Как да се справите с подуването на корема
Как да се преборите с подуването на корема? Установено е, че между 16 и 30% от хората страдат от редовно подуване на корема и общото между тези хора е, че почти винаги се хранят твърде обилно.
Подуването, или разширяването на стомаха, е често срещано неразположение. Обикновено е причинено от лоши хранителни навици, забавено храносмилане и някои заболявания.
Освен с възпаление, това неразположение обикновено се проявява с някои смущаващи симптоми. Те включват натрупване на газове, запек, диария и киселини.
Симптомите на подуването могат да бъдат различни при всеки. Всичко зависи от причината за появата му.
За щастие, може да бъде лекувано с натурални средства, благодарение на свойствата, които някои съставки притежават. Това са неща, от които лесно можем да се възползваме.
В тази статия ще ви представим разнообразни домашни средства. По този начин няма да се налага да чакате появата на първите симптоми, за да ги изпробвате.
Време е да си ги запишете!
Пробиотици
Бактериите в червата образуват газове. Това е един от най-явните симптоми на подуването на корема.
Консумирането на пробиотици помага за натрупването на полезни бактерии в организма ви. За хората, страдащи от проблеми с храносмилането, тези бактерии намаляват образуването на газове.
Важно е да разберете обаче, че обикновено ефектът от пробиотиците не е моментален. Ползите от тях се появяват след седмици на редовна консумация.
Може да ги откриете в следните храни:
- Кефир
- Кисело мляко
- Черен шоколад
- Кисели краставички
- Супа “мисо”
Можете също така да си закупите пробиотични добавки от близката аптека.
Детелина
Екстрактът от детелина притежава храносмилателни качества, които допринасят за намаляването на хроничните стомашни възпаления.
Приемът й в умерени количества облекчава подуването, болката и чувството за парене.
Как да я консумирате
- Прибавете 10 до 15 капки от екстракта в чаша с хладка вода.
- Консумирайте напитката сутрин.
Канела
Канелата е друга подправка с храносмилателни съединения в състава си, които намаляват подуването.
Тя притежава спазмолитични и противовъзпалителни свойства. Те спомагат за бързото редуциране на симптомите на подуването.
Как да я приемате
- Направете си чай от канела и го пийте два пъти дневно.
- Добавяйте чаена лъжица канела към шейковете и напитките си.
Ябълков оцет срещу подуването на корема
Ако възпалението в стомаха ви е причинено от дисбаланс на pH нивата, може да използвате ябълков оцет за лекуването му.
Този продукт е алкално лечебно средство. Той спомага за намаляване на излишните киселини в кръвта ви. По този начин възпрепятства възпалението да излезе извън контрол.
Също така ябълковият оцет действа и като храносмилателен тоник. Той допринася за поддържането на храносмилателните процеси след консумация на тежки храни.
Съставки
- 1 супена лъжица органичен ябълков оцет
- 1 чаша вода
Как да го приемате
- Изсипете супената лъжица ябълков оцет в чаша с хладка вода и консумирайте след всяко хранене.
Чай от лайка
Този чай е много добро алтернативно средство за лечение на стомашни проблеми. Това се дължи на противовъзпалителните, спазмолитичните и храносмилателните свойства на лайката.
Пиенето на чай от тази билка намалява подуването на корема, възпалението и газовете.
Съставки
- 1 супена лъжица цвят от лайка
- 1 чаша вода
Начин на приготвяне
- Сложете водата да се загрее. Когато заври, прибавете цветът от лайка.
- Оставете цветът от лайка да се накисне. Пийте до три чаши дневно от този чай.
Вижте още: 6 лечебни качества на лайката
Папая
Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който засилва храносмилателните процеси.
Освен това папаята съдържа голямо количество фибри. По тази причина тя е една от най-полезните храни за постигане на плосък корем, отслабване и намаляване на симптомите на подуването.
Как да я консумирате
- Може да я консумирате както отделно, така и като добавка към смутитата и салатите ви. Най-полезна е, когато е добре узряла.
Хладка вода с лимон
Пиенето на хладка вода с лимон на закуска носи множество ползи за здравето ви. Може да спомогне както за храносмилането, така и за метаболизма ви.
Лимонът е алкална храна. Той намалява нивото на киселинност в стомаха ви, за да ви предпази от възпаления и стомашни киселини.
Също така този плод съдържа значително количество фибри. Те са необходими за усвояването на храната от организма.
Анасон
Чаят от анасон има спазмолитични и намаляващи газовете свойства. Те спомагат за редуциране на подуването на корема.
Това средство се препоръчва при метеоризъм и стомашни болки.
Съставки
- 1 чаена лъжица анасон
- 1 чаша вода
Начин на приготвяне
- Сложете анасона в чаша с гореща вода.
- Оставете да се накисне за 10 минути.
- След това го изпийте.
Мента
Листата от мента и етеричното масло от мента са изключителни лечебни средства. Те помагат за справянето с множество често срещани храносмилателни проблеми.
Етеричното масло редуцира образуването на газове и притежава антиоксидантни и детоксикиращи свойства. Освен това стимулира премахването на газовете и отпадъчните вещества, които се натрупват в червата.
Съставки
- 1 чаена лъжица листа от мента
- 1 чаша вода
Начин на приготвяне
- Загрейте водата.
- Когато започне да ври, прибавете към нея листата от мента.
- Оставете чаят да се накисне за осем минути и консумирайте след всяко хранене.
Банани
Бананите са естествен източник на фибри и антиоксиданти. Освен че премахват газовете, те намаляват излишните киселини и възпалението.
Как да ги консумирате
- Яжте банани още преди да забележите първи симптоми на проблем с храносмилането.
- Включвайте банани в смутитата и десертите си.
Както виждате, съществуват множество натурални опции за облекчаване на подуването на корема.
Изберете тази, която считате за най-ефикасна. Може да я използвате винаги, когато се почувствате подути.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Desai, B., & Desai, A. (2016). Bloating. In Primary Care for Emergency Physicians (pp. 171–180). Springer International Publishing.
https://doi.org/10.1007/978-3-319-44360-7_16 -
Whorwell, P. J. (2013). Abdominal Bloating. In Irritable Bowel Syndrome: Diagnosis and Clinical Management (pp. 263–276). Blackwell Publishing Ltd.
https://doi.org/10.1002/9781118444689.ch13 -
Kim, H. J., Vazquez Roque, M. I., Camilleri, M., Stephens, D., Burton, D. D., Baxter, K., … Zinsmeister, A. R. (2005). A randomized controlled trial of a probiotic combination VSL# 3 and placebo in irritable bowel syndrome with bloating. Neurogastroenterology and Motility, 17(5), 687–696.
https://doi.org/10.1111/j.1365-2982.2005.00695.x