Как да овладеете болезнените херпеси с натурални средства

23.10.2018
Херпесите се причиняват от вируса херпес симплекс, който е силно заразен и лесно се разпространява при контакт с активно огнище на заразата.

Херпесите се причиняват от вируса херпес симплекс и лесно се разпространяват от човек на човек при докосване на раничката. Вирусът провокира появата на малки и болезнени мехури. Освен че са нелицеприятни, те се разпространяват много бързо. Затова трябва да бъдете внимателни и да не влизате в контакт с кожата на друг човек.  Въпросът ни е дали можем да овладеем болезнените херпеси бързо с натурални средства?

Какво провокира появата на херпес?

Болезнените херпеси могат да бъдат овладяни с помощта на натурални средства.

Тази разпространена вирусна инфекция на устата се причинява от вируса херпес симплекс, с който хората обикновено се заразяват преди навършването на 20-ата си година. Щом човек веднъж се разболее от този вирус, той остава „дремещ“ в нервната тъкан и може да се появи отново по всяко време, провокирайки появата на болезнените мехури.

Добрата новина е, че херпесите тип 1 (HSV-1) са по-лесни за контролиране. Съществуват обаче случаи, когато те са провокирани от вирус тип 2 (HSV-2), който се предизвиква от развитието на генитален херпес. Тогава вирусът е предаден при орален секс от човек, който е страдал от HSV-2.

Вирусът херпес симплекс се предава лесно от човек на човек, когато е налице възпалено огнище или лезия. Затова е изключително важно да избягвате директния и близък контакт с хора, които имат херпес. Стойте надалеч и намалете риска от възможно пренасяне на вируса, като имате предвид рискови предмети като кърпи, сребърни прибори, грим и т.н.

Как да овладеете болезнените херпеси бързо?

Чесънът помага овладяването на болезнените херпеси.

Използвайки простичък трик от природната медицина, можете да се справите с болезнените херпеси за една нощ. Тайната се крие в свойствата на чесъна, който действа като натурален антибиотик, спирайки и забавяйки действието на вирусите, бактериите и гъбичките.

Чесънът съдържа нитрати, натрий, калий, селен, калций, магнезий, силиций, водороден сулфит, фосфорна киселина, витамини С, D, В, фитостероли и есенциални мазнини. Освен това в състава му присъства вещество, познато като алицин. Според проучвания то спомага за бързото лечение на инфекции. Всъщност много са проучванията, които сочат, че чесънът притежава способността да лекува по-добре от редица лекарства. В същото време не се наблюдават нежелани странични ефекти.

Чесънът е полезен и поради факта, че подобрява циркулацията на кръвта и предпазва от проблеми със сърдечно-съдовата система. Освен това консумацията му се препоръчва на хора с диабет. Той понижава нивото на лошия холестерол. Бори се с вредното въздействие на свободните радикали и предпазва човека от редица други заболявания.

Прочетете и: Невероятните ползи от приема на чесън с мед на гладно

Натурално средство за бързо овладяване на болезнените херпеси

Един от начините за справяне с болезнените херпеси е с помощта на чесън.

Нарежете или настържете скилидка чесън. След това го нанесете директно върху херпеса. Ако мехурът е голям, изпълнете тази процедура няколко пъти с пресни резенчета чесън. Оставете натуралното средство да действа 10 минути, преди да изплакнете с топла вода. Това лечение може да провокира усещане за сърбеж или парене, но тези симптоми ще изчезнат до няколко секунди.

Освен това трябва да споменем, че чесънът е способен да намали болката, провокирана от херпеса и може да го елиминира в рамките на броени часове. Ако мехурът не изчезне напълно, повторете процедурата по-късно през деня или през нощта.

Друг начин да извлечете полза от чесъна е като го намачкате и приготвите паста. Нанесете я върху херпеса и наложете отгоре компрес за през нощта. На сутринта отмийте чесъна и ще забележите, че мехурът е изсъхнал.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашно средство против стрии, белези и пъпки

Профилактично средство срещу херпеси

Накрая искаме да припомним, че херпесите лесно се предават от човек на човек, когато се споделят общи вещи. Щом мехурът зарасне е наложително добре да измиете или направо да замените четката си за зъби, червилото, гланца, кърпите и т.н. Напълно възможно е тези вещи да са замърсени с херпес вируса, който е способен да причини нова инфекция.

Важно е също така да използвате балсам за устни със слънцезащитен фактор, за да се предпазите от нова поява на херпес. Избягвайте излагането на пряка слънчева светлина, тъй като това също може да доведе до образуването му. Ако полагате постоянно грижи и се предпазвате по този начин няма защо да се тревожите от повторна появата на неприятните херпеси!