Как да стерилизирате и почистите менструалната чаша

Стерилизирането и почистването на менструалната чаша е от съществено значение, за да функционира правилно, да се използва по-дълго и да се предотвратят здравословни проблеми.
Как да стерилизирате и почистите менструалната чаша

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 25 август, 2022

Почистването на менструалната чаша е много лесно, тъй като е необходимо, за да бъде чашата издръжлив и здравословен инструмент. По време на менструация жените могат да страдат от спазми, промени в настроението, главоболие, подуване, чувствителност на гърдите и други неудобства, в допълнение към известен дискомфорт от използването на дамски превръзки или тампони.

Чашите обещават безопасност и комфорт в онези дни. Особеността на възможността за многократна употреба до 10 години ги прави много популярни сред алтернативите за съхраняване на кръвта, която напуска тялото по време на менструалния цикъл. Освен това тези инструменти допринасят за опазването на околната среда.

Всъщност статия в National Geographic подчертава, че въпреки че е трудно да се уточни колко пластмасови отпадъци се генерират от менструални продукти, само през 2018 г. в Съединените щати са закупени 5,8 милиарда тампона. Всичко това се озовава на сметищата под формата на пластмасови отпадъци.

Значението на хигиената в менструалната чаша

Като цяло, менструалната чаша предоставя редица големи предимства:

 • Това е дискретен инструмент,
 • Бюджетен е,
 • Това е екологично устойчив метод.

Всъщност Чилийското списание по акушерство и гинекология го дефинира по този начин. Тези контейнери са проектирани от гъвкав материал, като силикон или медицинска гума и са хипоалергенни.

Въпреки че не представляват риск от инфекция, както може да се случи с други интимни санитарни принадлежности, свързани със синдрома на менструалния токсичен шок (MTS), стерилизирането и почистването на чашата е от съществено значение, ако искате да бъде използването й безопасно.

Изследвания, публикувани в The Lancet, подкрепят ефективността на продукта за контролиране на потока на менструацията и съобщават за намаляване на кандидозата при тези, които го използват. Въпреки това, някои нежелани реакции могат да бъдат свързани с неправилна употреба на устройството или нередности при почистването му.

Хигиена по време на менструация
Тампоните и превръзките увеличават обема на отпадъците, които представляват екологичен проблем.

Стерилизация на менструалната чаша

Стерилизирайте чашата, преди да я поставите за първи път в тялото си. Правете това и след всяка менструация, за да премахнете остатъците от кръв.

Обичайният метод е да се вари за 3 до 10 минути в тенджера. Препоръчителната температура е 140 °C, така че всички микроорганизми да умират.

Тенджерата трябва да е достатъчно дълбока, така че чашата да е напълно потопена. След като процесът приключи, изключете котлона и изчакайте водата да изстине, преди да извадите контейнера. Не пренебрегвайте този процес, защото ако водата се изпари, силиконът може да изгори или да се разтопи.

Друг начин за стерилизиране на продукта е с изключителни съвременни устройства. Те се състоят от преносими, сгъваеми контейнери, които пълните с вода и в които поставяте чашата за варене в микровълновата. В този случай следвайте инструкциите на производителя.

Как да почистите тази чаша?

Що се отнася до редовното почистване на вагиналната чаша, това е нещо, което трябва да се прави редовно, докато я използвате. Не е необходимо да го правите при всяка смяна; докато сте в менструация, достатъчно е да я изпразните и да я измиете със студена вода, за да я поставите отново. Ако сте в обществена тоалетна, можете да я почистите с тоалетна хартия.

Тъй като менструалните чаши са направени от материали, които са устойчиви на бактерии, не е необходимо да използвате сапун. Въпреки това, ако решите да го направите, изберете сапуни с неутрално pH, тъй като те са по-добри от парфюмираните или антибактериални сапуни.

Някои чаши имат малки дупки в ръба. Не забравяйте да проверите дали са чисти, тъй като те са местата, които генерират вакуума, за да се прикрепи устройството към вагината.

Допълнителни алтернативи за почистване на менструалната чаша

И когато става въпрос за стерилизиране и почистване на менструалната чаша, има някои допълнителни инструменти към конвенционалните. Има стерилизиращи таблетки, които работят със студена вода и устройства за дезинфекция с UV и озон. Тези опции улесняват дезинфекцията, когато сте далеч от дома.

Можете също да използвате антибактериални почистващи препарати и такива без съдържание на сприт. Те се продават под формата на аерозоли и се пръскат върху контейнера по следния начин:

 1. Измийте чашата с вода (и сапун, ако желаете).
 2. Изсушете я, преди да напръскате с почистващото средство.
 3. Почистете чашата с продукта.
 4. Изплакнете я добре, за да отстраните почистващия препарат.
Менструалната чаша и грижата за нея
Ако пътувате, трябва да потърсите най-добрия метод за почистване на чашата. Трябва да е лесен за прилагане и да може да се прави навсякъде.

Колко често трябва да се почиства?

Чистотата на вагиналната чаша зависи от интензивността на потока. Когато е оскъден, можете да я извадите и да я почисвате с вода няколко пъти на ден; но ако течението е обилно, процесът може да се повтори толкова пъти, колкото сметнете за необходимо.

Извън периода на менструацията трябва да почистите чашата, ако промени цвета си на кафяв или жълтеникав. Това се случва с течение на времето в резултат на желязото в кръвта, което полепва и оцветява гумата. Това обаче не е нещо, за което да се притеснявате. Можете да премахнете пигментацията, като накиснете чашата във водороден прекис за една нощ или докато се възстанови първоначалния й цвят. След това трябва просто да я измиете, за да премахнете следите от химикала.

Кога трябва да смените менструалната си чаша?

Знаете, че е време да си купите нова менструална чаша при следните обстоятелства:

 • Има видими следи от напукване.
 • Изгаряне при стерилизация.
 • Трябва да преминете от универсален към по-голям размер поради гинекологични причини.
 • Изминали са 10 години, откакто сте я купили.

Менструалните чаши издържат по-дълго, ако се грижите добре за тях и ги съхранявате добре. Следете времето за стерилизация на чашата, за да не я изгори, спазвайте хигиенните указания и я съхранявайте в памучна торбичка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.