Как да си приготвите масло от риган и ползите от употребата му

Въпреки че употребата му почти винаги е ограничена само за кулинарни цели, маслото от риган може да бъде полезно за здравето ви благодарение на качествата на съставките си. Днес ще ви разкажем как да си го приготвите.
Как да си приготвите масло от риган и ползите от употребата му

Написано от Angélica Quijano

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вярвате или не, но домашно приготвеното масло от риган притежава качества – от спомагане борбата с бактериите до намаляване на възпалението. Знаехте ли за тези невероятни ползи на този продукт?

В тази статия ще откриете доста интересни факти за качествата на това растение, както и как да си приготвите масло от него.

Риганът е много популярна подправка, използвана в кулинарията, тъй като придава приятен аромат на редица рецепти. Хората го използват директно, прибавяйки го към ястията. Но освен това растението може да бъде използвано под формата на масло, като по този начин можете да се възползвате максимално от лечебните му качества помагащи при определени здравни проблеми.

Ползите на домашно приготвеното масло от риган

Обикновено риганът присъства в кухнята на повечето семейства. Той е една от най-известните подправки в кулинарията. Но това, което мнозина не знаят е, че освен че придава приятен аромат, тази подправка, смесена с масло, притежава качества грижещи се за доброто ни здраве.

Прочетете следващите редове и научете повече по темата!

Антиоксидантна сила

Според проучване публикувано в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, етаноловият екстракт от риган притежава антиоксидантни качества. Затова някои експерти вярват, че тази подправка притежава силата да забавя или предотвратява окисляването причинено от свободните радикали, причиняващи клетъчно стареене.

Приготвяне на домашно масло от риган

Риганът, освен за кулинарни цели, може да бъде използван като допълнение към натурални терапии.

Може да спомогне борбата с бактериите

Риганът може да се използва като натурална алтернатива в борбата срещу някои бактерии според статия в International Journal of Odontostomatology. Благодарение на антибактериалните си качества на съставките си карвакрол и тимол, това растение може да се бори срещу бактерии като Staphylococcus aureus и Bacillus cereus.

Бихме искали да подчертаем, че растението трябва да бъде използвано като добавка към предписаното антибиотично лечение, а не като самостоятелно лечебно средство при инфекции. Няма доказателства, че самостоятелната му употреба води до унищожаването на бактериите.

Може да спомогне превенцията срещу вирусни инфекции

Освен антибактериалното си действие, според проучване публикувано в Journal of Applied Microbiology, карвакролът съдържащ се в ригана може да защитава организма срещу някои вируси – например норовируси. Тази инфекция причинява диария, гадене и болка в стомаха.

Как да си приготвите масло от риган у дома

След като вече знаете достатъчно за основните качества на това растение, можем да се заемем с приготвянето на масло от него! Процесът на приготвяне на този домашен продукт е изключително лесен. Добре е винаги да имате това масло под ръка, за да можете да го използвате за различни цели.

Съставки

  • 1/2 чаша листа от риган (50 гр)
  • 1/2 чаша масло от маслини, гроздови семки или бадемово масло (200 мл)
  • Стъклен съд с капак

Начин на приготвяне

  • Започнете с измиването и подсушаването на листата от риган.
  • Когато са добре подсушени, намачкайте листата с помощта на хаванче. По този начин ще улесните освобождаването на полезните вещества в растението.
  • Поставете листата в стъклен съд, в който ще съхранявате сместа.
  • Изсипете масло по ваш избор и покрийте добре листата от риган. Оставете сместа да почине няколко минути.
  • Следващата стъпка е кипването на вода в тенджера. След като водата заври, спрете котлона и поставете стъкления съд със сместа в тенджерата.
  • Оставете стъкления съд на водна баня около 10 минути, за да се смесят маслото и ригана.
  • Извадете съда от водата, затворете го и го дръжте 2 седмици на хладно, сухо място.
  • След това прецедете маслото. Вече си имате готово домашно приготвено масло от риган.
  • Не забравяйте, че освен лечебните си качества, това масло придава неповторим вкус и аромат на любимите ви рецепти!

Начин на употреба на натуралното масло от риган

След като вече ви разказахме как да си приготвите това масло е време да се спрем и на начините на приложение на този продукт.

Можете да консумирате това масло или директно да го нанасяте върху мястото, което искате да лекувате. Например при бактериални инфекции трябва да разтворите 3 капки от маслото в чаша вода и да я изпиете.

При мускулни болки, ревматизъм или натъртвания, можете да вземете малко масло в ръце и да масажирате частите от тялото, които ви болят. По желание можете да добавите и етерични масла, притежаващи сходни качества, помагащи при такива проблеми.

Освен това много хора твърдят, че правенето на инхалации с тома масло може да спомогне облекчаването на симптомите на грип. Когато усетите типичния дискомфорт причинен от грип или настинка, приемете 3-6 капки от маслото преди хранене или го прибавете към инхалатор или купа с вряла вода. Можете да правите процедурата 3 пъти дневно.

Полезни качества на домашното масло от риган

Маслото от риган се използва по различни начини – от прием през устата до локално приложение.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как се променят вирусите

Съвети и препоръки касаещи маслото от риган

Преди да започнете да приемате масло от риган, трябва да се уверите, че няма да навреди на здравето ви. Маслото от риган е безопасно за употреба при повечето хора в правилната доза- Но има определен риск при бременни и кърмещи жени, както и при хора с алергия към това растение.

Освен това прекомерната употреба на продукта може да предизвика сърцебиене, нервни проблеми, депресия и сънливост. Запомнете, че няма вълшебни лекарства. Винаги се консултирайте с лекар, ако се съмнявате, че имате сериозен проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
  • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
  • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
  • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
  • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
  • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
  • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
  • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.