Никога не оставяйте тези 8 вещи в банята

Тъй като има много подходящи вещи за съхранение в банята, това ни кара да си мислим, че можем да ги оставим там за дълго. Но накрая може да се окаже, че по тях са се натрупали много опасни бактерии и плесени.
Никога не оставяйте тези 8 вещи в банята

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Банята е най-важното място след като се събудим сутрин. Може би си мислите, че почиствате перфектно това място и вярвате че нивото му на хигиена е безупречно.  

Въпреки че имате основание да вярвате в това е важно да запомните, че тази част на дома ви приютява опасни бактерии и токсини.

Може би още от детството си имате навика да държите четката си за зъби в банята, защото е по-практично, но това не е добре за здравето ви.

Ще ви разкажем за 8 предмета, които хората не трябва да оставят в банята. Внимание!

1. Четката за зъби

Най-често хората оставят в банята четката си за зъби. Така е по-лесно – просто влизате и я вземате, за да я ползвате. Но трябва да знаете, че излагате здравето си на риск, особено ако и други хора ползват това помещение.

Изследователи от университета Куинипиак, Кънектикът откриват остатъци от фекалии при 60% от четките за зъби в банята, независимо как са били съхранявани.

Това означава, че въпреки че си мислите, че имате добри хигиенни навици, не можете да спрете развитието на опасни бактерии

Не трябва да забравяте, че банята е мокро помещение. А това пречи на четката ви за зъби да изсъхне напълно. Съветваме ви да оставяте четката си за зъби в стаята си или в друго сухо място в дома ви.

За да избегнете замърсяването на четката си за зъби е добре да си купите кутийка за съхранение. Някои са за поставяне на цялата четка, а други просто покриват главата й.

2. Лекарства

Не съхранявайте лекарства в банята.
Топлината и влагата в банята намаляват ефективността на лекарствата. В някои случаи те могат да изгубят действието си преди изтичането на срока им на годност.

За да съхранявате правилно лекарствата си, запомнете следното:

  • Избирайте места, които са чисти и сухи. Като някое чекмедже в стаята ви. И обратното – кухнята, както и банята, крие същите проблеми и затова е по-добре да я избягвате.
  • Съхранявайте лекарствата в оригиналните им опаковки. Така ще знаете кое за какво служи. Ще можете да проверявате и срока им на годност, за да избегнете приема на изтекли лекарства, както и да замените едно лекарство с друго.
  • Дръжте лекарствата на недостъпно за децата място.

3. Самобръсначки

Влагата може да доведе до появата на ръжда по ножчетата на самобръсначките, дори и да не сте ги използвали. Единственият начин да ги съхранявате в банята е докато са запечатани в оригиналната си опаковка.

Този съвет важи и за ножиците и другите метални предмети, които се окисляват лесно.

4. Грим

Съхраняването на грима в банята е неудобно и освен това намалява трайността му. Най-вероятно гримът ви ще стане негоден за употреба преди указания срок на годност върху опаковката.  

Топлината и влагата унищожават сенките за очи, ружа, червилата и фон дьо тените малко по малко. Освен това в грима ви лесно могат да попаднат бактерии. Най-добре съхранявайте гримовете си на сухо място в спалнята. А ето и един трик – дръжте лака за нокти в хладилника, за да не се сгъсти и да изсъхне.

5. Парфюми

Любимият ви парфюм може да промени аромата си и да започне да ухае неприятно, ако го оставите в банята за дълго. Високата температура и парата могат да променят парфюмите ви.

Съветваме ви да държите парфюмите си в стаята в чекмедже, където температурата е относително постоянна.

6. Кондоми

Имате си скришно място в банята, което е идеално за съхраняване на кондомите, нали? Това е голяма грешка. Правилното място за това е нощното шкафче.

Излагането на топлина и влага уврежда кондомите с времето, намалявайки ефективността им.

7. Не оставяйте бижута в банята

Също както и самобръсначките любимите ви бижута могат да бъдат повредени от влагата във въздуха.

Покритите със злато или сребро бижута могат да започнат да променят цвета си. Среброто потъмнява най-бързо.

Най-добре е да имате малка кутия за бижута. Тези кутийки се затварят плътно и обикновено са покрити с кадифе. Целта на кутийките е да предпазят бижутата от прах и други вредни фактори, за да ги поддържат в перфектно състояние.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 алтернативни домашни употреби на бирата

8. Гребени и четки за коса

гребени и четки за коса в банята
Четките за коса и гребените също лесно стават източници на бактерии, ако ги държите в банята. Същото важи и ако стоят затворени в кутии. Не е добре да ги съхранявате и в чекмедже, защото може да събира влага, както става в банята.

Влажността във въздуха улеснява развитието на бактериите и води до образуването на плесени по четката ви за зъби. Най-добре съхранявайте тези вещи в стаята си. 

Както видяхте съхраняването на тези вещи в банята не е най-добрата идея. Ако се съмнявате за някой предмет, който не сме споменали, просто помислете дали разпространението на бактерии по него би представлявало проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Society for Microbiology. June 2, 2015. Toothbrush contamination in communal bathrooms.
  • Guerra, Daniel. “Uso de antisépticos y desinfectantes.” Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá 24.4 (2005): 201-203.
  • Guinan, Maryellen E., Maryanne McGuckin-Guinan, and Alice Sevareid. “Who washes hands after using the bathroom?.” American Journal of Infection Control 25.5 (1997): 424-425.
  • Rusin, P., P. Orosz‐Coughlin, and C. Gerba. “Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners.” Journal of Applied Microbiology 85.5 (1998): 819-828.
  • Santiago, J. “Control de los Gérmenes.” Prevent the Spread of Germs 32.3 (2011): 11.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.