Световен ден на менопаузата: Нека му отдадем значението, което заслужава

Хората често са объркани относно различните фази на менопаузата и какво означават те. Ето защо е толкова важно да отбелязваме Световния ден на менопаузата.
Световен ден на менопаузата: Нека му отдадем значението, което заслужава
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 16 ноември, 2022

Всеки 18 октомври е Световният ден на менопаузата. Много пъти объркването относно термините кара жените да не знаят кога наистина преминават през предменопаузата, кога са имали или ще имат менопаузата и какво всъщност означава перименопаузата.

Част от инициативата за Световния ден на менопаузата е да хвърли светлина върху периода, който е просто още един етап от живота на жените. Това не е нито краят на активната сексуалност, нито патологично състояние, както се смяташе в много култури в продължение на много години.

Човешкият жизнен цикъл се състои от промени и преходи. Климактериумът и менопаузата са пространства във времето, които всяка жена може да се научи да контролира с различни ресурси.

Понятията, които трябва да знаете

Когато говорим за менопауза, не винаги е напълно разбрано какво всъщност имаме предвид. Може би на една жена е казано, че вече е започнал климактериумапо време на медицинска консултация, например, но тя не разбира напълно последиците от това.

По същия начин една статия в интернет може да разкрие, че на 45-годишна възраст повечето жени преминават през менопаузата. Тогава у читателите на тази възраст често възникват въпроси. Това означава ли, че вече не мога да зачена? Ами ако все още имам менструация?

След тазгодишния Световен ден на менопаузата, бихме искали да използваме възможността да споделим основните понятия по темата. В крайна сметка това е първата стъпка към придаването на този етап на важността, която заслужава.

Менопауза

Службата за женско здраве на Националния здравен институт на САЩ определя менопаузата като окончателно спиране на менструалния цикъл. Това означава, че менопаузата настъпва, когато месечният цикъл на кървене вече не се повтаря, поне през последните 12 месеца.

Възрастта на настъпване на менопаузата варира, тъй като зависи от генетиката, културните и етническите проблеми, както и от начина на живот на човека. Съществуват обаче средни световни стойности, които дават индикация за най-вероятния момент, когато жените губят цикъла си.

Изчислено е, че в повечето европейски страни менопаузата обикновено настъпва след 51-годишна възраст. В Мексико средната възраст е 48 години. В Аржентина е 50 години.

Като средна стойност за света, нормалната възраст за последната менструация на жената трябва да бъде между 45 и 55 години. Когато кървенето изчезне преди 45-годишна възраст, се диагностицира ранна менопауза, което е състояние, което има хормонални последствия в бъдеще.

жена с проблеми с костите по време на менопаузата
Менопаузата е свързана с повишен риск от фрактури и с реална възможност за развитие на остеопороза.

Климактериум

Аржентинската асоциация за изследване на климактериума определя това понятие като прогресивен етап в живота на жената, през който тя постепенно губи своята репродуктивна способност. Всички климактерични промени водят до самата менопауза – тоест пълното спиране на менструацията.

Интересно е да се знае, че думата “климактериум” идва от гръцката климатр, което се превежда като “стълбище”. Следователно е логично да приемем, че етапът е последователност от стъпки, които водят до нещо друго. По същество сме изправени пред преход от един етап на живот към друг. Този нов етап предполага, че вече няма менструални цикли.

И в този случай нямаме точна дата на началото. Обикновено има климактерични симптоми от около 1 година преди менструалното кървене да изчезне до около една година след менопаузата.

Горещи вълни или нощно изпотяване са типични симптоми на климактеричния период. Това са усещания за силна топлина, които жените изпитват по всяко време на деня, независимо от външната температура на тялото.

Според изследванията, обяснението е, че хормоналните промени увеличават експресията на рецепторите на серотонин 5-HT2A в мозъка. Следователно, стимулирането на невротрансмитерите в хипоталамуса изважда терморегулаторния център от равновесие.

