Как да си направим сладко от цитрусови плодове с ниско съдържание на захар
Въпреки че намаляването на приема на захар не е лесно, то е здравословно. Поради тази причина много хора търсят храни с ниско съдържание на захар или заместители на захарта. Освен това е най-добре да консумирате домашно приготвени продукти с ниско съдържание на захар. Добър пример е въпросното сладко от цитрусови плодове, което има страхотен вкус… въпреки че не съдържа захар.
В тази статия ви предлагаме две рецепти за сладко от цитрусови плодове с мед и стевия.
Цитрусови плодове
Ползите от цитрусовите плодове са широко известни. Вероятно знаете, че портокаловият сок, лимоновият сок или сочните мандарини са полезни за вас.
Цитрусовите плодове са с характерна киселинност. Богати на етерични масла, те имат и други ползи за здравето:
- Те са източник на витамини и минерали. Всъщност те съдържат калций, магнезий и желязо, наред с други минерали. По същия начин те съдържат витамини като витамини С, А, В1 и В2.
- Защитават храносмилателната система.
- Тези плодове помагат за контролиране на нивата на холестерола и следователно насърчават здравето на сърдечно-съдовата система.
- Помагат за предотвратяване на диабет.
- Освен това спомагат отслабването.
Благодарение на съдържанието на витамини и минерали те укрепват имунната система. В това отношение най-често срещаните цитрусови плодове са:
- Портокал
- Лимон
- Грейпфрут
- Лайм
- Мандарина
Препоръчваме ви да прочетете: Шест алтернативни употреби на цитрусови кори
Рецепти за сладко от цитрусови плодове с ниско съдържание на захар
Какъв по-добър начин да започнете деня с добра закуска? Още по-добре е, ако включите цитрусови плодове за закуска! Апетитен начин да направите това е като приготвите вкусно сладко от цитрусови плодове.
Знаем обаче, че конфитюрите обикновено съдържат много захар, затова предлагаме рецепти с ниско съдържание на захар, за да направите закуската още по-здравословна.
За да направите това, трябва само да замените захарта със здравословен подсладител или, много по-добре, с мед. По този начин не само ще намалите приема на рафинирана захар, но и ще добавите ползите от меда и стевията към вашето сладко. Не пропускайте тази възможност!
Рецепта №1. Сладко от цитрусови плодове с мед
Съставки
- 2 големи портокала
- 3 или 4 мандарини
- 200 мл вода
- 400 г мед
- Пръчка канела
Подготовка
- Първо измийте добре плодовете.
- След това обелете мандарините и портокалите и оставете портокаловите кори настрана.
- След това нарежете плодовете на малки парчета.
- След това сложете портокалите и мандарините, заедно с портокаловите кори в тенджера и добавете водата. Вари се около час.
- След това отстранете корите и разбъркайте сместа, докато стане гладка и без бучки.
- След това отново поставете сместа в тенджерата и добавете меда и канелата.
- Вари се още 15 минути. Не забравяйте да не спирате да бъркате.
- Оставете да изстине. Само когато конфитюрът е студен, ще разберете дали е с необходимата гъстота.
- Накрая разсипете сладкото в стъклени буркани и оставете да изстине. След като ги отворите, трябва да ги съхранявате в хладилника.
Тази статия може да ви хареса: Ползите от консумацията на цитруси за закуска
Рецепта №2. Сладко от цитрусови плодове със стевия
Съставки
- 2,2 килограма портокали
- Лимонов сок
- 2 супени лъжици стевия
- Пръчка канела
Подготовка
- Първо измийте много добре портокалите и ги нарежете на парчета. Уверете се, че сте отстранили всички семена и бели части. Оставете портокаловите кори настрана.
- След това изцедете портокалите и варете сока за около 40 минути на слаб огън.
- През това време изстискайте лимона и смесете сока му със стевията и портокаловите кори.
- След това добавете тази смес от лимон, стевия и портокалови кори към тенджерата с портокаловия сок и варете още 10 минути.
- Изключете котлона и разбъркайте сместа (без портокаловите кори ).
- Накрая разсипете сладкото в стъклени буркани.
- Когато изстине е готово да му се насладите!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Robert Jacob et al. “The Potential of Citrus Limonoids as Anticancer Agents”, Perishables Handling Quarterly Issue No. 102,mayo 2000
- Assini, Julia M. et al. “Citrus flavonoids and lipid metabolism”, Current Opinion in Lipidology: February 2013 – Volume 24 – Issue 1 – p 34–40
- Xinmiao Lv et al. “Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health”, Chem Cent J. 2015; 9: 68.