Как да повдигнем увисналите клепачи по естествен път

Факт е, че увисналите клепачи не са сериозен проблем. Въпреки това, препоръчително е да отидете на преглед при специалист, който ще прегледа както очите ви, така и клепачите и ще потърси възможни причини и фактори, водещи до този ефект.
Как да повдигнем увисналите клепачи по естествен път

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Увисналите клепачи правят лицето по-състарено, отколкото е. Надали има човек, на който този ефект да му се нрави. Увисването на клепачите обаче води и до друг неприятен резултат – може да наруши зрението. Статистики показват, че всяка година повече от 100 000 мъже и жени опират до хирургична намеса заради проблем с клепачите. Необходимо е само малко внимание от ваша страна, за да откриете не толкова радикални решения на въпроса. Съществуват изпитани съвети, които ще ви помогнат да избегнете намесата до хирург, особено ако изпитвате непоносимост към анестезия или пък нямате никакво желание да претърпявате каквито и да било интервенции заради здравословни проблеми. Ето защо днес ще споделим с вас няколко естествени средства, които подобряват състоянието на клепачите.

Увисването на клепачите може да бъде за постоянно, да се проявява от време на време или пък да се влошава все повече. То може да се прояви и при двете очи, но и само при едното. Много по-лесно е да забележите увисването, когато то засяга само едното око, но по-трудно е когато увисват и двата клепача.

Случва се понякога човек да изпитва потребност да повдига веждите си или пък да навежда назад главата си, за да може да вижда под увисналите клепачи. По този начин другите го възприемат като изморен или пък сънлив. Това състояние може да се дължи на наследствен ген или пък да се развие в с напредване на годините.

Факт е, че увисналите клепачи не са сериозен проблем. Въпреки това, препоръчително е да отидете на преглед при специалист, който ще прегледа както очите ви, така и клепачите и ще потърси възможни причини и фактори, водещи до този ефект.

Какво може да причини увисвналите клепачи?

Увисналите клепачи могат да бъде провокирани от редица ситуации или състояния: нормално клетъчно остаряване, диабет, инсулт, синдром на Хорнер (нарушение, което засяга нервите на очите и лицето), лицев тумор или пък друго нарушение, което се отразява върху функцията на мускулите на лицето.

Когато и двата клепача са увиснали

 • Медицинско усложнение. Пример е миастения гравис, невромускулно заболяване, което поразява мускулите около очите или пък нервите, които ги контролират.
 • Естествен процес на остаряване.
 • Нормална вариация във формата на клепачите.

Когато само единият клепач е увиснал

 • Новообразувание на клепача – често прилича на ечемик.
 • Здравословни усложнения.
 • Увреждане на нерв.
 • Естествен процес на остаряване.
 • Нормална вариация на клепача.

Домашни средства за повдигане на увисналите клепачи

Краставиците са средство за повдигане на увисналите клепачи
 • Средство №1: Необходими са ви пликчета чай от лайка. Тази билка съдържа противовъзпалителни агенти, които помагат при увисване на клепачите. Съхранявайте пликчетата в хладилника, преди да ги поставяте върху очите си. По време на процедурата се отпуснете и постойте с пликчета на очите в продължение на 20 минути. Когато тази процедура стане редовна част от разкрасителните ви дейности, ще забележите, че наистина има ефект.
 • Средство №2: Пригответе домашен лосион от природни съставки, за да върнете жизнеността на очите си. Приготвянето му е много лесно. Използвайте 4 супени лъжици кисело мляко, 4 супени лъжици гел от алое вера, 2 супени лъжици овесени трици и 5 резена обелена краставица. Смесете съставките и пригответе паста. Нанесете я върху клепачите си. Оставете пастата да подейства за 20 минути, след което изплакнете.
 • Средство №3: И тъй като споменахме краставици, да продължим на тази вълна. Този зеленчук е отлично средство за борба с увисналите клепачи. Не може да не сте си слагали поне веднъж кръгчета краставичка на очите. Принципът е същият – наложете студени кръгчета върху очите си и ги оставете да действат 15-20 минути.
 • Средство №4: Ледената вода е изключителен съюзник срещу увисналите клепачи. Измийте лицето си с много студена вода, за да стегне кожата ви и да редуцира увисването на клепачите.
 • Средтво №5: Обичате ли да ядете грозде? Това е последното ни предложение, което със сигурност ще ви се услади. Благодарение на съдържащия се в гроздето ресвератрол този плод представлява ефективно средство за борба с увисването на клепачите. Ресвератролът предпазва и забавя клетъчното стареене. Съветваме ви да консумирате редовно грозде и да се радвате на изключителните му свойства!

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.