9 книги по философия, които трябва да прочетете

Интересувате ли се от четене на философски текстове? Ето списък с книги по философия за всеки вкус.
9 книги по философия, които трябва да прочетете

Последна актуализация: 03 март, 2022

Кои книги по философия е добре да прочетете?

Философията е дисциплината, която поставя под въпрос и отразява всичко, от ежедневни явления и факти, до по-дълбоки проблеми, като причините и принципите на реалността. По този начин произведенията и книгите по философия, родени в този клон на знанието, са допринесли за разбирането на човешкото същество и света около него от началото на историята на мисълта.

Четенето на някои от тези произведения несъмнено ще допринесе за насърчаване на по-критичното и гъвкаво мислене; необходим въпрос в днешно време, където преобладават непосредствеността и “авто-пилота” като водачи на нашите действия.

Ето защо, по-долу ще ви представим някои незаменими книги по философия, лесни за четене и смилаеми, които ще ви позволят да отразявате и поставяте под въпрос релевантни аспекти на днешния свят.

1. Тао Те Чинг от Лао Дзъ

Тао Те Чинг е класически текст, чието авторство се приписва на Лао Дзъ, един от най-важните философи на китайската цивилизация. Смята се, че този велик мислител е живял между четвърти век пр. н. е. и шести век пр. н. е.; следователно датата на публикуване на произведението е неизвестна.

Заглавието на текста се превежда като „Път на добродетелта“, а съдържанието се състои от поетични образи и афоризми за китайската философска и религиозна система. Неговото учение се състои в това да живеем в хармония със закона на Вселената, оставяйки нещата да поемат естествения си ход, без да се привързваме към нищо.

Този текст е предназначен да се чете, препрочита и работи върху него цял живот, тъй като отразява по-дълбока, по-мъдра и по-точна философия от всяка друга книга, писана някога.

Смятаме, че може да ви хареса тази статия: Да бъдем щастливи не е утопия: размисли за щастието

2. Книги по философия: Диалозите на Платон

Книги по философия: Разликата между философиите на Аристотел и Платон.

Платон (ок. 427-347 г. пр. н. е.) е един от класическите философи, чиито мисли са надхвърлили историята. Неговите диалози съдържат разсъждения по различни теми, като любов, справедливост, добродетел и живот след смъртта. Сред най-популярните са: Менон, Банкет, Федър и Парменид.

Произведенията на Платон представляват добро начало за всеки, който иска да започне да се занимава с философия, тъй като този автор не само представя началото на западната мисъл, но също така прави интересни разсъждения по въпроси, които все още са в сила.

3. Левиатан от Томас Хобс

Публикувана през 1651 г., това е едно от най-важните философски произведения за западната политика. В него авторът започва с изучаването на човека в себе си, за да го изучава в обществото.

За Хобс природата на човешкото същество е егоистична, състезаваща се и винаги страхуваща се от насилствена смърт. Следователно, в естественото си състояние, хората живеят в анархично състояние, война на всички срещу всички за оцеляване, без ясно разграничение между справедливост и несправедливост.

Но какво е това, което позволява на човешкото същество да излезе от това състояние? Мощен суверен (държавата). Левиатан, чието управление е прието от мнозинството хора, които отстъпват част от правата си на него, с гаранция за получаване на сигурност и защита.

4. Книги по философия: Критика на чистия разум на Имануел Кант

Това е едно от големите произведения на Имануел Кант, публикувано през 1781 г. В него авторът разсъждава върху природата на човешкото познание и развива нова теория, която се опитва да обедини две очевидно антагонистични позиции: рационализъм и емпиризъм.

Авторът заключава, че знанието е резултат от взаимодействието между разума и чувствителността  (сетивата). По този начин той повлиява върху идеите на по-късните съвременни философи. Всъщност идеите му все още се обсъждат и изучават днес.

5. Тъй рече Заратустра от Фридрих Ницше

Публикувана през 1885 г., това е една от най-известните книги по философия на Ницше. Съдържа разсъждения за отношенията на обществото с Бога, заявявайки, че „Бог е мъртъв“.

С тази идея Ницше лишава съвременния човек от илюзията за съществуването на висше същество, което дава смисъл на света. Сега смисълът трябва да бъде създаден от самия човек. Затова в книгата си той кара отшелника Заратустра (кръстен на персийски пророк) да слезе от планината си, за да запознае хората с учението си.

