Как да се предпазите от гъбички по ноктите на краката

Доброто ниво на хигиена и подходящите обувки са основни фактори в предпазването от размножаването на гъбички по краката
Как да се предпазите от гъбички по ноктите на краката
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Може и да изглежда очевидно, но доброто ниво на хигиена и подходящите обувки са основни фактори в предпазването от размножаването на гъбички по ноктите на краката. Освен това ходилата ви трябва да сухи през по-голямата част от времето.

Познати и като онихомикоза, гъбичките са много честа инфекция, засягаща ноктите на краката. Гъбичките по ноктите на краката се причиняват от микроскопични паразити, които се размножават в топла и влажна среда.

Гъбичките променят цвета, формата и текстурата на ноктите на краката. В по-сериозните случаи те могат да нарушат цялостта на нокътя. Ето защо е важно да се предпазите от появата им.

Поддържайте краката си чисти и сухи

Поддържането на ръцете и краката чисти и сухи е необходимо, ако искате да се предпазите от появата на гъбички, размножаващи се в тъмни и влажни места.

Поддържайте ходилата си сухи против гъбички по ноктите на краката.
Важно е да поддържате високо ниво на хигиена, за предпочитане е да използвате гел или сапун с неутрално рН ниво, за да избегнете възпалението на краката и понижаването на нивото им на защита.

Използвайте антибактериална пудра и винаги сменяйте чорапите и чорапогащниците си след спортуване или тренировка.

По този начин ще се предпазите и от гъбичките между пръстите на краката.  Този вид гъбички са неприятни както и тези по ноктите и могат да причинят появата на лоша миризма или възпаление.

Важно е да запомните, че трябва добре да подсушавате ръцете и краката си след като ги измиете или след спортуване.

Нормално е след тренировки ръцете и ходилата ви да са изпотени. Не забравяйте да измиете ходилата си и между пръстите. Обикновено не ги подсушаваме добре и гъбичките между пръстите могат да се разпространят и на други места по ходилата.

Поддържайте ноктите на краката си къси

Отличен начин за предпазване от появата на гъбички по краката е като поддържате ноктите си къси. Те трябва да са изрязани в права линия и да бъдат чисти, без извити краища.

Избягвайте да оставяте краищата им неравномерно оформени и изрязвайте ноктите в ъгълчетата. Така ще предотвратите врастването им в кожата и появата на т.нар. враснали нокти, които са неприятни и болезнени.

Освен това е добре да почиствате и дезинфекцирате всички вещи, които използвате за оформянето на педикюра и маникюра си. Правете това всеки път. Не трябва никога да споделяте тези предмети с други хора.

Гъбичките по ноктите на краката са силно заразни и ако използвате заразени предмети лесно ще се „сдобиете“ с тях. Ако нямате друг избор трябва да почистите ходилата си с алкохол.

 Носете обувки на обществени места против гъбички по ноктите на краката

Не забравяйте да носите обувки на места като фитнеса, плажа, басейна и обществените душове и сауни. Ходенето боси е най-лесният начин да се заразите с гъбична инфекция по ноктите на краката.

Обществените места може и да не са толкова чисти колкото си мислите. Затова носенето на отворени обувки е за предпочитане пред ходенето боси, не само от хигиенна гледна точка, но и защото ще се предпазите от порязване с остри предмети по земята.

Добре е да имате по един чифт обувки за всяко място. Например добре е да имате едни обувки за плажа и други  – за фитнеса.

 Носете удобни обувки

Гъбичките се появяват на места, върху които се упражнява натиск.

За да се предпазите от появата на гъбички по ноктите на краката е важно да носите удобни обувки, позволяващи на краката ви да дишат

Добре е да носите чорапи или чорапогащник. През нощта оставяйте обувките, които сте носили цял ден да се проветрят и не давайте и не носете обувките и чорапите на други хора, за да не се заразите с гъбички.

Ако обувките ви се навлажнят, изсушете ги преди да ги обуете отново, за да избегнете появата на инфекции.

Използвайте пудра с талк

Продуктите като пудрите с талк ще ви помогнат да поддържате ходилата си сухи.

Използвайте пудрата заедно с овлажняващ лосион, за да се предпазите от претриване и поява на мазоли.

Така ще избегнете появата на гъбички и неприятна миризма.

Съветваме ви да използвате пудрата с талк всеки ден, ако носите затворени обувки и по ваша преценка, от хигиенна гледна точка, ако обувките ви са отворени.

 Кремове против гъбички

Използването на кремове или лосиони против гъбички като локална терапия е отличен начин за предпазване от инфекции по ходилата. Освен това тези средства ви помагат да лекувате различни, вече появили се, инфекции по краката.  

ноктите на краката - зрави и красиви
Не забравяйте, че трябва да се консултирате с лекар какви средства точно да използвате. Така ще знаете кой крем е подходящ за проблема ви.

Появата на гъбички по ноктите на краката е кошмар както за жените, така и за мъжете.  Това е не само естетичен проблем, но и състояние, което може да се усложни.

Инфекцията причинена от гъбички по ноктите на краката може да влоши състоянието на хората болни от диабет и други подобни заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Haneke, E. (1991). Fungal infections of the nail. Semin Dermatol.

  • Harvard Health letter. (2007). Toenail fungus: Drill to kill. Harvard Health Letter.

  • Eisele, S. A., & Eisele, S. A. (1994). Conditions of the toenails. Orthopedic Clinics of North America.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.