Как да излекуваме напуканите устни?

Имате ли сухи и напукани устни? Пренебрегвате ли тази деликатна кожа? Уверете се, че обръщате повече внимание на тази област сега и пробвайте някои от споменатите натурални средства, за да излекувате напуканите устни.
Как да излекуваме напуканите устни?
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли как да излекувате напуканите устни?

Устните са едни от най-привлекателните черти, които имате. Много хора обаче ги пренебрегват и забравят, че изискват специални грижи.

Устните ви са покрити с много тънка кожа, която може да изсъхне и да се напука, когато е изложена на влиянието на околната среда.

Напуканите устни може да са болезнени и дори да отнеме няколко седмици, за да се възстанови кожата напълно.

Следователно, когато полагате грижи за красотата си, включете някои навици за подхранване и защита на  устните от напукване.

Тъй като повечето хора не са наясно с това, днес искаме да споделим с вас няколко съвета, които ще ви помогнат да излекувате напуканите устни.

Дали това ви се случва често? Не пропускайте нашите съвети!

Напуканите устни: съвети за предпазване

По здравословни и естетически причини, трябва да внимавате как се грижите за устните си, тъй като тази област е много чувствителна.

Дори и да нямате сухи устни, все пак трябва да приемете някои мерки, които ще ви помогнат да ги избегнете.

1. За напуканите устни използвайте балсам за устни

Напуканите устни: лице на млада жена, която маже устните с балсам

Съставен от овлажняващи и регенериращи съставки, балсамът за устни е основно средство за поддържане на устните ви меки и хидратирани.

Мастните съединения овлажняват сухата кожа и помагат за премахване на мъртвите кожни клетки и несъвършенства.

2. За напуканите устни: пийте повече вода

Когато тялото ви е дехидратирано, това се забелязва и по устните ви. Ниската консумация на вода влияе на рН на слюнката и може да причини прекомерна сухота.

 • Важно е да пиете около два литра вода или други здравословни течности на ден.

3. Ексфолирайте кожата на устните редовно

Напуканите устни: резен лимон, шишенце с някакво масло

Понякога може да не се вижда с просто око, но мъртвата кожа се натрупва на повърхността на устните ви и може да причини здравословни проблеми.

 • Сместа от захар и кисело мляко или мед може да бъде всичко, от което се нуждаете, за да ексфолирате внимателно устните.
 • Можете също да си купите някои от ексфолиантите, които се предлагат на пазара.

Напуканите устни – пробвайте с домашни средства

Не винаги е възможно да предотвратите напукването на устните. Ето защо е добре да знаете за няколко средства, които ще ускорят процеса на лечение.

1. Етерично масло от тамян

Известно със своите хидратиращи, противовъзпалителни и забавящи стареенето свойства, етеричното масло от тамян е чудесно средство за лечение на напуканите устни.

Как се използва?

 • Нанесете няколко капки от това масло върху устните, като втривате с леки масажни движения.
 • Оставете да подейства върху кожата на устните, без да изплаквате. Нанасяйте от това масло поне три пъти в седмицата.

2. За напуканите устни: мед

Напуканите устни: мед в бурканче

Естествените ензими и антибиотичните съединения в меда го правят идеален за регенериране и заздравяване на напуканата кожа около устните.

Как се използва?

 • Намажете устните си с мед и го оставете да подейства 20 – 30 минути.
 • След това, измийте устните си. Повтаряйте тази процедура всеки ден, докато забележите подобрение.

3. Масло от чаено дърво

Този естествен антисептик помага при лечение на рани и предотвратява дразнене, зачервяване и бактериални инфекции.

Как се използва?

 • Нанесете няколко капки масло от чаено дърво на устните и масажирайте, докато се абсорбира от кожата напълно.
 • Използвайте това масло всеки ден, докато напуканите устни се излекуват.

4. За напуканите устни: зехтин

зехтин и маслини

Благодарение на богатия си състав от есенциални мастни киселини, витамин Е и аминокиселини, зехтинът е чудесно средство за хидратиране на кожата около устните и за лечение на всякакви рани.

Зехтинът омекотява кожата, не променя естественото ви pH и съдържа антиоксиданти, които подобряват здравия вид на кожата.

Как се използва?

 • Нагрейте една супена лъжица зехтин и докато зехтинът е още топъл, го втрийте върху устните, докато се абсорбира добре.
 • Нанасяйте зехтин върху устните си два пъти на ден, без да го измивате.

5. Какаово масло

Известно със съдържанието на витамин Е, здравословни мазнини и основни минерали, какаовото масло все още е едно от най-добрите натурални средства за суха кожа и напукани устни.

Всъщност много хора предпочитат да използват какаово масло вместо обичайните балсами за устни, тъй като то не съдържа вредни химикали или алергени.

Как се използва?

 • Нанесете тънък слой какаово масло върху устните си, като използвате леки масажни движения.
 • Оставете го без да го измивате, повтаряйте процедурата два пъти на ден.

Имате сухи и напукани устни? Пренебрегвате ли тази деликатна кожа? Уверете се, че обръщате повече внимание на тази област сега и пробвайте някои от споменатите натурални средства, за да излекувате напуканите устни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Lee, H. Y., Yun, M. Y., & Kang, S. M. (2008). Anti-inflammatory effect of Boswellia sacra (Franckincense) essential oil in a mouse model of allergic asthma. Korean Journal of Microbiology and Biotechnology.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.