Масталгия: описание и причини

Най-честата причина за масталгия е хормоналната промяна, която предшества менструацията. Важно е обаче да се изключат други заболявания.
Масталгия: описание и причини
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 01 март, 2024

Разглежданата масталгия е медицински термин, който се отнася до болка в гърдите. Това е много често при жени, особено тези в репродуктивна възраст, които все още не са достигнали менопаузата.

Може да има много видове този вид болка поради различни причини. Около 70% от жените казват, че са я преживели в даден момент от живота си. Да, може да е доста притеснително, но истината е, че по-голямата част от случаите имат нещо общо с менструацията. По този начин те рядко показват, че има сериозно заболяване.

Има обаче моменти, когато масталгията също е симптом на някои заболявания. Всъщност ракът на гърдата може да е причина, въпреки че е рядък. Поради неговата хетерогенност, в тази статия ще обясним най-честите причини за масталгия. Важно е да знаете какви са те, за да определите дали трябва да посетите лекар.

Кои са най-вероятните причини за масталгия?

Първо, важно е да се отбележи, че масталгията обикновено се причинява поради хормонална активност. По време на менструалния цикъл на жената хормоналните нива на естроген и прогестерон варират в определени фази.

След овулацията хормоните остават повишени до дните преди менструация. Тяхната функция е да стимулират каналите на млечната жлеза, за да ги увеличат. По същия начин гърдите започват да задържат течност. По този начин резултатът е увеличаване на размера, което може да доведе до болка.

Масталгията е циклична в такива случаи. По този начин болката в гърдите следва модел, който съответства на менструалния цикъл. Увеличава се непосредствено преди менструация. Някои жени може дори да го изпитат от момента, в който започнат да овулират.

Също така този вид болка има определени характеристики. Той обикновено засяга цялата гърдите и чувствителност в тази област забележимо увеличава. Някои жени изпитват проблеми, когато облекат сутиен или могат да почувстват болката, която се разпростира върху подмишниците.

Хормоналните контрацептиви са най-често срещаното лечение за масталгия поради циклични хормонални промени. Според някои проучвания тези лекарства помагат за намаляване на този вид болка, въпреки че в някои случаи тя може да продължи или да се прояви като страничен ефект.

Може да прочетете и: Пет причини за болки в гърдите

Причини за нециклична масталгия

Наранявания

Когато масталгията нито следва модели, нито може да бъде свързана с хормонални промени, тогава е важно да се проучат други възможни причини. Като начало трябва да изключите, че болката ви е резултат от някакъв удар.

Лекарства

По същия начин говорете с Вашия лекар за всички лекарства, които може да приемате. Това е така, защото много лекарства могат да доведат до болка в тази област като страничен ефект, особено някои антидепресанти и хормонални терапии.

Операции

Дори минала операция на гърдата, дори и ако това е било преди много време, може да доведе и до масталгия. Това е относително често, тъй като някои нерви често се нараняват по време на хирургическа интервенция и белезите също могат да причинят този проблем.

Кисти на гърдата

Това са малки торбички, пълни с течност, които се образуват вътре в гърдите. Това обаче е доброкачествена и доста често срещана ситуация, която не изисква лечение, освен ако не причинява дискомфорт. Те могат да се появят на всяка възраст, въпреки че са по-чести след менопаузата.

Рак на гърдата

Ракът на гърдата е един от най-често срещаните видове рак при жените. Все пак, това е много рядко, за да се прояви чрез масталгия. Във всеки случай е важно да се изключи причината. По този начин лекарите трябва да използват диагностични техники като мамография.

Как лекарите диагностицират причината за масталгия?

За да диагностицира правилно причините за него, пациентът трябва да даде възможно най-много информация на своя лекар относно техните симптоми. Трябва да сте наясно със засегнатата област. Например, ако ви боли целият гръден кош или само част от него. По същия начин трябва да знаете кога болката идва и си отива.

Също така, лекар може да помогне с някои допълнителни тестове за диагностика. Най-често използваните тестове са чрез мамография и ултразвук. В някои случаи те могат да вземат биопсия, за да определят естеството на патологията.

Заключение

Масталгията е често срещан дискомфорт, който почти всички жени изпитват в даден момент от живота си. Като цяло това се дължи на хормонални промениВъпреки това,  важно е да се консултирате с вашия лекар, за да могат да се изчистят всички съмнения, които имате, да се изключи заболяването или пък да бъде правилно диагностицирано.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.