Как да си направим алкална вода и нейните предимства

Алкалната вода е търговско предложение, което няма научна подкрепа, но ѝ се приписват различни предимства. Ето някои от тях.
Как да си направим алкална вода и нейните предимства
Nelton Abdon Ramos Rojas

Написано и проверено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Последна актуализация: 11 юни, 2023

Алкалната вода е йонизирана течност, за която се предполага, че може да осигури редица ползи за здравето. Може да помогне на тялото да елиминира киселинния остатък, който произвежда в процеса на храносмилането, което би помогнало за поддържане на pH балансирано.

Накратко, тази напитка може да коригира основния киселинен баланс на тялото. Твърди се, че съдържа отрицателен RPO, което би било антиоксидант. Благодарение на производството на хидроксилни йони, ще насърчи производството на кислород, като по този начин ще помогне в борбата с ефекта на свободните радикали и ще насърчи регенерацията на клетките. Това би допринесло не само за здравето, но и би ни помогнало да се чувстваме обновени.

Как да си направим алкална вода

Има три домашни съвета, които помагат за получаване на алкална вода. Нека ги разгледаме по-отблизо по-долу.

Алкална вода.
Някои хора използват съставки като сода за хляб и лимонов сок, за да алкализират водата.

Метод номер 1 за приготвяне на алкалната вода

 • Трябва да имате под ръка два контейнера.
 • Първо напълнете един от контейнерите с вода и след това я изсипете в другия празен съд от високо.
 • Когато водата падне, тя бълбука и това ни позволява да постигнем добро ниво на алкалност след повтаряне на процеса 8 или повече пъти.
 • Водата, която използваме, е с pH 7,2 и този метод ще ни позволи да я повишим с поне 5 десети, което макар и не много, е добро за алкализиране на тялото.

Метод номер 2

 • Вторият метод за получаване на домашна алкална вода е да кипнете вода за 5 минути. След това време водата ще премине от pH 7,2 до pH 8,4, което ще алкализира тялото.
 • Някои казват, че трябва да се пие гореща, но истината е, че когато изстине, все още запазва алкалността си.

Метод номер 3

 • Последният домашен метод, който можем да използваме за алкализиране на водата, е да добавим половин чаена лъжичка сода бикарбонат към чаша чешмяна вода.
 • По този начин водата ще премине от pH 7,2 до pH 7,9.
 • Имайте предвид, че за да бъде считана за алкална, водата трябва да надвишава рН от 7,3 и оттам, колкото по-високо е, толкова по-алкална ще бъде (въпреки че, очевидно, не трябва да го оставяме да бъде твърде високо).

Какви са ползите от пиенето на алкалната вода?

Жена, която пие вода.

Ползите, приписвани на алкалната вода, не са научно доказани и следователно не може да се каже, че са напълно надеждни. Ние обаче ще ги обсъдим, за да ги анализирате.

1. Подпомага доброто храносмилане

Освен че допринася за елиминирането на натрупаните токсини чрез урината, алкалната вода може да спомогне доброто храносмилане. Това би било възможно, защото чрез балансиране на pH на тялото ще поддържа здравето на стомаха.

2. Алкалната вода предотвратява болести и инфекции

Тъй като би помогнала за поддържане на добра хидратация, хората казват, че алкалната вода може да помогне за предотвратяване на бъбречни заболявания и инфекции на пикочните пътища. Въпреки това, няма доказателства в подкрепа на тази теория.

3. Може да предотврати преждевременното стареене

Натрупването на токсини не само ще увреди здравето, но и ще причини преждевременно стареене на кожата. Следователно се смята, че чрез пиене на алкална вода може да се елиминират тези токсини и, разбира се, да предотврати преждевременното стареене.

4. Алкалната вода ще се бори със задържането на течности

Подобно на нормалната вода, алкалната вода може да помогне за хидратиране и борба със задържането на течности. И като помага за елиминирането на отпадъците чрез урината, това ще помогне за възстановяване на баланса на тялото.

Смята се, че чрез балансиране на рН клетките няма да имат нужда да задържат течности, за да се борят с киселинността. Освен това ще даде тласък на метаболизма.

5. Предотвратяване на остеопороза

Пиенето на алкална вода може да насърчи елиминирането на твърди отпадъци, като пикочна киселина и камъни в бъбреците, чрез урината, като по този начин помага за предотвратяване на остеопороза. Напитката ще помогне за освобождаването на калция, който е уловен в този остатък, като по този начин ще помогне на кръвта да се върне към алкално pH.

Какво казват експертите за алкалната вода?

 • Адриана Манас, учен и доктор на науките. в клетъчната и молекулярната биология, посочва, че алкалната вода не е напитка, която осигурява реални ползи за здравето и не помага за забавяне (или предотвратяване) на стареенето.
 • JM Mulet, Ph.D. по биохимия и молекулярна биология, пояснява, че алкалната вода е търговско предложение, което няма научна основа.
 • Хулио Басулто, експерт по диетология и хранене, посочва, че има няколко погрешни вярвания относно консумацията на вода.
  • Не е необходимо да пиете два литра вода на ден; това е мит. За да се покрият ежедневните нужди от хидратация, е необходимо да се пие според нуждата.
  • За да разберете дали пиете достатъчно вода, трябва да обърнете внимание на урината си. Ако урината ви е светла на цвят, значи пиете достатъчно. Ако е тъмна и има силна миризма, тогава трябва да пиете повече вода.
  • Съществуват сериозни опасности, свързани както с неадекватната консумация на вода, така и с прекомерния прием на вода (хиперхидратация).
Наливане на вода.
Алкалната вода ще работи като вид естествен антиацид, който ще помогне за неутрализиране нивата на киселинност в тялото. Това обаче е само идея без научна подкрепа.

Разбира се, можете да пиете алкална вода, ако желаете. Здравните експерти обаче казват, че това не е препоръчителна опция, камо ли нещо, което трябва да направите.

Приемете здравословен начин на живот, следвайте препоръките на вашия лекар и поддържайте последователност в навиците си, тъй като това може да донесе реални ползи за вашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agua alcalina, ¿verdad o mito? [Documento en línea].
 • Aquino, J.M. Mentiras embotelladas: el agua alcalina no mejora tu salud. Verificiencia. [Disponible en línea].
 • Pérez, D. Agua alcalina, ¿será milagrosa o es solo una moda? Conoce los mitos y verdades sobre el popular líquido. AARP. [Disponible en línea].
 • USGS. (2016). pH: Water properties, from the USGS Water-Science School.
 • Riché, E., Carrié, A., Andin, N., & Mabic, S. (2006). High-purity water and pH. American Laboratory.
 • World Health Organisation. (2007). pH in drinking-water. Guidelines for Drinking Water Quality. https://doi.org/WHO/SDE/WHO/03.04/12

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.