Електроенцефалограма: Процес, резултати и често задавани въпроси

Електроенцефалограмата позволява на лекарите да изследват електрическата активност на невроните и да идентифицират промени в мозъка. Научете повече тук.
Електроенцефалограма: Процес, резултати и често задавани въпроси
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 20 май, 2023

Мозъкът е изграден от голяма и сложна мрежа от специализирани клетки, наречени неврони. Той комуникира чрез електрически стимули, които могат да бъдат анализирани с помощта на електроенцефалограма.

Здравето на човешкия мозък и цялата централна нервна система (ЦНС) може да бъде оценено чрез голям брой тестове. По този начин е възможно да се открият навреме структурни аномалии и нарушения на нервната функция. Електроенцефалографията, томографията и магнитният резонанс са едни от най-честите изследвания.

Електроенцефалограмата е метод на избор за диагностика на гърчове и епилепсия, според специалистите. Този медицински инструмент е спасил милиони животи. Неговата полезност надхвърля диагнозата.

Какво представлява въпросната електроенцефалограма?

Това е техника за функционално изследване, която измерва електрическата активност на мозъка в реално време. Според проучвания, Ханс Бергер е този, който въвежда термина електроенцефалограма (ЕЕГ) през 1929 г., за да опише записа на мозъчни електрически колебания, уловени от електроди, прикрепени към скалпа.

Невроните са винаги активни, предавайки електрически импулси в ЦНС. ЕЕГ улавя и усилва тези електрически сигнали, представяйки ги във вълнообразни линии, които определят активността на различните области на мозъка.

В повечето случаи ЕЕГ се извършва в будно състояние и пациентът се подлага на методи за активиране, като хипервентилация или визуална стимулация. Всъщност някои специалисти препоръчват получаване на подробен запис на мозъка по време на сън. В допълнение, налични са 24-часови проследяващи ЕЕГ.

Този тест води до нормални и необичайни модели, които позволяват диагностицирането на лезии или характерни нарушения, като гърчове. Поради тази причина това е допълнително изследване, широко използвано при неврологични консултации.

Изследване на невроните в мозъка
Невроните имат електрическа активност, която можем да измерим. Проследяването на това измерване се интерпретира в неврологията.

Защо се прави електроенцефалограма?

От медицински интерес е да се оцени състоянието на мозъчната електрическа активност при тези лица със съмнение за епизодични или персистиращи нервни разстройства. Сред най-честите показания за електроенцефалограми са следните:

 • Промяна на висши функции, като памет и съзнание
 • Епилепсия или други конвулсивни синдроми
 • Нарушения на съня, като безсъние
 • Енцефалит и други инфекции на ЦНС
 • Цереброваскуларна болест (CVD)
 • Мониторинг по време на мозъчна операция
 • Черепно-мозъчна травма
 • Черепни тумори
 • Болест на Алцхаймер

По същия начин ЕЕГ е полезно за потвърждаване на мозъчна смърт при пациенти в дълбока кома. По същия начин предлага данни от интерес за индуцирана от лекарства анестезия.

Възможни рискове и противопоказания

Като цяло ЕЕГ е сравнително безопасна техника и не причинява никаква болка или нежелана реакция. Понякога се използват контролирани методи за предизвикване на гърчове, като светлинна стимулация или хипервентилация. Специалистът обаче е обучен да окаже медицинска помощ при необходимост.

Подготовка за електроенцефалограма

Има няколко препоръки, които трябва да се следват преди извършване на ЕЕГ. По този начин се гарантира, че тестът е извършен правилно и без грешки в резултатите.

В тази връзка подготовката за ЕЕГ включва следното:

 • Измийте косата си вечерта преди или няколко часа преди изследването.
 • Избягвайте да използвате балсами за коса, гелове, масла, кремове или спрейове за коса, тъй като те могат да попречат на адхезията на електродите.
 • В случай на удължаване на косата, попитайте вашия доставчик на здравни услуги за инструкции.
 • Не променяйте и не прекъсвайте редовно приеманите лекарства без указание. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги за допълнителна информация.
 • Избягвайте храни или напитки с кофеин 6 до 8 часа преди теста.
 • Спете по-малко от обикновено в случай на ЕЕГ по време на сън.
 • Не приемайте енергизиращи или други продукти, за да останете будни, особено ако трябва да спите по време на теста.

Как се извършва електроенцефалограма?