Перименопауза

Според публикация в списание Nature, перименопаузата е комбинация от физически, психологически и неврологични симптоми, които започват с промени в редовността на менструалните цикли по време на климактеричния период, който ще доведе до менопауза. С други думи, това не е определен етап, а възприятие, което заобикаля тази възраст.

Следователно, една жена може да навлезе в перименопаузата много по-рано от друга, дори ако споделят датата, на която цикълът им ще спре. Намаляването на концентрацията на естроген би било основният фактор, отговорен за симптомите.

В този случай си струва да се подчертае, че не говорим само за анатомични признаци. Психологическият аспект на перименопаузата също играе роля. Доказано е, че жените преминават през този етап с по-висок риск от когнитивно увреждане и депресия в средносрочен план.

Световен ден на менопаузата – защо е важно да разбираме етапите на менопаузата и климактериума?

Менопаузата все още е тема табу в обществото. Въпреки това се приема все повече и за щастие има повече налична информация, която ни позволява да разберем, че остаряването в добро здраве е възможен и полезен процес.

Жените обаче често не намират ценна социална подкрепа в този момент от своето съществуване. Възможностите за работа намаляват с годините, тяхната сексуалност се възприема като намаляваща, а опитите за започване на нови хобита или проекти често се етикетират като глупави или несъответстващи на „човек на тяхната възраст“.

Световният ден на менопаузата призовава за събуждане. Жените не прекратяват своите проекти или хобита, когато навършат 50. Нито пък излизат от социалния живот, спорта и работата. Не е време “да сме баби” и нищо повече.

Социалният натиск около ограничаващото социално възприемане на тази фаза често носи безпокойство и стрес на жените над 50 години. Те не само трябва да се справят с физически промени, но също така често се сблъскват с липса на външна подкрепа.

световен ден на менопаузата
Климактеричният период може да се преживее положително. Но за да се случи това на по-широко ниво, обществото трябва да засили ролята си в подкрепа на жените.

Световният ден на менопаузата цели да помогне на жените да преоценят този период

Климактериумът продължава няколко години. Това е време на несигурност, промени в тялото, повишен сърдечно-съдов риск, по-големи възможности за счупвания и промени в настроението.

Това е още една естествена промяна в живота на жената. Световният ден на менопаузата се провежда само на всеки 365 дни. Въпреки това, той се стреми да привлече вниманието за дълъг период от време.

През този период, с достатъчна социална подкрепа, жените могат да се чувстват пълноценни, подкрепяни и способни да се изправят пред нови предизвикателства. Краят на репродуктивната способност не е краят на живота на жената. Просто символизира още една стъпка и преход към друга форма на зрялост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Torres Jiménez, Ana Paola, and José María Torres Rincón. “Climaterio y menopausia.” Revista de la Facultad de Medicina (México) 61.2 (2018): 51-58.
  • Roncero, Laura Pérez. “La edad de la menopausia.” El farmacéutico: profesión y cultura 580 (2019): 27-30.
  • Santoro, Nanette, et al. “The menopause transition: signs, symptoms, and management options.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 106.1 (2021): 1-15.
  • McNamara, Megan, Pelin Batur, and Kristi Tough DeSapri. “Perimenopause.” Annals of internal medicine 162.3 (2015): ITC1-ITC16.
  • Willi, Jasmine, and Ulrike Ehlert. “Assessment of perimenopausal depression: A review.” Journal of Affective Disorders 249 (2019): 216-222.
  • Santoro, Nanette, et al. “The menopause transition: signs, symptoms, and management options.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 106.1 (2021): 1-15.
  • Zhu, Dongshan, et al. “Type of menopause, age of menopause and variations in the risk of incident cardiovascular disease: pooled analysis of individual data from 10 international studies.” Human Reproduction 35.8 (2020): 1933-1943.
  • Scavello, Irene, et al. “Sexual health in menopause.” Medicina 55.9 (2019): 559.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.