Какво казва устата за нашето здраве

Лошият дъх може да е сигнал за диабет тип 2, чернодробна недостатъчност или проблем с бъбреците и червата
Какво казва устата за нашето здраве

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Устата представлява мястото, откъдето постъпват всички необходими за функционирането на тялото вещества – вода и храна.

Тя освен това играе важна роля за здравето, тъй като представлява вход за микроорганизми, които притежават потенциала да разболеят тялото.

Вероятно всеки ден полагате усилия, за да поддържате добра устна хигиена и да елиминирате риска от вируси и бактерии, които да провокират различни проблеми със зъбите, както и лош дъх.

В допълнение към това, трябва да вземете предвид и някои алармиращи сигнали, които състоянието на устата изпраща. Те са симптоми за наличието на здравословни проблеми. Искате ли да научите повече за тях?

Болка в зъбите или челюстта

ако ви боли около устата, проверете за проблеми с чеелюстта

Ако изпитвате болка в долната част на челюстта и тя започва да бъде съпровождана от силна умора или болка в гръдния кош, която се разпространява към ръцете, това може да е сигнал за сърдечен удар.

Ако болката се прояви в горната част на устата, това може да е индикация за инфекция на синусите. Това се случва, когато кухините, които са разположени непосредствено около носните пътища, се възпалят. Те провокират болка, която засяга челюстта, зъбите и главата.

Най-често този тип болка се дължи на мускулно напрежение поради стискане на зъбите през нощта.

Ранички и афти по устата

Различни са причините за появата на ранички и афти по устата. Може да става дума за левкопатия, гъбична инфекция, херпес и т.н.

Всяка една от тези причини се дължи на различни здравословни проблеми, които не бива да пренебрегвате. Те са сигнал за заболяване, инфекция, треска и т.н.

Лош дъх

лошият дъх от устата е сигнал за проблеми

Почти 90% от лошия дъх се дължи на проблеми в устата и е свързан с определен тип бактерия, която се развива върху езика, или заболяване на венците.

В останалите 10% си заслужава да бъдете нащрек, особено ако лошият дъх се появява изведнъж. Това може да е сигнал за диабет тип 2, чернодробна недостатъчност или проблем с бъбреците и червата.

Промени във вида на венците

Ако забележите бяло оцветяване на венците, това е сигнал за анемия. Когато количеството на червените кръвни телца се намали, това води до избледняване на венците. Може да забележите още, че езикът ви е червен, подут и леко блестящ.

От друга страна, венците може да бъдат червени и възпалени. Това е сигнал за гингивит или бактериална инфекция.

Загуба на зъб

ако започнат да се клатят зъбите в устата си, посетете незабавно зъболекар

Ако внезапно започнете да усещате, че зъбите ви се клатят и това е съпроводено със зачервени венци, желателно е да посетите лекар незабавно. Вероятно става дума за периодонтит.

В този случай гингивитът е прогресирал дотам, че се отразява негативно върху тъканите, които задържат зъбите на мястото им.

Ако не са налице сигнали за инфекция и ако зъбите ви се рушат, това може да е ясен знак за остеопороза.

Жените, които вече са в период на менопауза, трябва да бъдат особено внимателни към сигналите, които дава състоянието на устата. В този етап от живота на жените плътността на костите е редуцирана. Това може да доведе до бързо развитие на сериозни заболявания.

Кървящи венци

Този симптом се проявява често, когато сте наранили, без да искате, зъбите си или пък е налице инфекция. Ако кървенето обаче се случва често и е обилно, това може да бъде симптом за левкемия.

Ако състоянието се допълва от кръвотечение от носа, може да става дума за заболяване на черния дроб. Той е отговорен за производството на субстанция, която съсирва кръвта. Когато черният дроб не функционира правилно, той провокира кръвотечение от носа и венците.

И в двете ситуации е добре да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Ако ги игнорирате, те ще се влошат.

Кървящите венци са обичайна гледка, когато приемате аспирин и сте навлезли в периода на менопауза. В този случай не бива да се тревожите излишно. Наблюдавайте симптомите и изплаквайте устата с вода и малко сода бикарбонат – комбинацията действа като натурален дезинфектант.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina-F, N., & Rodríguez-P, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta Pediatrica Mexicana. https://doi.org/10.1007/s11081-008-9050-6.

  • Nota informativa N°318. (2012). OMS | Salud bucodental. https://doi.org/10.1016/S1567-4231(09)70193-5.

  • Pardo López, B., Villafranca, F. de C., Fernández Mondragón, M. P., García Suárez, Á., & Cobo Plana, M. (2005). Higiene Bucodental. In Manual del técnico superior en higiene bucodental.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.