Този тест се извършва от професионален ЕЕГ специалист в медицински център, частен кабинет или лаборатория. Той/тя ще отговаря за насочването на пациента през целия процес по безопасен и лесен начин.

По време на теста

Лицето, което ще бъде изследвано, трябва да легне на носилка или стол с наклон. След това специалистът ще отговаря за измерването на различните диаметри на черепа и ще маркира точките, където ще бъдат поставени електродите. Тези дискове не причиняват никаква болка и отговарят за записването на мозъчната активност.

По принцип електродите се поставят върху скалпа с помощта на специално лепило. Понякога се използват капачки, които включват електродите. Електродите ще бъдат свързани с кабели към инструмент, който ще улавя и усилва електрическия сигнал.

По време на теста лицето, което се тества, трябва да остане отпуснато и със затворени очи. Понякога специалистът може да помоли лицето да отвори и затвори клепачите, да поеме бързо, дълбоко въздух, да извърши изчисление или да погледне ярка светлина. В допълнение, пациентът може също да бъде помолен да спи по време на изследването.

В повечето случаи движенията на тялото по време на ЕЕГ се заснемат на видео. По този начин лекарят може да комбинира записа на мозъчните вълни с тези изображения, за да получи по-точна диагноза.

От друга страна, амбулаторна ЕЕГ може да бъде показана за тези, които се нуждаят от по-продължително наблюдение. Това устройство ще придружава пациента през целия ден и ще съхранява електрическите записи на мозъка, докато се извършват обичайните дейности.

След теста

Обикновено ЕЕГ продължава 20 до 40 минути, след поставянето на електродите. Въпреки това, както беше споменато по-рано, някои тестове може да изискват пациентът да спи, което удължава теста.

В края на ЕЕГ специалистът ще премахне електродите от скалпа. Някои хора може да се нуждаят от успокоителни, за да се предизвика сън, така че може да се наложи приятел или член на семейството да ви придружи до дома след теста. Ако не приемате никакъв вид успокоително, можете да възобновите ежедневните си дейности както обикновено.

Електроенцефалограма на дете
Електродите улавят електричеството на мозъка. Най-добре е косата да не е третирана с продукти 24 часа преди това.

Резултати от електроенцефалограмата

Този тест осигурява отпечатан запис на мозъчната активност, представен от вълни, които са начертани с различни честоти и амплитуди. ЕЕГ характеристиките варират в зависимост от състоянието на съзнанието. В този смисъл вълните обикновено са по-бързи, когато пациентът е буден, и по-бавни по време на фазите на съня.

Здравните специалисти са единствените квалифицирани да интерпретират ЕЕГ и да поставят точна диагноза. По принцип наличието на широки, остри вълни може да показва синдром на припадък, като епилепсия. Кървене, тумори и мозъчни аневризми са други чести причини за анормални находки.

Ако имате някакви притеснения, не се колебайте да се консултирате с лекар специалист по неврология.

Електроенцефалограма: Полезен инструмент за оценка на здравето на мозъка

ЕЕГ е безопасен и полезен тест за оценка на здравето на мозъка и цялата централна нервна система. Ранната диагностика на неврологичните заболявания подобрява качеството на живот на много хора и предотвратява дълготрайни усложнения. Неговата практика и тълкуване са изключително полезни за здравните специалисти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Viloria Alebesque A, López Bravo A, Bellosta Diago E, Santos Lasaosa S, et al. Utilidad del electroencefalograma en el manejo de la epilepsia en el Servicio de Urgencias. Neurología. 2020; 35(4):238-244.
 • Ramos F, Morales G, Egozcue S, Pabón R, et al. Técnicas básicas de electroencefalografía: principios y aplicaciones clínicas. An. Sist. Sanit. Navar. 2009; 32 (Supl. 3): 69-82.
 • Monge-Pereira E, Molina-Rueda F, Rivas-Montero FM, Ibáñez J, Serrano JI, et al. Electroencephalography as a post-stroke assessment method: An updated review. Neurologia. 2017 Jan-Feb;32(1):40-49.
 • Iriarte J, Urrestarazu E, Alegre M, Martín B, et al. Vídeo-electroencefalografía: una necesidad. An Sist Sanit Navar. 2009;32 (Suppl 3):83-92.
 • Berenguer-Sanchez MJ, Gutierrez-Manjarrez F, Senties-Madrid H, Estanol-Vidal B. Variantes normales o de significado incierto en el electroencefalograma. Rev Neurol. 2012 Apr 1;54(7):435-44.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.