11 лечебни растения за регулиране на менструацията

Имате ли нередовна менструация? Открийте тези лечебни растения, които могат да ви помогнат да регулирате цикъла си.
11 лечебни растения за регулиране на менструацията
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 02 август, 2022

Знаете ли, че има лечебни растения за регулиране на менструацията? Много ли е нередовен цикълът ви? Нередовните цикли обикновено не са сериозен проблем или необратимо състояние. Ако обаче искате да регулирате менструацията си, лечебните растения, за които ще ви разкажем днес, могат да ви помогнат!

При много жени менструацията подранява или закъснява всеки месец и това може да доведе до усещане за напрежение или тревожност.

В тази статия ще ви разкажем за най-добрите лечебни растения за регулиране на менструацията.

Причини за нередовната менструация

Как да регулираме менструацията.

В женското тяло менструалният процес е свързан с две системи: ендокринната и нервната. Някои жени имат много точни менструации на всеки 28 дни, но други не знаят със сигурност кога кървенето ще се появи или изчезне.

Тези нередовни менструации (които могат да идват на всеки 15, 35 или дори на 50 дни) са основната причина да посетите гинеколог.

По време на посещението лекарят ще извърши серия от тестове, за да определи причината(ите), които водят до тези нередовни менструации.

Сред възможните причини можем да подчертаем:

 • Употребата на орални контрацептиви и/или злоупотребата с хапчета.
 • Приемът на антихипертензивни лекарства или препарати против язва.
 • Приемане на антипсихотични лекарства.
 • Хормонални промени и внезапни промени в теглото.
 • Стрес, тревожност или нервност.
 • Проблеми с щитовидната жлеза.
 • Гинекологични операции или интервенции.
 • Промени в рутината (особено в почивката).
 • Липса на упражнения.
 • Хранителни дефицити и разстройства.

Билки и растения за регулиране на менструацията

Ако менструацията ви не е редовна и понякога си мислите, че може да сте бременна или страдате от сериозен здравословен проблем, тогава разгледайте следните лечебни растения, които могат да бъдат много полезни за регулиране на вашия менструален цикъл:

1.  Лечебни растения за регулиране на менструацията – розмарин

Тази билка винаги трябва да бъде в нашата кухня, заради нейните кулинарни свойства, както и лечебните си качества. Подпомага кръвното налягане и кръвообращението, а също така помага за регулиране на менструацията при жените. Чаша чай от розмарин на ден е минималната препоръчителна доза.

Можете да консумирате до три чаши дневно, докато се появи менструацията.

2. Салвия

Салвия за регулиране на менструацията

Сред компонентите на тази билка не бива да забравяме и етеричните масла, които регулират хормоналната активност (в случая естрогена). Освен това чаят от градински чай намалява тревожността.

3. Лечебни растения за регулиране на менструацията – лайка

Цветовете от лайка се използват за понижаване на температурата, облекчаване на алергии, псориазис и артрит, както и за облекчаване на повръщане, гадене и световъртеж.

Може да се използват за регулиране на менструалния ви период поради страхотните си лечебни свойства. Пийте максимум три чаши на ден.

4. Джинджифил

Джинджифил

Запарката от корен от джинджифил има свойството да повишава телесната температура и да стимулира менструалните процеси. Можете да го консумирате в прясно, изсушено или смляно състояние.

Не забравяйте, че това е много концентрирана и силна подправка и трябва да я използвате само в малки количества. Не пийте чай от джинджифил през нощта, тъй като може да предизвика безсъние или кошмари.

5. Лечебни растения за регулиране на менструацията – чай от магданоз

Консумирайте този чай само ако сте 100% сигурни, че не сте бременна, защото може да предизвика аборт и може да бъде опасен за вашето здраве.

Магданозът може да помогне за насърчаване на менструацията, ако се консумира всеки ден (между 3 и 4 чаши).

Богат е на витамини (особено витамин С) и минерали, които ще ви помогнат да увеличите енергията си, когато имате менструация.

