Как да третираме газовете естествено с 5 натурални лечебни средства
Флатуленцията или газовете, които се образуват в червата е в резултат от натрупването на остатъци от храна и промени в бактериалната флора.
Това е един от най-честите симптоми на нарушено храносмилане. Това също е симптом на хранителни алергии. Понякога те дори се появяват с други храносмилателни заболявания.
Тези газове се състоят от водород, въглероден диоксид и частици метан. Те причиняват неприятната миризма, която ги характеризира.
Те не означават сериозен здравословен проблем. Въпреки това, появата им предизвиква възпаление на корема, болки в стомаха и поради лошата си миризма – социален стрес.
Добрата новина е, че има няколко натурални лечебни средства, които помагат за натуралното третиране на газовете естествено.
В тази статия искаме да споделим пет добри варианта. По този начин няма да се поколебаете да ги изпробвате, когато започнете да страдате от този проблем.
Прочетете още: Какво казват газовете в червата за здравето ви?
Лекувайте газовете естествено с тези средства
1. Оцет от ябълков сайдер
Оцетът от ябълков сайдер, смесен с мед ви помага да контролирате дейността на чревната флора. Това намалява производството на газовете, както и храносмилателните проблеми.
Тези съставки контролират рН-то на стомаха. Освен това те стимулират чревното движение, за да се получи правилно отстраняване на отпадъците.
Съставки
- 2 супени лъжици органичен оцет от ябълков сайдер
- 1 супена лъжица мед
- 1 чаша топла вода
Приготовление
- Смесете ябълковия оцет и меда в топлата вода.
Как да го пиете
- Пийте тази напитка за закуска или след тежки ястия.
2. Лимон и сода за хляб
Както лимонът, така и содата за хляб действат като антиациди в храносмилателната система. Това е важно за успокояване на флатуленцията.
Техните алкални ефекти неутрализират негативното действие на стомашните киселини. Това предотвратява симптоми като болка и възпаление.
Съставки
- ½ изцеден лимон
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1 чаша вода
Приготовление
- Изцедете сока от половин лимон и го разбъркайте в чаша с вода и сода за хляб.
- Изчакайте да завърши образуването на балончетата и после го изпийте.
Как да го пиете
- Пийте това след всяко основно ястие.
- Избягвайте да го пиете твърде често, защото може да доведе до непродуктивни последици.
3. Чай от канела
Канелата е подправка с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат на храносмилателната система.
Нейните съединения насърчават разграждането на мазнините и токсините. Това пречи на образуването на прекомерни газове.
Съставки
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 чаша вода
Приготовление
- Загрейте чаша вода. Когато достигне точка на кипене, я извадете от огъня и добавете канела.
- Оставете я да престои 15 минути и я прецедете.
Как да го пиете
- Пийте този чай, когато страдате от газове.
- Избягвайте да пиете повече от три чаши на ден.
Вижте и това: 8 причини да включите канелата в менюто си
4. Чай от кардамон
Противовъзпалителните и храносмилателни свойства на кардамона го правят добра алтернатива за облекчаване на газовете.
Неговите активни съставки намаляват производството на газове в червата. Същевременно те насърчават премахването на задържаните отпадъци.
Съставки
- ½ чаена лъжичка кардамон
- 1 чаша вода
Приготовление
- Добавете кардамона към врящата вода и го оставете да престои 15 минути.
- След това прецедете чая и го изпийте.
Как да го пиете
- Пийте чая всеки път, когато имате газове или се чувствате подути.
- По желание можете да го пиете преди всяко основно ядене.
5. Вода от болдо
Болдо е храносмилателно и антиоксидантно растение. Поради своите успокояващи свойства, контролира газовете и дисбалансите в чревната бактериална флора.
То е известно с многобройните ползи за здравето на черния дроб. Това е така, защото помага да се отървем от токсините, които се съхраняват в неговите тъкани.
В същото време това е голяма помощ за вашите храносмилателни процеси. Това е така, защото насърчава разграждането на някои отпадъчни вещества.
Съставки
- 1 супена лъжица листа от болдо
- 1 чаша вода
Приготовление
- Поставете листата болдо в чашата с вряла вода, покрийте я и я оставете да престои за 15 минути.
- След това прецедете чая и го изпийте.
Как да го пиете
Пийте чаша чай от болдо в след закуска. Ако страдате от възпаление и газове, продължавайте да го пиете след всяко основно хранене.
Чувствате ли се тежки и предизвикват ли храните, които ядете газове? Опитайте едно от тези лечебни средства и кажете сбогом на тези храносмилателни проблеми. Разбира се, за да насърчите облекчаването на газовете, не забравяйте да следвате лека и здравословна диета.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Comp Contin Edu Pract Vet.
- Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434
- Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: A review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2008.10719745
- Guo, B. (2008). Medicinal composition containing antacid, digestant and stomachic agent for improving gastrointestinal discomfort. Faming Zhuanli Shenqing.
- Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
- Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
- O’Brien, P., Carrasco-Pozo, C., & Speisky, H. (2006). Boldine and its antioxidant or health-promoting properties. Chemico-Biological Interactions. https://doi.org/10.1016/j.cbi.2005.09.002
- MedlinePlus. Gases. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003124.htm
- Complement Ther Med. 2017 Oct;34:111-115. A comparative study of the antacid effect of some commonly consumed foods for hyperacidity in an artificial stomach model. doi: 10.1016/j.ctim.2017.08.002. Epub 2017 Aug 5.
- WebMD. Baking soda: dos and don’ts https://www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont#1
- J Tradit Complement Med. 2012 Jan-Mar; 2(1): 27–32. Beneficial Effects of Cinnamon on the Metabolic Syndrome, Inflammation, and Pain, and Mechanisms Underlying These Effects – A Review. doi: 10.1016/s2225-4110(16)30067-0
- Universidad de Kansas. Fire in the Gut INutritional Modulation of IBS. http://www.kumc.edu/Documents/integrativemed/Dr%20Gerard%20Mullin%20Clinical%20Nutrition%20Seminar.pdf
- Chemico-Biological Interactions. Volume 159, Issue 1, 5 January 2006, Pages 1-17. Boldine and its antioxidant or health-promoting properties. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009279705002206?via%3Dihub
- MedlinePlus. Síndrome del Intestino Irritable. https://medlineplus.gov/spanish/irritablebowelsyndrome.html