Какви козметични средства трябва да използват дамите на 40+

Какви козметични средства са най-подходящи за тази прекрасна възраст? Предстои да ви разкажем всичко полезно и необходимо по тази тема.
Какви козметични средства трябва да използват дамите на 40+
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Какви козметични средства са подходящи за моята кожа?

Този въпрос си задават всички жени, защото рано или късно всички навършват 40. Най-естествено започват и промените – вътрешни и външни, емоционални и физически.

През най-сериозни изменения и трансформации при жените преминава кожата. Започват да се проявяват първите признаци на зрялата кожа – намалена еластичност и плътност, процесите на възстановяване са бавни и не винаги резултатни. Не се тревожете! На помощ идват съвременните козметичните средства. Те ще помогнат да спрете времето и ще забавят максимално стареенето на вашата кожа.

Ясно е, че нежеланите изменения се наблюдават не само на лицето, но и раменете, деколтето и разбира се ръцете. От биологична гледна точка, с възрастта защитните функции на кожата значително намаляват. Дермата и хиподермата претърпяват известни функционални нарушения и понякога наблюдаваме сериозни поражения в тяхната структура.

Какви козметични средства следва да използвате, това не зависи само от възрастта. Ключът е в комбинацията от подходяща козметика и правилен, здравословен начин на живот. Само така ще успеете да забавите стрелките на времето.

В какво се състоят тези изменения и процеси?

С течение на годините регенерацията на кожните клетки се забавя, количествата колаген, които кожата произвежда сама, сега са значително намалени, в резултат на тези и други фактори, кожата постепенно започва да губи своята еластичност и постепенно се отпуска.

Всичко това трябва да е сигнал, че не трябва да продължавате да използвате козметичните средства, с които сте свикнали и сте ползвали до сега.

В крайна сметка, нали това е целта на козметиката, да покрива нуждите, наложени от новите обстоятелства. Заедно с тези козметични средства ще трябва да промените и някои ваши здравни навици.

Само така ще успеете да поддържате кожата си в добро състояние на всички нива, и повърхностният и по-дълбоките слоеве ще бъдат съхранени в добро състояние.

Морфологични изменения на кожата

морфологични изменения на кожата и са необходими специални козметични средства

 

Тук ще опишем промените, които протичат с възрастта в различните слоеве на кожата ви, а по-конкретно:

Епидермис – естественият интензитет на овлажняване намалява и кожата става суха и люспеста.
Обмен на дермо-епидермалните съединения – обменът на полезни, подхранващи вещества в различните слоеве на кожата и техните нормални количества са намалени.
Дерма – колагенът не се произвежда със същия интензитет и в същите количества и качества, както при младата кожа. Поради износване на кръвоносните съдове, темповете на кръвообращението са намалени.
Хиподермис (подкожната клетъчна тъкан) – слоевете подкожна мастна тъкан и колаген, намиращи се в хиподермата изтъняват. Това става причина за отпускането на кожата.
Дермалните жлези – Намалена е секрецията на мастните и потните жлези.

Можете ли да характеризирате кожата си като зряла или застаряваща?

От тези характеристики зависи какви козметични средства трябва да използвате :

Пигментни (старчески) петна – най-често се появяват върху повърхността на ръцете, деколтето и лицето. Характеризират се бежово-кафеникав цвят. Размерът им може да варира от няколко милиметра, до сантиметри.
Възрастови брадавици (себорейни) – това са доброкачествени, оцветени в мръсно-жълто рогови образувания. Появяват се предимно в областите, които по-често са изложени на пряка слънчева светлина (гърбът, раменете, деколтето и гърдите).
Загуба на еластичност – кожата става отпусната, забелязват се ясно изразени бръчки.
Суха кожа – това се дължи на намалената способност за хидратация, водеща до недостиг на подкожна влага. В резултат, кожата придобива сух вид в различни степени, от повърхностно загрубяване и залющване, до леки напуквания, зачервяване, дори възпаление, постоянно чувство за опъване и сърбеж.

От какви козметични средства има нужда кожата ви?

разберете от какъв тип козметични средства се нуждае кожата ви

 

За да разберете какви козметични средства са най-подходящи за вашата кожа, е най-добре да се консултирате със специалист. Признаците на стареене, които се забелязват по кожата ви следва да бъдат анализирани от дерматолог.

Този специалист най-добре ще прецени каква е степента на изсушаване на кожата, какъв е характерът на пигментните петна и нормална ли е за възрастта ви дълбочината на бръчките.

Ето и какви козметични средства ви препоръчваме да използвате:

Овлажнители

Може да компенсирате липсата на влага в кожата посредством натурални козметични овлажнители. Те не само хидратират кожата, но и създават върху нея специален, повърхностен филм, който задържа за дълго влагата и препятства изсушването. За целта може да ползвате зехтин, силиконови масла и дори малки количества вазелин.

Овлажняващи кремове

изпитани козметични средства - овлажняващи кремове

Тези козметични средства имат способността да съхраняват за по-дълго влагата в кожата. Препоръчително е да използвате овлажняващ крем, който е съобразен с конкретен тип кожа – суха, мазна или смесена. Още по-добре е, овлажняващият крем да е обогатен с витамин Е.

Той изглажда бръчките, елиминира белезите, не позволява запушване на порите и замърсяване, омекотява кожата и я предпазва от негативното въздействие на слънчевите лъчи.

Какво трябва да съдържат кремовете срещу стареене на кожата?

Керамиди: 

Това са молекули, които отговарят за образуването на нови, млади кожни клетки. Най-добре е да се използват керамиди, извлечени от натурални продукти с растителен произход, като ориз, пшеница и соя.

Липиди: 

Вещества, които имат функцията да уплътняват изтънялата кожа. Особено ефективни са липозомите (миниатюрни мехурчета на липидна основа), съдържащи витамините Е и F.

Еквиваленти на естествения овлажняващ фактор (NMF):

Те се срещат в карбоксилните киселини от пиролидиновата група – урея, млечна киселина и натриев лактат, захароза, алантоин, както и много други.

Козметичният пазар разполага с богата гама от продукти с различни съставки, създадени, за да редуцират възрастовите изменения в кожата, като например:

Ускорители на синтеза на колаген, които подобряват еластичността и намаляват появата на бръчки.
Възстановители на съединителната тъкан,  възстановяващи плътността и обемът на кожата.
Стимулатори на клетъчната активност, които ускоряват кожният клетъчен обмен и стимулират регенерацията.
Олигопептиди, които са новата версия на известният ретинол и правят кожата ви сияйна и свежа.

Вече притежавате необходимата информация! Време е да се снабдите с необходимите козметични средства и да се заемете с красотата на кожата си, за да сте млади и сияйни на 40+ !


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.