Лечение на псориазиса със сарсапарила

Чаят от сарсапарила има противовъзпалително действие. Използването му в комбинация с чесновото масло облекчава дискомфорта от обривите на псориазиса
Лечение на псориазиса със сарсапарила
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли, че можете да лекувате псориазиса с натурални средства като сарсапарила?

Псориазисът е заболяване причинено от отслабването на имунната система. Проявява се под формата на кожни обриви. Често болестта засяга и ноктите и скалпа.

Псориазисът не е заразно заболяване, но може да се предаде по наследство. Част от причините за появата му са:

По-често се наблюдава при възрастните хора, най-вече при мъжете.

Сарсапарила
чай от сарсапарила за лечение на псориазиса

Растението сарсапарила представлява храст растящ в Азия, Африка и Европа. Стеблото му е тънко и бодливо и може да достигне височина до 2 метра.

Хората използват корените на сарсапарилата за приготвянето на натурално лекарство за лечение на кожни заболявания. Корените са полезни и за кръвообращението.

Етеричното масло от растението се използва като алтернативно лечебно средство. Помага за лечението на редица разнообразни симптоми – от баналните настинки до ревматизъм.

Лечебни качества

Според някои растението сарсапарила е натурално пречистващо бъбреците средство.

Освен това пречиства кръвта и в резултат на това подобрява кръвообращението. Затова спомага борбата срещу кожните проблеми като акне и обривите причинени от псориазиса.

 • Растението сарсапарила действа и като стимулант за образуването на някои хормони като тестостерона, което го прави ефикасно средство в борбата срещу сексуалната импотентност.
 • Използва се и за лечението на кожни проблеми като екземи, псориазис, дерматит, проказа и сърбеж. Противовъзпалителното му действие значително подобрява симптоми като подуване и оттичане. 

Сарсапарила за лечението на псориазиса

Екстрактът от сарсапарила може да бъде част от традиционното лечение на обривите и  беленето на кожата причинени от сифилис.

Обривите при това заболяване са много болезнени. Затова натуралното средство, за което ще ви разкажем в следващите редове е много ефикасно и в борбата срещу псориазиса.

Чесново масло с чай от сарсапарила
Чай от сарсапарила

Чесънът често се използва като натурално средство в грижата за кожата. Антиоксидантните му качества спомагат възстановяването на кожата. В традиционната медицина чесънът е известен с полезното си действие за хората страдащи от дерматит.

Вече ви разказахме колко е полезна сарсапарилата за кожата. Но още веднъж искаме да споменем, че е страхотно средство за премахване на кожните несъвършенства, а съчетаването й с чесъна засилва още повече ефекта от действието й.

Съставки

 • 1 чаша вода (250 мл)
 • 2 чаени лъжички корен от сарсапарила (10 г)
 • Чесново масло (200 г)
 • Памук

Приготвяне

 • Изсипете водата в подходящ съд и го поставете на котлона, за да заври. Щом водата кипне добавете корените от сарсапарила и оставете сместа да поври 15 минути.
 • Смесете чая с чесновото масло в съд с капак.
 • Изчакайте сместа да изстине.След това с помощта на малко памук нежно нанесете сместа върху засегнатите части от кожата.

Забележка: Вероятно знаете, че натуралните средства често допълват традиционната терапия или предписаното лечение от дерматолог, за подобряване и контролиране на симптомите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как сами да отгледате чесън у дома

Съвети
съвети за лекуване на псориазис със сарсапарила

Запомнете, че използването на големи количества от което и да е лечебно растение може да доведе до неприятни последици и нежелани странични ефекти. Билковите чайове значително подобряват цялостното здравословно състояние. Научете повече за тях и за ползите, които ви предлагат.

Ако дискомфортът от псориазиса продължи трябва да посетите дерматолог. Може би става въпрос за сериозна, тежка инфекция. Ако искате сами да си съберете корени от сарсапарила трябва много да внимавате: черният брей много прилича на сарсапарилата, но плодовете му са силно отровни.

Запомнете, че здравето на кожата ви е много важно. Използвайте овлажняващи кремове и слънцезащитни продукти. Не забравяйте, че ако рН нивото на кожата ви се променя често, това може да доведе до сериозни заболявания, включително и до рак.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Amira, S., Dade, M., Schinella, G., & Ríos, J. L. (2012). Anti-inflammatory, anti-oxidant, and apoptotic activities of four plant species used in folk medicine in the Mediterranean basin. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.
 • Demo, A., Petrakis, C., Kefalas, P., & Boskou, D. (1998). Nutrient antioxidants in some herbs and Mediterranean plant leaves. Food Research International31(5), 351–354.
 • Langley, R. G. B., Krueger, G. G., & Griffiths, C. E. M. (2005). Psoriasis: Epidemiology, clinical features, and quality of life. In Annals of the Rheumatic Diseases.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.