Най-добрите съвети за защита на косата от слънцето

Поддържането на скалпа хидратиран е изключително важно за предпазване от вредите, причинени на косата от излагането на слънце.
Най-добрите съвети за защита на косата от слънцето
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 14 юни, 2019

Всички харесваме блестящата и здрава коса, затова трябва да полагаме грижи за нея през цялата година. Ето защо е важно да знаем основните начини за защита на косата от слънцето.

Ако искате да се радвате на добро здраве докато се наслаждавате на ласката на слънцето, трябва да вземете необходимите предпазни мерки срещу вредното действие на свободните радикали. Те водят до окисляването на косата, при което тя губи цвета и обема си. Така че, ако искате да се радвате на блестяща грива ви съветваме да спазвате тези съвети.

Рисковете да оставите косата си незащитена

Косата ви оформя и подчертава лицето и отразява характера ви. Ето защо е важно да я защитавате максимално, особено срещу вредното въздействие след продължително излагане на слънце.

Хората, които пренебрегват този факт, често се оплакват, че косата им е прекалено суха и с цъфтящи краища. Но изтощаването на косата може да бъде предотвратено, без да се стига до подстригването й или до прилагането на скъпи терапии във фризьорските салони.

Средства и съвети за защита на косата от слънцето

1.Защитно масло от мандарина и жожоба
Пригответе си сами натурално масло за защита на косата от слънцето.

Най-добрият начин за защита на косата от слънцето е като предотвратите увреждането й. За целта можете да си направите сами домашно защитаващо капилярите средство от две натурални съставки.

Маслото от жожоба подхранва косата, а текстурата му е подобна на себума, затова не омазнява скалпа прекалено много. А маслото от мандарина, освен че придава приятен аромат, прави косата по-блестяща и я съживява.

Съставки:

 • 4 супени лъжици масло от жожоба (60 мл)
 • 10 капки чисто етерично масло от мандарина

Указания и начин на употреба:

 • Смесете двете съставки.
 • Изсипете ги в бутилка с пулверизатор. Прибавете и ½ чаша вода (100 мл), за да нанасяте по-лесно продукта върху косата.
 • Можете да съхранявате сместа и в буркан. Изсипете малко от продукта в ръката си и го разнесете върху косата се все едно се сресвате с пръсти.

2.Носете шапка

Най-практичният и лесен начин да защитите косата от слънцето е като носите шапка или шал. В днешно време можете да откриете безброй опции, с които да направите стила си уникален.

Друг вариант е да стоите под чадър, когато имате възможност. Въпреки че слънчевите лъчи ще достигат да косата ви, действието им няма да бъде толкова силно.

Освен това трябва да се съобразявате с времето. По обяд силата на слънчевите лъчи е най-силна.

3.Внимавайте с водата

Освен слънцето, трябва да знаете, че водата от плувните басейни и морето също може да навреди на здравето на косата ви. Това важи най-вече за слънчевите дни прекарани във водата. Ето защо е важно да не мокрите косата си твърде често.

Най-добре е да изплакнете косата си с прясна вода след като сте плували. Така ще премахнете натрупаната сол, хлор и други вредни вещества, за да предотвратите по-сериозни увреждания.

4.Домашна маска преди измиване на косата

Когато се върнете вкъщи е добре да използвате домашна маска, преди да измиете косата си по обичайния начин. Косата ви ще поеме хранителните вещества много по-добре, когато е суха.

Съставки:

 • 1 жълтък
 • 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
 • 1 супена лъжица лимонов сок (15 мл)

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 домашни средства с яйчни жълтъци при суха коса

Указания и начин на употреба:

 • Разбъркайте добре и смесете трите съставки. Ако искате да нанесете маската по-лесно върху косата си, можете да добавите една-две супени лъжици вода.
 • Нанесете маската върху суха коса и я оставете да подейства половин час.
 • След това измийте косата си по обичайния начин.

Използвайте натурален шампоан за защита на косата от слънцето.
5.Натурален овлажняващ шампоан

И накрая, за да предотвратите дехидратирането на скалпа от излагането на слънце, трябва да проверите какъв шампоан използвате. Най-добре е да заложите на натурален такъв, съдържащ съставки като алое вера, кокос или кокосово масло, растителни екстракти и есенции.

Веществата водещи до изсушаването на косата са сулфатите и алкохолът, които са сред основните съставки в повечето шампоани. Четете етикетите на продуктите, които купувате, за да изберете подходящия за вас продукт. А когато навън е слънчево трябва да използвате шампоани, защитаващи косата от изсушаване и увреждане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hegel, P., Mabe, G., Brignole, E. A., & Pereda, S. (2013). Phase equilibrium engineering of jojoba oil extraction with mixed-CO 2 + propane solvent. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2012.12.001

 • Wester, V. L., van der Wulp, N. R. P., Koper, J. W., de Rijke, Y. B., & van Rossum, E. F. C. (2016). Hair cortisol and cortisone are decreased by natural sunlight. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2016.06.016


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.