Гарам масала: какво е и как да го направите

Ще ви покажем как да приготвите „гарам масала“ у дома, страхотна смес от подправки, която да добавите към любимите си рецепти.
Гарам масала: какво е и как да го направите
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 18 септември, 2022

Гарам масала е смес от кулинарни подправки, използвани главно в ориенталската кухня. Придава доста уникален вкус на ястията и също така подобрява тяхната хранителна плътност. Преди всичко се отличава с наличието на фитохимикали, съединения, чието значение ще обсъдим малко по-късно.

Преди да започнем, бихме искали да споменем, че използването на подправки в готвенето се препоръчва от повечето експерти по хранене.

Продължете да четете, защото ще ви разкажем как да го приготвите!

Какво е гарам масала?

Както вече споменахме, гарам масала се прави от смес от подправки, а именно семена от кориандър, кимион, канела, карамфил, индийско орехче, кардамон и черен пипер. Въпреки това, няма определена рецепта или съотношение. Както броят на подправките, така и съотношението им могат да се променят в зависимост и от частта на света, в която се прави.

Въпреки това, това е рецепта, която може да се купи вече приготвена в супермаркета. Въпреки това е препоръчително да я купите в магазин за подправки, тъй като органолептичните й качества ще бъдат много по-високи.

Ориз с гарам масала.
Гарам масала е смес от подправки, която може да се добавя към голямо разнообразие от ястия.

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Загрейте тиган на слаб огън.
  2. След това добавете подправките и ги оставете да се препекат за 5 до 10 минути, за да разкрият целия си аромат и вкус. Разбира се, важно е да не ги оставяте да изгорят. Препоръчително е да сте внимателни и да разбърквате на всеки няколко минути, както и да използвате тиган с незалепващо покритие.
  3. След определеното време сложете подправките в хаванче и ги стрийте старателно.
  4. След като се превърнат във фин прах, ще можете да ги използвате.

Съхранение и използване

Най-добрият начин да запазите ползите, аромата и невероятния вкус на гарам масала е да поставите сместа от подправки в плътно затворен стъклен буркан и да го пазите от светлина и топлина.

За да използвате гарам масала, просто я добавете към различни ястия и сосове. Съчетава се добре с къри, яхнии, гювечи и зеленчукови рецепти. Но винаги трябва да се добавя в края на готвенето, за разлика от другите кулинарни подправки.

Ползи от гарам масала

Гарам масала.

На първо място, трябва да се обърне специално внимание на антиоксидантите, съдържащи се в тази подправка. Те неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Доказано е, че този механизъм помага за предотвратяване на развитието на хронични патологии.

Освен това този препарат съдържа канела. Това вещество е от ключово значение за предотвратяването и контролирането на диабета, както се посочва в изследване, публикувано в списание JPMA. Може да намали нивата на кръвната захар, което също намалява нуждата от инсулин и резистентността към него на клетките на тялото.

И накрая, трябва да се каже, че съдържа елемент, наречен капсаицин, отговорен за неговия пикантен вкус. Това съединение повишава телесната температура и разхода на енергия. Има доказателства, че допринася за стимулиране на окисляването на мазнините.

Пригответе у дома гарам масала

Както видяхте, приготвянето на гарам масала у дома е наистина лесно. Това е комбинация от кулинарни подправки, които могат да се добавят към много различни ястия, подобрявайки техните органолептични характеристики и осигурявайки качествени фитохимикали с висок антиоксидантен капацитет. Поради тази причина препоръчваме редовното й използване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Sharma, S., Mandal, A., Kant, R., Jachak, S., & Jagzape, M. (2020). Is Cinnamon Efficacious for Glycaemic Control in Type-2 Diabetes Mellitus?. JPMA. The Journal of the Pakistan Medical Association70(11), 2065–2069.
  • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.