Принципите му са ясни: не вярвай без да задаваш въпроси, мисли сам, намери своя собствен път, не ме следвай. Зад тях се крие идеята за свръхчовека: същество, което всеки може да използва като референция за преодоляване на посредствеността, доверчивостта и евтиния морал, за израстване над собствената сянка, за създаване на нови ценности и дори нов свят. В този смисъл свръхчовекът замества идеята за Бог.

6. Книги по философия: Мечтаят ли роботите за електроовце? от Филип К. Дик

Това е научно-фантастичен роман от поджанра киберпънк, публикуван през 1968 г. от писателя Филип К. Дик. Въпреки че не е книга, която съдържа философска теория като такава, нейното съдържание ни приканва да разсъждаваме върху: границата между изкуственото и естественото, упадъка на живота и обществото и етичните проблеми на изкуствения интелект.

Книгата е толкова завладяваща, че е адаптирана от режисьора, сценариста и продуцента Ридли Скот във филма от 1982 г. Blade Runner. Сюжетът дори е представен под формата на комикси и пиеса.

7. Вторият пол от Симон дьо Бовоар

Вторият пол е написана и публикувана през 1949 г. от брилянтната Симон дьо Бовоар и се смята за една от най-важните книги на 20-ти век. Там френският философ разсъждава върху ролята на жената в съвременния свят и ролята на женския пол през цялата история.

Това е едно от основните произведения на феминизма и е поставено в рамките на екзистенциалистката и просветена философия. Следователно, той защитава егалитарната концепция за човешките същества, при която разликата между половете не променя радикалното им равенство в условията.

Основната теория на творбата е, че “жената”, или по-точно това, което разбираме под жена, е културен продукт, който е социално конструиран върху половото тяло на жените. Следователно основната задача на жените е да превземат собствената си идентичност чрез собствените си критерии.

Може да ви е интересно и това: 8 начина да бъдем щастливи

8. Книги по философия: Утеха по философия от Ален де Ботон

Жена, която чете в хамак.

Това е една от най-съвременните книги по философия, публикувана през 2000 г. от философа Ален де Ботон. В този труд авторът се опитва да покаже, че философията е отлично средство за ежедневна утеха и мотивация. Затова се смята за ръководство за решаване на ежедневни проблеми и за по-добър живот.

В този случай Ален де Ботон използва философията на някои западни мислители ( Сократ, Епикур, Сенека, Монтен, Шопенхауер и Ницше), за да се изправи пред различни обстоятелства от живота. Несъмнено това е съществена работа за всеки, който иска да приложи философията в ежедневието.

9. Elogio de la duda от Виктория Кампс

Завършваме списъка с книги по философия с една сравнително скорошна. Публикуван през 2016 г., In Praise of Doubt е текст, който подчертава важността на съмнението днес, където постистината и непосредствеността са главните герои във всички области на живота (социални, политически, лични и т.н.).

За да направи това, авторът преминава през перипетиите на съмнението през цялата история на мисълта и подчертава важността да се научим да се съмняваме. Това предполага поставяне под въпрос всичко, което е дадено, поставяне под въпрос неоспоримото… Защото по същество това е философията.

Последни размисли

Създаването на списък с основните книги по философия не е лесна задача, тъй като много подходящи заглавия винаги ще бъдат пропуснати. Въпреки това, ако се чувствате привлечени от философията и все още не знаете откъде да започнете, предложенията, които току-що ви представихме, са идеални за култивиране на философски размисли и критично мислене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lao Tse. Tao Te Ching. España: Editorial Alianza; 2017.
  • Hobbes T. Leviatán. España: Editorial Alianza; 2018.
  • Kant I. Critica de la Razón Pura. Madrid: Editorial Alfaguara; 2016.
  • Nietzsche F. Así habló Zaratustra. España: Editorial Alianza; 2011.
  • Dick P. ¿Sueñan los androides con ovejas eléctricas?. España: Minotauro; 2020.
  • Beauvoir S. El segundo sexo. España: Editorial Cátedra: 2017.
  • Botton A. Las consolaciones de la filosofía. Madrid: Editorial Santillana; 2002.
  • Camps V. Elogio de la duda. 6ta Ed. Barcelona: Editorial arpa; 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.