Как да използвате белтъците, за да изглеждате страхотно
Знаете ли, че белтъците могат да се използват в грижата за кожата?
Яйцата са един от най-използваните хранителни продукти по света, благодарение на ценните минерали и протеини, които съдържат.
Както знаете яйцето се състои от две части: жълтък и белтък. Повечето хранителни вещества се съдържат в жълтъка, но белтъците са изключително полезни за здравето и красотата.
Белтъците се използват в редица вкусни рецепти.
Освен това се използват и като козметичен продукт, най-вече като съставка в маски за лице и коса.
Ако са ви останали неизползвани белтъци от закуската днес ще ви разкажем как да ги използвате най-пълноценно в името на красотата.
Начини за използване на белтъците
Те са известни със стягащото си действие и способността да облекчават зачервяването. Освен това успокояват възпалената кожа.
Затова има толкова много начини за използване на белтъците като козметично средство, което се оказва в крайна сметка много по-ефикасно отколкото редица скъпи продукти.
Едно от предимствата на използването на белтъците като козметично средство е ниската им цена и факта, че можете лесно да си ги набавите.
Начините за използване на белтъците са лесни за приготвяне и нанасяне – сами ще се убедите, че вариантите за оползотворяването им за безброй.
Прочетете и: 6 интересни натурални средства с черупки от яйца
1.Ексфолиант
Можете да използвате белтъците като ексфолиант!
Те спомагат отстраняването на замърсяването и мъртвите кожни клетки от кожата.
2.Акне
Освен че притежават противовъзпалително действие белтъците облекчават и зачервяването.
Ако страдате от акне, те са ефикасен начин за контрол, заличаване и премахване на пъпките.
Акнето се причинява от силното омазняване на кожата, водещо до появата на пъпки.Те се инфектират и сериозно засягат състоянието и здравето на кожата ви.
Обикновено се появяват в пубертета, но често се наблюдават и в по-зряла възраст.
- Използването на белтъците ще регулира образуването на мазнини в кожата. Така тя ще възстанови нормалното си рН ниво.
- След като омазняването на кожата намалее, образуването на пъпки става много по-трудно.
3.Торбички под очите
Заради пречистващото си действие белтъците значително подобряват вида на торбичките под очите.
Освен това те спомагат изсветляването на тъмните кръгове причинени от умора, стрес или недостатъчен сън през нощта.
Какво трябва да направите?
- Съветваме ви да нанесете директно белтъка върху кожата около очите с помощта на памук или клечка за уши.
- Оставете го да подейства 10 минути и се измийте с топла вода.
- Правете процедурата два пъти седмично.
4.Пори
Друг страхотен начин за използване на белтъците е за намаляване и свиване на порите.
Благодарение на протеините, които съдържат те стягат кожата. Те действат тонизиращо и значително свиват порите.
Не пропускайте да прочетете и: Свийте порите си с тези 5 натурални средства
5.Овлажнител
Белтъците почистват кожата от замърсяванията, подхранват я и я хидратират.
- Заради високото си съдържание на протеини те са отличен овлажнител за лице и предпазват кожата от изсушаване.
- Ако ги комбинирате с мед и зехтин ще си направите интензивно подхранваща и овлажняваща маска за лице.
Маска за лице с белтъци
След като вече научихте за част от невероятните качества на белтъците е време да разберете как можете да си приготвите сами маска за лице с тях.
Днес ще споделим с вас една изключително лесна и икономична рецепта, с която да разкрасите лицето си. Тази маска има овлажняващо и противовъзпалително действие и заличава бръчките.
Съставки
- 1 белтък
- 1 супена лъжица мед (25 г)
- 20 капки бадемово масло
Приготвяне
- Разбийте белтъка с миксер или на ръка.
- След като го разбиете добре, добавете към него меда и бадемовото масло.
- Разбъркайте добре всичко, докато получите хомогенна смес.
Начин на използване
- Най-добре е да нанасяте маската върху чиста и суха кожа на лицето. Оставете маската да подейства 20 минути.
- След това измийте лицето си с топла вода. Правете си маската 2 пъти седмично.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- El huevo: Las cualidades nutritivas de un excelente alimento protéico. https://www.zonadiet.com/comida/huevo-propiedades.htm
- Propiedades de los huevos. https://www.botanical-online.com/propiedades_huevo.htm
- El huevo en la dieta y la salud. http://www.institutohuevo.com/el-huevo-en-la-dieta-y-la-salud/#1501001900211-21debc9a-ee1b
- Downes FP. (2001). HUEVOS y OVOPRODUCTOS. In Manual de Microbiología de los alimentos. http://www.unsa.edu.ar/biblio/repositorio/malim2007/13%20huevos%20y%20ovoproductos.pdf
- Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. http://revista.nutricion.org/PDF/ALIMENTACION-NUTRICION.pdf