Как да се отървем от черните точки

Вижте част от най-ефективните и популярни трикове за борба с този проблем.
Как да се отървем от черните точки

Последна актуализация: 24 декември, 2018

Те са истински кошмар за външния ни вид. Освен това понякога се изисква истинско усилие, за да ги премахнете. Сякаш са се “забили” в носа ви (основно) и нямат намерение да се махнат от там. Черните точки не са предизвикателство само пред жените, но и пред мъжете, разбира се. Предпазването от тях или пък премахването им не е никак лесно. Ако искате настоящите черни точки по носа ви, да са последните които виждате, бъдете търпеливи и внимавайте как ги третирате.

Какво представляват черните точки?

Тези познати на всекиго и загрозяващи точки, които се появяват в най-нежелания и неочакван момент, особено по носа, брадичката, бузите и около устните, представляват комбинация от мъртва кожа и себум. Тъмният цвят е резултат от оксидацията, която възниква при контакт с повърхността.

Черните точки са продукт на прекаленото производство на мазнина, особено срещано явление през лятото и не са винаги свързани с акне (въпреки че много хора ги смятат за такива).

какво представляват черните точки

Черните точки не са проблем само на тинейджърите. Ако кожата ви е от този тип, който произвежда прекалено много себум и не го третирате правилно, той се превръща в загрозяваща черна точка. Заличаването на черните точки от лицето изисква време и постоянство, както и търпение.

Едно от най-важните неща, което се изисква от вас, е редовно да се грижите за кожата си. Задачата е да вложите малко време и внимание през деня и през нощта. Когато се потите твърде много, не почиствате грима си преди лягане вечер или пък не си миете лицето редовно, когато се прибирате след излизане навън, напълно обяснимо е защо черните точки се появяват по кожата ви.

В зависимост от типа кожа, която имате, вероятно ще се наложи на миете лицето си повече или по-рядко. Не забравяйте да овлажнявате кожата си! Трябва да знаете, че веднъж щом се отървете от черните точки, трябва да продължите с редовното почистване, за да не им позволите да се появят отново. Опитайте се да поддържате порите на кожата си чисти и “затворени”. За да го постигнете, мийте лицето си със студена вода всеки ден.

редовното миене на лицето спомага борбата с черните точки

От време на време, можете да третирате кожата на лицето си с кремове, направени у дома – от самите вас. Подходящи са натуралните ексфолианти, като овесени трици, кисело мляко и захар.

Как да се отървете от загрозяващите черни точки?

Съществуват няколко изпитани начина за премахване на черните точки от лицето. Те ще осигурят на лицето ви достатъчно красив и здрав вид. В следващите редове ще ви представим част от най-ефикасните и популярни трикове за борба с този проблем:

 • Метод 1

  Купете лепило (това, което децата използват в училище, не е токсично). Напръскайте лицето си с топла вода и го навлажнете с топла мокра кърпа. След това намажете лепилото по тези части от лицето, където виждате черни точки. Оставете лепилото да изсъхне. Когато се втвърди, дръпнете го – ще се отлепи като пилинг маска. Ще видите как черните точки са се махнали, заедно с изсъхналото лепило.

 • Метод 2

  Следващият метод, който можете да използвате, е като премахнете всяка една черна точка, докато сте в банята, за да измиете лицето си. Затоплете лицето си с топла вода, за да се отворят порите. Стиснете всяка една точка нежно, за да може да я почистите в дълбочина. Можете да използвате пинцета, за да приключите успешно процеса. По този начин ще избегнете оставянето на белези по кожата.

съвети за справяне с черните точки
 • Метод 3

  Необходима ви е четка за зъби, която не възнамерявате да използвате повече. Както и малко паста за зъби. Размажете пастата по четката за зъби, така сякаш ще си миете зъбите. Намокрете четката и лицето си с топла вода. Всеки ден преди лягане вечер, внимателно масажирайте с четката черните точки. След това стерилизирайте четката с вряла вода. Измийте лицето си след процедурата и нанесете овлажняващ продукт.

Препоръчваме ви да прочетете и: 14 приложения на пастата за зъби

 • Метод 4

  Пригответе лосион от равни части сок от лайм, бадемово олио и глицерин. Нанасяйте лосиона върху лицето си вечер. Оставете го да престои 15 минути. След това изплакнете лицето си с топла вода. По този начин ще се отървете от черните точки и ще постигнете още един резултат – ще премахнете петната по кожата си.

грижа за кожата против черните точки
 • Метод 5

  Разбийте един жълтък и го нанесете върху кожата на цялото лице, особено в зоните, където са концентрирани черните точки. Наложете отгоре парченца тоалетна хартия. Оставете хартията да изсъхне и да се втвърди. Необходим е около един час. Внимателно отлепете хартията. Изплакнете лицето си с топла кърпа и отново го подсушете.

 • Метод 6

  Изплакнете лицето си с топла или гореща вода, за да разширите порите. След това потопете края на кърпа в зехтин или бадемово олио. Добавете паста за зъби. Внимателно нанесете сместа върху носа си и върху всяка зона, която страда от черните точки. Масажирайте кожата с кръгови движения. При нужда можете да добавите още малко от сместа. Изчакайте маската да престои 5 минути, след което се изплакнете с топла вода.

 • Метод 7

  Затоплете една хавлия. Проверете дали температурата й не е прекалено висока, с риск да ви изгори. След това я наложете върху лицето си. Останете така 10 минути или докато кърпата изстине. Измийте лицето си с гореща вода и неутрален сапун. Изплакнете се със студена вода, за да се затворят порите и се намажете с овлажняващ крем. След това нанесете малко спирт и масажирайте кожата си в продължение на 5 минути. Накрая се изплакнете добре.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.