Домашен тест за кандида и как да я овладеем
Искате ли да разберете как се прави тест за кандида в домашни условия?
Кандида представлява тип гъбичка, която вирее в тялото на всеки човек, но в определено количество. Много хора свързват кандида с инфеция. Всъщност тя играе много важна роля за храносмилането и абсорбирането на хранителните вещества.
Когато количеството на гъбичката в тялото е над оптималното, тя провокира освобождаване на токсини в кръвообращението и се наблюдават различни симптоми, които сигнализират за влошаване на здравословното състояние.
Често проблемите възникват, когато нивото на кандида е понижено вследствие на употребата на антибиотици и редовната консумация на храни, богати на преработени въглехидрати и захар.
Какви са симптомите при дисбаланс?
Излишъкът или дефицитът на гъбичката създава дисбаланс, който допринася за влошаването на различни функции на тялото. Като резултат можете да започнете да изпитвате следните симптоми:
- Хранителни алергии
- Раздразнителност
- Вагинални гъбични инфекции
- Апетит за нещо сладко
- Проблеми с концентрацията
- Подуване или запек
- Силна умора
- Главоболие
- Бяло покритие на езика
- Депресия
- Обриви по кожата, например екзема
- Акне
- Проблеми с имунната система
Домашен тест за кандида
Този тест за кандида се използва от доста време. Произходът му е неясен, но се смята за достоверен.
- Когато се събудите сутрин, още преди да консумирате някаква храна, съберете малко слюнка в устата си и я изплюйте в чаша с малко вода.
- Изчакайте около 30 минути, за да проследите какви промени настъпват в чашата.
- Ако забележите, че части от слюнката се утаяват по дъното на чашата, водата стане с мътен цвят или цялата слюнка се утаи по дъното, възможно е да страдате от проблем, дължащ се на нивото на кандида в тялото.
- Ако слюнката остане на повърхността на водата, нивото на гъбичката е балансирано.
Как действа домашният тест за кандида?
Гъбичката се генерира от дебелото черво, но в процеса на възпроизвеждане започва да се придвижва по храносмилателния тракт, достигайки малките черва, след това стомаха, хранопровода и дори устата.
Ако в тялото има повече кандида и тя достигне устата, е възможно езикът ви да е цялостно покрит с бял слой. Той може да се пренесе и върху вътрешността на бузите.
Когато плюете в чаша вода, слюнката ще потъне, тъй като прекомерното количество гъбички я прави по-тежка от водата.
Как да понижите нивото на гъбичката по естествен начин?
Избягвайте консумацията на преработени въглехидрати и захар
Тези храни стимулират растежа на кандида и провокират разпространяването й в цялото тяло. Затова най-добрият начин да понижите нивото на гъбичката е като намалите консумацията на този тип храни.
Ако апетитът за сладко ви завладее, опитайте се да го овладеете чрез консумацията на плод, който има по-нисък гликемичен индекс.
Повишете консумацията на противогъбични храни
Натуралните антибиотични храни са една от най-добрите възможности за борба с високото ниво на кандида. По този начин не рискувате да се появят нежелани странични ефекти, каквито се наблюдават при приема на лекарства.
Ето част от препоръчителните храни:
- Чесън и лук
- Кокосово масло
- Ябълков оцет
- Лайка
- Лавандула
- Джинджифил
- Лимони
- Лют червен пипер
Приемайте хранителни добавки с пробиотици
Пробиотиците съдържат добри бактерии, които понижават негативното въздействие на дисбаланса на гъбичката кандида.
Сред пробиотичните храни можем да очертаем тези:
- Кисело мляко с живи култури
- Ферментирали храни
- Хранителни добавки с пробиотици под формата на капсули, хапчета или на прах
Вижте още: Пробиотиците и пребиотиците-15 топ вида
Понижете стреса
Високите нива на стреса оказват негативно въздействие върху нивото на кръвната захар, което пряко допринася за разпространението на кандида в тялото.
Ако тестът за кандида е положителен, помислете дали не страдате ежедневно от стрес и потърсете начин да го редуцирате.
Помогнете на тялото да осъществява естествения процес на детоксикация
Редовното прочистване на тялото представлява важен начин за извеждане на излишното количество гъбички, което се натрупва с течение на времето.
Можете да се справите с гъбичките, като спазвате диетичен план, който включва следните храни:
- Кориандър
- Магданоз
- Зеленолистни зеленчуци
- Червено цвекло
- Глухарче
- Водорасли
- Артишок
- Куркума
- Ябълки
Ако домашният тест за кандида е положителен и забелязвате характерните симптоми за високо ниво на гъбичката, важно е да се консултирате с лекар. Той ще постави диагноза и ще предпише адекватно лечение за възстановяване на естествения баланс на тялото.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Spampinato, C., & Leonardi, D. (2013). Candida infections, causes, targets, and resistance mechanisms: traditional and alternative antifungal agents. BioMed Research International, 2013, 204237. https://doi.org/10.1155/2013/204237
Singh, A., Verma, R., Murari, A., & Agrawal, A. (2014). Oral candidiasis: An overview. Journal of Oral and Maxillofacial Pathology : JOMFP, 18(Suppl 1), S81-5. https://doi.org/10.4103/0973-029X.141325