината съдържа малко калории, но пък е богата на аминокиселина, която помага за потискане на апетита.
Спирулина и нейните много ползи за здравето
Преди всичко, водораслото има способността да ви помогне да защитите и подхранвате както черния, така и белия дроб.
Освен това ви помага да:
- Детоксирате тялото си
- Укрепите имунната система
- Регенерирате чревната флора. Това е страхотно за запек, тъй като помага при образуването на изпражнения.
Също така допринася за производството на невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който поддържа невроналните функции в баланс и подобрява здравето на централната нервна система.
Благодарение на витамините, то помага на вашите мозъчни клетки да функционират по-добре. Това е идеално за преди голям изпит например.
В допълнение, този солеви организъм е много полезен за сърдечно-съдовото ви здраве. Понижава холестерола и триглицеридите, както и кръвното налягане.
Разбира се, има много повече предимства от тази изключителна добавка. Освен това:
- Предотвратява остеопорозата по време на менопаузата
- Помага да заспите
- Намалява симптомите на ревматоиден артрит
- Лекува шум в ушите или тинитус
- Подобрява лошия дъх
- Дезинфекцира и лекува язви или други лезии в устата
Вижте още: Как да се отървем от лош дъх
Ползите за красотата на спирулина
Освен всичко, което прави за вашето здраве, това растение също е отлично средство в процедурите за красота.
За едни тя осигурява голямо количество минерали, витамини и аминокиселини, които помагат за растежа и укрепването на косата.
По този начин, то е страхотно за хората, които се борят с косопада.
Освен това спомага за укрепването на крехките нокти.
В допълнение, растението действа за подмладяване на кожата благодарение на хлорофила, линолеиновите киселини и витамин Е.
Прочетете и това: Съвети за подмладяване и хидратиране на кожата
Как трябва да консумирам спирулина?
Можете да откриете добавката под различни форми: капсули, течности, таблетки, багрила и прах. Дневната доза за възрастни е от 3 до 5 грама.
Противопоказания и странични ефекти
- Хората с подагра или хиперурикемия трябва да избягват консумацията на спирулина, както и бременните или кърмещи жени.
- Може да причини диария, повръщане, кожни реакции и главоболия. В този случай спрете да я приемате и се консултирайте с лекар.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Ashraf Mahdy Sharoba. (2015). Valor nutritivo de la espirulina y su uso en la preparación de algunas fórmulas complementarias para alimentos infantiles. Diario de Procesos Agroalimentarios y Tetecnologías 2014, 20 (4), 40(6), 330–350.
https://doi.org/10.1159/000088889 - Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin (2009). Shih CM, Cheng SN, Wong CS, Kuo YL, Chou TC.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19299804 - Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus (2001). Parikh P, Mani U, Iyer U.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401 - The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study (2014). Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631 - Torres-Duran, P. V., Ferreira-Hermosillo, A., & Juarez-Oropeza, M. A. (2007). Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids in health and disease, 6, 33. doi:10.1186/1476-511X-6-33
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2211748/ - Selmi, C., Leung, P. S., Fischer, L., German, B., Yang, C. Y., Kenny, T. P., Cysewski, G. R., … Gershwin, M. E. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cellular & molecular immunology, 8(3), 248-54.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/