Симптоми за възпаление на хранопровода

Сред тях са хъркане, киселини в стомаха и язви в устата
Симптоми за възпаление на хранопровода

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Понякога възпаление на хранопровода не се дължи само на киселинен рефлукс. Според експертите, когато имунната ни система е изтощена и защитните ни сили – слаби, тази част на храносмилателната система може леко да се възпали. Днес ще ви запознаем с причините за възпаление на хранопровода и как да го лекувате.

Как да разберем дали имаме възпаление на хранопровода?

Възпалението на хранопровода може да се дължи на две причини: нормален езофагит или инфекциозен езофагит. С помощта на тест докторът може да определи кой от двата вида е. Така ще разбере дали това се дължи на вирус, бактерия, или просто е отговор на киселинен рефлукс. Но всички тези причини могат да доведат до едни и същи симптоми. Нека да видим кои са те.

1. Затруднено преглъщане

при възпаление на хранопровода може и да преглъщате трудно

Когато има възпаление или инфекция на хранопровода, то се разпространява в цялата област на гърлото. Не забравяйте, че хранопроводът е мястото между гърлото и стомаха, което означава, че е най-горната част на храносмилателната ни система. Логично е болката да достигне до гърлото, което се възпалява и ни пречи да преглъщаме нормално.

2. Язви в устата

Херпесите или афтите се появяват, когато в тялото протича възпалителен процес. Обикновено инфекциите се появяват, когато защитните ни сили са слаби, т.е. когато имунната ни система е уязвима и белите кръвни клетки не функционират правилно. Първият симптом на езофагит обикновено е херпес или афти.

3. Кашлица

при възпаление на хранопровода възниква и специфична кашлица

Сухотата и възпалението на хранопровода причиняват вид кашлица, който е много отличителен. При нея гърлото е сухо, но е толкова възпалено, че не успяваме да облекчим дразнението.

4. Киселини в стомаха

Важно е да запомним, че възпаление на хранопровода може да бъде причинено от много неща, включително и киселинен рефлукс, вируси като орални херпеси или цитомегаловирус (гъбична инфекция) или тежко заболяване. Ето защо, в много от случаите, най-често срещаният симптом е усещане за парене в стомаха. Тази болка се издига до гърлото, но остава най-силно концентрирана в стомаха.

5. Висока температура

при възпаление на хранопровода тепературата се покачва

Повишаването със само две десети градуси на телесната температура е достатъчен сигнал, че нещо сериозно се случва в тялото. Когато имаме висока температура, това обикновено е симптом за инфекция. Поради това най-добре е да отидете на лекар, преди да вземете аспирин, за да се опитате да я свалите. Температурата е индикатор, че нещо се случва – не го подценявайте.

6. Хъркане

Възпалението на хранопровода стига чак до гърлото. Когато то е подуто, въздушният поток, излизащ навън, се запушва, което води до хъркане. Разбира се, хъркането не означава обезателно, че нещо с хранопровода не е наред, но ако е придружено от възпалено гърло и болки в стомаха, не го пренебрегвайте и се консултирайте с личния си лекар.

Вижте някои съвети как да бъде преодоляно хъркането в статията на д-р Петко Кабакчиев, завеждащ УНГ клиника при Университетската болница “Лозенец”

Лечение на инфекции на хранопровода

лечение на възпаление на хранопровода с алое вера

Вашият лекар ще определи курса на лечение, който трябва да предприемете. Обикновено това е серия от антибиотици в продължение на осем или десет дни, за да се види как ще се развие. Най-важното е да се разбере причината за инфекцията.

Дали това е вирус? Дали защитните сили на организма са слаби и трябва да се грижим по-добре за имунната система? Правят се тестове, които могат да ни дадат отговори за произхода на инфекцията. Но през това време – ето какво можем да направим у дома:

  • Чай с алое

Алое вера е идеално за лечението на инфекции и намаляване на възпалението. Растението е естествен антибактериален агент и помага за предотвратяване на всички видове възпаления – както вътрешни, така и външни. Препоръчваме да смесите гела от растението алое вера в един литър вода и да пиете всеки ден, в продължение на най-малко 6 дни.

Как да го приготвим? Лесно е – изстържете две супени лъжици гел от растението, като внимавате да не се порежете на бодливите листа, и го добавете към една чаша вряща вода, докато се смеси добре. След това сипете три чаши вода към сместа и пийте през целия ден. Уверете се, че температурата на напитката винаги е хладка, т.е. нито гореща, нито студена, така че да не дразни стомаха или хранопровода.

  • Чай от джинджифил

Джинджифилът е друг естествен антибиотик, който помага при лечение и възпаление. В идеалния случай на ден трябва да се пият две чаши чай, направен от корена. Настържете една супена лъжица джинджифил в една чаша и това е всичко. И не забравяйте, не пийте тези чайове горещи – те са най-полезни, ако се консумират със стайна температура.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.