Как да премахнете гънките от дрехите без гладене

Научете как да премахнете гънките от дрехите без ютия, така че вашите дрехи да са готови за носене в движение. Предлагаме ви всички съвети тук!
Как да премахнете гънките от дрехите без гладене

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 02 септември, 2022

Възможно ли е да премахнете гънките от дрехите без ютия? За щастие можете. Възможно е да имате дрехи без гънки, без да се налага да преминавате през досадната задача на гладене.

Съгласни сме, че гладенето е едно от най-често отлаганите домакински задължения. И това не е чудно: отнема много време и енергия само за да запазите дрехите без гънки.

Много от нас са убедени, че е достатъчно дрехите да са чисти и в добро състояние, без да се налага да се гладят. Въпреки това, колкото и да отлагаме задачата, когато дойде време да се облечем за офиса или за важно събитие, дрехите трябва да са без гънки.

В противен случай външният вид и впечатлението, който ще създадем, няма да бъдат много приятни. Нека да разгледаме някои методи за премахване на гънките от дрехите, без да ги гладите.

1. Напръскайте дрехите си с бутилка вода, за да премахнете гънките

Ако поставите вода в бутилка със спрей и намокрите дрехата, когато изсъхне, ще има по-малко гънки. Може да не е най-ефективната техника, но поне ще намали значително броя на гънките. Разстоянието за пръскане трябва да бъде около 30 сантиметра (малко над един фут).

Премахнете гънките без ютия
Сред триковете за премахване на гънки по дрехите без гладене спреят е един от най-практичните и достъпни.

2. Използвайте сешоар

Това е един от класическите и най-използвани методи за премахване на гънки по дрехите без гладене. Сешоарът е често използван уред, който много хора имат у дома. За да гладите дрехи с него, първо трябва да поставите дрехата върху равна повърхност и да я разтегнете добре.

След това просто трябва да включите уреда и да го прекарате върху дрехата на няколко сантиметра. Можете да добавите няколко капки вода към тъканта или да я напръскате, за да подпомогнете процеса. Ще видите как гънките изчезват за няколко секунди!

3. Използвайте преса за коса

Тази техника е безпогрешна, особено за най-трудните за гладене части от дрехите: яката, маншетите и ръкавите. Във всеки случай, първо проверете дали уредът не е замърсен, няма следи от продукти за коса и не е ръждясал, за да не изцапате дрехите.

От друга страна, внимавайте с натиска, който упражнявате върху дрехата. Внимавайте да не изгорите тъканта.

4. Водна пара за премахване на гънките

В този случай ще се възползвате от парата от водата на душа, за да премахнете бръчките от дрехите си. Просто поставете дрехата на закачалка и я приберете в банята, преди да се изкъпете.

Опитайте се да я държите далеч от душа, за да не се намокри. Парата помага да запазите дрехите си без гънки. Около 15 минути ще са достатъчни.

5. Използвайте влажна кърпа, за да премахнете гънките

Опцията за влажна кърпа или кърпа никога не се проваля и е много полезна, когато пътувате и нямате достъп до ютия или друга алтернатива.

Поставете дрехата върху равна повърхност и върху нея поставете влажна кърпа, като натиснете гънките на дрехата. Накрая поставете дрехите на закачалка и ги оставете да изсъхнат, преди да ги облечете.

6. Поставете ги в сушилнята

Един от начините да премахнете гънките от дрехите си е да използвате сушилня. Преди да направите това, проверете етикетите на всяка дреха, за да се уверите каква температура на сушене позволяват и максималното време, в което могат да останат в машината.

След като сте проверили всяка една, поставете няколко кубчета лед вътре заедно с дрехите. По този начин, когато вътрешността на сушилнята се нагрее, ледът ще излъчва пара, докато се топи. Тази влага е това, което ще помогне на гънките да изчезнат.

7. Използвайте течност против гънки

Това е спрей, който можете да намерите на пазара, който дава отлични резултати, когато става въпрос за премахване на бръчките на дрехи без гладене. Като цяло тези продукти са евтини и имат приятен аромат. Следвайте инструкциите на производителя и дрехите ви ще бъдат без гънки за секунди.

Можете също така да си направите сами такава течност. За да направите това, поставете една част бял оцет и три части вода в спрей бутилка. Напръскайте дрехите и ги оставете да изсъхнат на въздух. Това е евтин, екологичен и много лесен за използване начин!

Сешоар
Сешоарите не винаги са налични, но може би, ако сте в хотел, можете да използвате този в стаята си, за да премахнете гънките от дрехите без ютия.

8. Използвайте матрак, за да премахнете гънките

И накрая, трикът с матрака никога не се проваля. Първо разстелете дрехата върху равна повърхност и опънете гънките с ръце внимателно и здраво.

След това сгънете дрехата като ролка хартия и я поставете под матрака, така че тежестта на матрака да упражнява добър натиск върху тъканта. След около половин час дрехата ще е готова за носене!

Алтернативни начини за премахване на гънки от дрехите

Надяваме се, че ще можете да приложите някои от тези методи, за да премахнете гънките от дрехите си, ако не сте фен на гладенето. Не забравяйте да проверите температурата на опциите с топлина, като сешоар и преса за коса, за да не съсипете дрехите си.

Вече знаете, че не сте в толкова неблагоприятно положение, когато пътувате, нито ютията е задължителна. Налични са домашни и бюджетни алтернативи, които са много лесни за използване!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gómez Velásquez, A. E. (2018). Ropa de segunda mano y pronta moda, a nivel local y global(Bachelor’s thesis, Escuela Arquitectura y Diseño).
  • Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
  • Catherman, J. (2017). Guía práctica para la masculinidad: Cómo asar un filete a la perfección, cambiar un neumático, impresionar a una chica y 97 habilidades más que necesitas para sobrevivir. Baker Books.
  • Mas Muñoz, M. C. (2016). Procesos de lavado, planchado y arreglo de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • de Sousa Congosto, F. (2007). Introducción a la historia de la indumentaria en España(Vol. 231). Ediciones AKAL.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.