Кажете сбогом на загрубелите стъпала с помощта на тези две натурални съставки

Независимо че ефектите от това лечение няма да бъдат мигновени, само след няколко дни ще забележите как мазолите изчезват, а кожата става по-мека. Можете да използвате пемза за допълнителен ефект.
Кажете сбогом на загрубелите стъпала с помощта на тези две натурални съставки
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Загрубелите стъпала, които обикновено се получават при наличието на мазоли, са доста често срещан проблем, провокиран от натиска на обувките или от постоянното триене на кожата.

Този проблем се смята за естетически, тъй като може да бъде много неприятен на вид. По принцип обаче не засяга здравословното ви състояние.

Обикновено се появява в предната част на ходилото или в близост до палеца. Понякога това състояние може да бъде придружено от болезнени пукнатини по кожата, които повишават опасността от инфекции.

За щастие, съществуват някои натурални средства, които ще ви помогнат да омекотите кожата си и да редуцирате значително проблема.

В днешната статия бихме искали да ви представим изключително ефикасно средство за третиране на загрубелите стъпала. Може да си го приготвите само с две съставки, които най-вероятно вече имате в дома си. 

Научете повече!

Натурално лечебно средство за загрубелите стъпала

Това натурално средство за премахване на мазоли от стъпалата се приготвя чрез комбинирането на лук с бял оцет.

И двете съставки са известни с антиоксидантните, противовъзпалителните и антибактериалните си свойства, които допринасят за омекотяването и възстановяването на кожата.

Едно от активните съединения в тях – алицин, подхранва кожата и улеснява премахването на образуваните мъртви кожни клетки.

Освен това и двете съставки оказват защитен ефект срещу гъбичките и бактериите, предпазвайки от инфекции и други проблеми, свързани със загрубелите стъпала.

Ползите от лука

лук при загрубелите стъпала

Лукът е зеленчук, който е богат на антиоксиданти, вода и противовъзпалителни съединения, които ще ви помогнат да омекотите загрубялата кожа на ходилата.

Макар че миризмата му може да ви е малко неприятна, антибактериалните и противогъбичните агенти в него са достатъчни причини да решите да го използвате за тази цел.

Тези негови свойства защитават засегнатите зони на кожата и освен че редуцират наличието на мазоли, потискат също така растежа на микроорганизми, причиняващи инфекции.

Благодарение на съдържащите се в него витамин С, калий и магнезий, лукът може да подейства ползотворно на цялостното състояние на кожата.

Ползите от белия оцет

Белият оцет е популярна съставка, която се използва по целия свят и чиито антибактериални свойства са я превърнали в чудесно средство за почистване на дома.

Съдържащите се в белия оцет органични киселини елиминират микробите и дезинфекцират повърхностите в жилището ви.

бял оцет при загрубелите стъпала

Освен това трябва да знаете, че белият оцет е добро средство за третиране на различни кожни проблеми.

Хидратиращите му свойства спомагат за премахването на мазолите, като същевременно допринасят за регулирането на pH, предпазвайки от напукване на кожата и от поява на гъбични инфекции.

Как да си приготвите това домашно средство за третиране на загрубелите стъпала?

Това простичко натурално средство е идеално решение за премахване както на загрубелите участъци, така и на мазолите, които се образуват по ходилата.

Неговите свойства ще предпазят кожата ви от инфекции и ще подпомогнат отстраняването на мъртвите кожни клетки.

Съставки

 • 1 глава лук
 • 1/2 чаша бял оцет

Допълнителни прибори

 • Стъклен буркан с капачка
 • Прозрачно фолио
 • Памук

Начин на приготвяне

средство за загрубелите стъпала с лук и оцет
 • Измийте лука добре и го нарежете на няколко парчета, така че да се побере в буркана. След това прибавете белия оцет и затворете капачката.
 • Оставете да престои за една нощ на прохладно, тъмно място.
 • На следващия ден може да започнете процедурите.

Начин на използване

 • Натопете малко памук в лечебното средство и натъркайте с него загрубелите участъци на стъпалата си.
 • Покрийте зоните с фолио и оставете да престоят за четири до шест часа. Съветваме ви да правите процедурата вечер, за да може съставките да имат време да подействат, докато си почивате.
 • Правете лечението докато загрубелите участъци изчезнат.
 • Може да допълните процедурата като прилагате ежедневно хидратиращи кремове и ексфолиращи продукти.
 • Освен това може да използвате пемза, за да ускорите премахването на сухата или мъртвата кожа.

Готови ли сте да изпробвате това лечебно средство? Ако забележите, че по стъпалата ви има неприятни загрубели зони, пригответе си това лесно средство и го прилагайте според препоръките, които ви дадохме.

Макар че ефектите от него няма да бъдат незабавни, само след няколко дни ще забележите, че кожата ви става видимо по-мека.

Не забравяйте, че това лечение не се препоръчва, ако кожата ви вече е напукана, тъй като може да предизвика раздразнение. В такива случай е най-добре да се консултирате с лекар, за да ви предпише по-подходящо лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.