Мед и лук: излекувайте кашлицата на мига!

Двете съставки действат като природни антибиотици и са способни да неутрализират микроорганизмите, които атакуват дихателните пътища.
Мед и лук: излекувайте кашлицата на мига!

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Кашлицата може да бъде суха или влажна. Когато е влажна, тя е съчетана със секрет, познат още като храчки. Те не бива да се задържат в тялото. Чрез кашлянето организмът се опитва именно това – да прочисти дихателните пътища от излишното количество секрет. От друга страна, сухата кашлица не е следствие от прекалено много храчки. Тя представлява раздразнение или инфекция, които ако не бъдат третирани навреме, могат да се превърнат в хронични.

Независимо какъв е типът кашлица, в опит да контролират симптомите повечето хора залагат на сиропи и други лекарства. Неумерената употреба на лекарства и сиропи обаче може да доведе до нежелани странични ефекти за здравето. Именно поради това ви предлагаме да потърсите алтернативи, дадени от природата.

Природните съставки, които облекчават кашлицата, притежават успокояващи и отхрачващи свойства. Те елиминират храчките и спомагат за преодоляване на раздразнението. Тези съставки действат като природни антибиотици и са способни да неутрализират микроорганизмите, които атакуват дихателните пътища. В днешната статия ще споделим с вас най-популярните сиропи на природна основа – а именно такива, съдържащи мед и лук.

Сироп от мед и лук за облекчаване на кашлицата

Медът облекчава кашлицата.

Комбинацията от мед и лук е добре познато природно средство, което се използва от древни времена за облекчаване на неразположение като кашлицата. И двете съставки представляват антибиотик и противохрачващо средство, което редуцира неприятните симптоми, свързани с кашлицата, и спомагат за избягването на усложнения. И това не е всичко. Медът и лукът засилват съпротивителните сили на имунната система, а това я прави по-способна да се справи с вирусите, бактериите и всички микроорганизми, които провокират проблеми с дихателната система.

Ползите от меда за лечение на кашлицата

Според Световната здравна организация (СЗО) медът представлява подходящо лечение при кашлица и настинка. Този продукт притежава потенциал да облекчава болното гърло и да успокоява раздразнения, също така редуцира симптомите на кашлицата. Медът притежава и антиоксидантни свойства и повишава производството на субстанции, наречени цитокини – за тях знаем, че оказват антимикробно действие.

Ползите от лука за лечение на кашлицата

Лукът е познат из цял свят като отлично отхрачващо средство. Свойствата му ефикасно се прилагат с цел елиминиране на бактериите и стимулиране на прочистването на дихателните пътища. Лукът съдържа много антиоксиданти. Те притежава прочистващи и детоксикиращи свойства, които помагат за овладяване на кашлицата. Когато знаете това, не е никак странно, че този природен дар присъства в редица средства за лечение на кашлица и болно гърло.

Природният сироп, който ви предлагаме, съчетава мощта на меда и лука. Той представлява отлично средство срещу неприятната кашлица и засилва имунната система. Съставките не провокират никакви странични ефекти, което ги прави подходящи за прилагане и при деца.

Рецепта №1: Мед и лук

Съставки:

 • 1 средна глава лук
 • 2 чаши вода
 • Сокът от 1 лимон
 • 2 чаени лъжици мед

Начин на приготовление:

 • Обелете и нарежете лука на големи резени, след това сварете лука за 15 минути във водата.
 • След като кипне водата, свалете съда от котлона и изчакайте още 5 минути. Време е да добавите 2 чаени лъжици мед и лимоновия сок.
 • За оптимален резултат консумирайте 2-3 пъти дневно.

Рецепта №2: Мед и лук

Съставки:

 • 1 глава лук
 • 2-3 супени лъжици мед

Начин на приготовление:

 • Обелете, нарежете лука на малки резени и го сложете в купа. Добавете меда и оставете сместа да престои цяла нощ.
 • На сутринта прецедете сместа, като използвате плътна марля или цедка. Консумирайте цялата доза в рамките на деня.
 • Можете да консумирате природното лекарство и като го разтворите в малко вода.
 • Препоръчително за оптимален резултат е да взимате по 1 супена лъжица от сиропа на всеки 2 часа.

Независимо коя рецепта изберете, важно е да знаете, че действието на меда и лука не е мигновено. За да постигнете успокояващ ефект, трябва да проявите постоянство. Само по този начин можете да се преборите с кашлицата и съпътстващите я неприятни симптоми.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.