Идеи за приветлив и уютен дом

Днес бихме искали да ви дадем няколко идеи за уютен и приветлив дом. Просто трябва да направите малки промени, за да го постигнете. Научете повече!
Идеи за приветлив и уютен дом

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Искате ли приветлив и уютен дом? Ако е така, продължете да четете!

Предстои да ви покажем  няколко лесни, и евтини неща, които да промените,  за да можете да  превърнете дома си  в това, за което винаги сте мечтали.

Идеи за уютен и приветлив дом

Не е нужно да харчите твърде много пари, за да имате уютен дом. Напротив, комфортът, който получавате, дължи всичко на детайлите и в това колко творчески може да бъдете.

Ето няколко промени, които можете да направите у дома, за да създадете по-приятно и приятелско усещане за вас и всеки, който ви посещава.

1. Изберете успокояващо осветление

осветление в дома за повече уют

Изборът на вашето осветление е от съществено значение, за да се чувствате топли и уютни.

Само помислете: Как се чувствате, когато стъпвате в тъмна и мрачна стая? Със сигурност емоциите, които подобно място буди у вас, са точно противоположни на тези, които чувствате, когато сте в открито пространство. Така че, увеличете максимално естествената си светлина или използвайте лампи, които могат да добавят топло усещане към стаите ви.

Светлините в дома ви говорят много за вас. Изберете за топли (и в идеалния случай екологични) крушки. По същия начин може да искате да поставите светлина за четене до този фотьойл в ъгъла. Помислете да използвате лампи, насочени към конкретни области, които искате да подчертаете (като картина, например).

Също така помислете за свързване на димери към светлините , тъй като те ви позволяват да изберете желаната интензивност и да промените настроението в стаята си. Има димери за осветлението на тавана, а също и за подови лампи. По същия начин можете да създавате и собствени лампи, като използвате буркани.

2. Личните вещи създават уютен дом

Освен ако не наемете интериорен дизайнер, тогава почти всичко, което правите, за да украсите дома си, е лично. Показвайте елементи, които бихте искали да виждате, които ви правят щастливи и които ви напомнят за нещо приятно и хубавите времена. 

Например, този килим, който сте купили в Индия, или снимките, които сте направили на това сафари, на което сте ходили миналата година, са чудесни за персонализиране на вашия дом. Те ще бъдат чудесна фокусна точка.

3. Украсете с растения

Медитация във вашия уютен дом.

Стайните растения придават цвят на вашия дом и озаряват всяка стая. Има много голям избор, включително сортове, които не се нуждаят от много грижи и поливане и са идеални, ако сте убедени, че нямате голямопит с отглеждането на растения.

Поставете растенията на всяко място, което искате да озарите, като тъменн ъгъл или висок рафт. Ако имате душ кабина със слънчев прозорец, тогава помислете за добавяне на някои тропически растения там, тъй като те ще обичат парата.

4. Изберете подходящи завеси за по-уютен дом

Изборът на най-подходящите завеси за вашия дом може да направи чудеса с това колко уютен и приветлив може да бъде той. Като цяло, те всъщност трябва да пускат поне малко светлина в стаите. 

Можете да изберете ярки цветове и смели шарки, ако стаята ви е проста и скучна. И обратното, прости в неутрални цветове са чудесни, ако имате претрупана стая. Можете да се забавлявате много с пердетата, да експаримантирате, да смесвате и да съвпадате, докато намерите подходящите за вас.

Освен това, ако знаете как да използвате боя с четка върху плат, дори бихте могли да персонализирате завесите си. Изберете страхотен модел или просто си го модифицирайте като го нарисувайте на ръка. Имайте предвид, че не е нужно да покривате цялата тъкан. Малки детайли тук и там са достатъчни.

5. Използвайте свещи

 

свещи за по-уютен дом

Вече говорихме за важността на осветлението, а свещите са друг чудесен вариант за него. Те ще добавят светлина в една стая по романтичен, интимен, уютен начин. Някои от тях дори ще добавят и аромат!

6. Килимите са лесен начин за приветлив и уютен дом

Килимите са друг чудесен начин да добавите уютно, топло усещане в дома ви. В крайна сметка, кой не обича да ходи по килим през зимата?!

Не е нужно да ги имате във всеки сантиметър от къщата си. Всъщност можете да използвате малки килими на определени места. Можете например да ги поставите пред фотьойла.

7. Добавете дървени мебели

Почистване на дървените мебели за по-уютен дом

Никой друг материал не създава топло усещане, както дървото. Продължете напред и го използвайте за всякакви мебели, рафтове или други аксесоари на вашия дом. Например, какво ще кажете за домашно направена закачалка за дрехи от дървото, които сте открили по-рано на плажа?

8. Спокойствието е основата на уютен и приветлив дом

Подреденият дом ви кара да се чувствате балансирани и ви кани да се отпуснете. И обратното, разхвърляния ще повиши нивата на стрес.

За щастие можете да намерите много съвети за организиране на онлайн. Просто потърсете на няколко места и си изберете най-подходящото!

9. Изберете заоблени мебели – столове, фотьойли

купете определени мебели за по-уютен дом

Може да изглежда глупаво, но заоблените ръбове приканват за почивка и релакс. Ако обаче вече имате столове с прави линии, тогава просто добавете към тях няколко възглавнички, за да ги направите уютни.

10. Използвайте възглавнички и одеяла

Възглавниците и одеялата са чудесни начини да дадете нов живот на този стар фотьойл. За да ги направите още по-уютни, направете си одеяло сами, като използвате стари дрехи, които вече не използвате. Техниката на квилинг е и е една от най-уютните.

Както можете да видите, много лесно е да имате уютен и комфортен дом с минимални промени. Може дори да не е необходимо да ходите по магазини – просто запретвайте ръкави и станете креативни!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).
  • Migoya, P. (2010). El color en el diseño de interiores. Proyecto de Interiores.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.