Как да се отървем от хлебарките по естествен път

Смесете чаша сода бикарбонат с чаша захар и поръсете с тази смес всички рискови зони в дома
Как да се отървем от хлебарките по естествен път

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хлебарките са отвратителни, неканени гости в дома и могат да бъдат огромно предизвикателство, особено когато се опитваме да ги прогоним завинаги. Тези насекоми, освен че са отблъскващи, пренасят болести и могат да замърсят храната у дома, без  дори да забележим това.

Най-много ни тревожи обаче фактът, че хлебарките могат да се скрият почти навсякъде в къщата и са най-активни през нощта.

Готови ли сте да се отървете веднъж завинаги от хлебарките? В наши дни съществуват различни възможности за справяне с тези неканени гости. Те представляват бързо и лесно решение, работещо буквално за секунди. Но често продуктите, които се предлагат на пазара, съдържат токсични вещества – както за насекомите, така за самите нас и домашните любимци.

Именно поради това днес решихме да посветим цяла статия на домашните средства срещу хлебарките. Те съдържат само натурални съставки, имат мощен ефект и щадят портфейла ви.

Къде у дома се крият хлебарките?

унищожете хлебарките във вашия дом

Преди да ви научим как да контролирате достъпа на хлебарки в дома, важно е да бъдете наясно кои са любимите тайни местенца у дома, на които те обичат да се крият. Там ще ги откриете в светлата част на деня.

 • В съществуващи пукнатини в кухнята, в шкафовете в банята и мебелите.
 • В дървените мебели.
 • Хлебарките влизат в къщите през малки дупки край прозорците и вратите.
 • Умеят да намират път към дома посредством сухи тръби и чешмата в кухнята, банята, пералното помещение, газовите уреди, печките и дори климатика. Всякакви кутии, в които се прокарват електрически кабели, са привлекателни за тях. Могат да се крият също така в плоскостите на тавана.
 • Те обичат да се крият под или зад хладилника, печката, блендера, микровълновата и други електрически уреди.
 • Любими са им картонените кутии, контейнерите за съхранение, купищата хартии и дори кучешката храна.
 • Ще ги откриете под подовото покритие.
 • Навсякъде, където складирате непотребни вещи или строителни материали.

Как да се отървете от хлебарките?

Домашните антисектициди са прекрасна възможност да елиминирате хлебарките, без да рискувате здравето на членовете от семейството. Те ще ви помогнат и с цел предпазване на дома от следващо проникване на насекоми.

Преди да приложите някое от средствата, запомнете, че нивото на чистота и подреденост у дома представлява важен фактор в процеса на борба с нежеланите гости – каквито хлебарките категорично са!

 • Като начало трябва да затворите всички съществуващи дупки и цепнатини около миялната машина, мивката, душа и ваната. По този начин ще спомогнете за това, кухнята и банята да са сухи.
 • Почиствайте често местата под мебелите – например столове, легла, матраци, възглавници, одеала. Също така, почиствайте пространствата между мебелите и стените.
 • Изпразнете и почистете всички чекмеджета и рафтове, на които държите книги, дрехи и всякакви предмети.
 • Избягвайте оставянето на мръсни чинии в мивката или остатъци от храна – те привличат хлебарките. Запомнете също така да затваряте плътно кутиите с храна, особено тези с кучешката.

Домашни средства срещу хлебарките

унищожете хлебарките със сода за хляб
 • Дафинов лист: Лесно натурално средство, което можете да използвате още днес. Просто сложете стрито или нарязано листо на местата, където предполагате, че хлебарките се появяват. Те мразят аромата на дафиновия лист и обикновено го избягват.
 • Лучена и борна киселина: Това средство е много популярно благодарение на факта, че е високоефикасно и евтино. Направете паста, използвайки ситно нарязана средна глава лук, 1/2 чаша брашно, малко вода или бира, щипка захар и 3-4 чаени лъжици борна киселина на прах (можете да я намерите в магазини за хардуер). Смесете съставките в купа. Използвайте лъжица, за да нанесете получената паста навсякъде из дома си, където смятате, че се крият хлебарки. Препоръчваме ви да държите надалеч пастата от домашни любимци, тъй като може да бъде отровна за тях.
 • Сода бикарбонат и захар: Смесете чаша сода бикарбонат с чаша захар. Поръсете с тази смес всички рискови зони в дома. Хлебарките обичат захарта и ще започнат да ядат сместа. Содата бикарбонат обаче ще провокира газове и ще ги убие.
 • Боракс: Таза натурална съставка често се използва за приготвянето на сапуни за пране на дрехи. От вас се изисква да поръсите боракс на прах из дома си, особено на местата, на които хлебарките се крият най-често. Когато насекомите преминат през боракса, той ще ги дехидратира и убие. Характерно за хлебарките е, че те не могат да задържат влагата, ако обвивката им е увредена.
 • Коча билка: Поръсете с нея дома си. Тази билка оказва същия ефект като дафиновия листхлебарките не обичат аромата й и стоят далече от нея.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.