6. Върбинка

Вербената има способността да регулира хипофизната жлеза (където се произвеждат хормони). Поради това ви препоръчваме да пиете запарка от това растение в случай на нередовна менструация поради проблеми с щитовидната жлеза или прием на определени лекарства.

Също така може да помогне за предизвикване на релаксация и премахване на стреса, който може да причини забавяне на менструацията.

7. Артемизия

От древни времена това растение се използва за регулиране на менструацията, а също и за облекчаване на менструалните болки.

Можете да я пиете, за да насърчите менструацията, ако е ви закъснява, а също така ще ви помогне да повишите енергийните си нива и да облекчите дискомфорта.

8. Лечебни растения за регулиране на менструацията – невен

Това растение расте диво в градини и улици и може да се използва като чай за регулиране на менструацията. Не се препоръчва да се пият повече от 4 чаши на ден.

9. Руда

Това растение с остър вкус и мирис може да ви помогне да получите менструацията си по-рано. За намаляване на горчивината на рудата (наричана още рута) препоръчваме да добавите мед.

След менструация можете да пиете този чай, ако имате болки в областта на яйчниците и матката.

10. Мащерка

За да има ефект, трябва да я комбинирате с шафран в равни части. Има същите ефекти като запарката на руда или джинджифил. Можете да опитате някоя от трите опции и да видите коя е по-ефективна за тялото ви.

11. Корен от ангелика

Действа като еменагог и активира притока на кръв в матката. Това е отлично средство за намаляване на негативните ефекти от менструацията. За да се възползвате от предимствата му, консумирайте чай от корени на ангелика до 3 пъти на ден (след основните хранения).

Съвети при нередовна менструация

Ако това ви се случва няколко пъти годишно или всеки месец от началото на менструацията ви, препоръчваме да отидете на лекар за преглед и диагноза.

Освен това ви препоръчваме да помислите за промяна на някои навици, които може да повлияят на вашия цикъл:

 • Спазвайте диета с много растителни храни.
 • Избягвайте червеното месо (но го яжте, когато сте в менструация, за да възстановите загубеното желязо).
 • Изберете ленено и сусамово семе, защото осигуряват желязо.
 • Яжте кафяв ориз, бирена мая и водорасли заради съдържанието на витамин В.
 • Не пийте кафе, алкохол или сладки безалкохолни напитки.
 • Бъдете внимателни, ако имате недостиг на цинк, желязо или витамин В6, защото това може да повлияе на менструацията.
 • Избягвайте прекомерния стрес и всичко, което ви прави нервни или тревожни.

Както винаги ви казваме, трябва да запомните, че тези препоръки по никакъв начин не заместват посещението при вашия лекар. Отидете при гинеколога си и го попитайте за мнението му относно приема на билките, растенията и запарките, споменати по-горе.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rakesh S. Extraction Technologies for Medicinal and Aromatic Plants. International Centre for Sciences and High Technology,Trieste,2008.
 • Pauli G, Pro S, Friesen J. Countercurrent Separation of Natural Products. Journal of Natural Products. 2008;71(8):1489-1508.
 • Gupta S, Sharma A. Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – a review. Journal of Pharmacy and Biological Science. 2014.
 • Arriaza Peso E, del Carmen Arévalo Páez M, Ángeles Grandas Alonso M, Olleros Izard T. Eficacia de Cimicifuga racemosa para el tratamiento de la clínica vasomotora y psíquica en pacientes menopáusicas. Progresos de Obstetricia y Ginecología. 2008;51(1):20-27.
 • Alcalde M. Ingredientes exóticos. Propiedades y aplicaciones dermofarmacéuticas. Offarm. 2005; 24(7): 70-77.
 •  Morshedloo M, Salami S, Nazeri V, Maggi F, Craker L. Essential oil profile of oregano (Origanum vulgare L.) populations grown under similar soil and climate conditions. Industrial Crops and Products. 2018;119:183-190. 

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.