Как да премахнем мазолите по краката си

Пригответе отвара от четири супени лъжици лайка в един литър вода, за да омекотите втвърдената кожа
Как да премахнем мазолите по краката си
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мазолите, или втвърдяванията на кожата, са често срещан проблем по краката и се дължат на носенето на неподходящи обувки. Постоянното триене на обувките води до образуването на мазоли по петите, пръстите или долната част на стъпалото.

Всъщност мазолите се образуват, за да предпазят крака от нараняване и затова се появяват в участъци, където има триене.

Ако не ги отстраните навреме, може да започнат да ви причиняват болка, дори да прокървят и по този начин да създадат риск от инфекция.

Особено при диабетиците нуждата от адекватна грижа за краката е огромна, защото всяка рана, причинена от разранен мазол, може да доведе до опасни инфекции. Не забравяйте, че хората с диабет са особено уязвими, тъй като лошото кръвообращение в крайниците пречи на бързото заздравяване на раните.

Затова, ако спадате към тази група хора, не подценявайте нито едно нараняване, което се появява по краката ви.

Освен от проблеми с кръвообращението, диабетиците страдат от намалена чувствителност, затова трябва често да преглеждат краката си и да проверяват за всякакви наранявания или травми.

В следващите редове ще намерите някои съвети как да предотвратите появата на мазоли по краката си, както и лекове от природата, с които да ги премахнете.

Съвети

 • Не носете обувки на високи токове или други неудобни обувки прекалено дълго и задължително избягвайте да изминавате дълги разстояния с тях.

 

 • Винаги разполагайте с чифт удобни обувки, ако неочаквано ви се наложи да вървите по-дълго.
 • Хидратирайте добре краката си, не забравяйте зоните, които са най-засегнати през деня и се погрижете за тях, както подобава. Веднъж седмично или веднъж на две седмици потапяйте краката си в гореща вода и ги натривайте с пемза, за да омекотите мазолите.

 

 • Не изрязвайте мазолите, защото кожата под тях е много чувствителна и може да се нараните. Ако я порежете, може да си причините инфекции, които само ще увеличат болката и дискомфорта. Ако имате много издути мазоли, които ви причиняват неудобство, най-добре отидете при педикюрист, който да ги премахне без риск от по-сериозна травма.

 

 • Хидратиращите кремове, които използвате, трябва да бъдат предназначени специално за крака. В магазините има широк избор от марки на различни цени. Кремовете за тяло не могат да покрият нуждите от хидратиране на кожата на краката.

 

 • Избягвайте дебелите чорапи, при които триенето в някои зони е по-голямо. Купувайте чорапи от по-нежна материя, най-добре от памук. Памучните чорапи също така ще предотвратят поддържането на влага по краката ви и така ще ви предпазят от поява на гъбички.

 

 • Не допускайте грешката, която правят повечето хора – да не се грижат за краката си през зимата и да започнат да им обръщат внимание, когато дойде лятото и са изложени на показ. Краката ви имат нужда от целогодишна грижа.

 

 • Възглавничките и предпазителите за крака могат да бъдат много полезни, за да предотвратят триенето на обувките върху определени зони.

Домашни средства срещу мазолите по краката

мазолите по краката могат да се премахнат и със сода бикарбонат

 

 • Първо потопете краката си за минимум 10 минути в топла вода. След като ги извадите, сложете върху мазолите смес от една супена лъжица сода бикарбонат с малко вода. Масажирайте нежно, след това продължете да търкате с пемза.
 • Пригответе отвара от четири супени лъжици лайка в един литър вода и навлажнете с нея краката си. Лайката ще ви помогне да облекчите дискомфорта и ще омекоти втвърдената кожа.
парче лайм срещу мазолите по краката
 • Отрежете парче лайм и го поставете върху мазолите. Прикрепете го към крака с превръзка и го оставете така за през нощта.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Freeman, D. B. (2002). Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. American Family Physician.
 • Singh, D., Bentley, G., & Trevino, S. G. (1996). Callosities, corns, and calluses. BMJ.
 • Al Aboud AM, Badri T. Corns. [Updated 2019 Mar 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.