Четири съвета за чиста и гладка кожа

Ексфолиране, почистване, тонизиране и хидратиране на кожата... Тези процедури са много лесни за изпълнение и ще ви помогнат да имате чиста и гладка кожа.
Четири съвета за чиста и гладка кожа

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Поддържането на чиста и гладка кожа не изисква големи усилия, но за сметка на това е нужно постоянство. Например, при положение че е необходимо да сваляте грима си всяка вечер преди лягане, би било безполезно, ако го правите само два или три пъти седмично.

За да си осигурите чиста и гладка кожа, трябва да се грижите за нея ежедневно, без да си измисляте оправдания. Много от хората са твърде мързеливи, за да спазват ритуалите за красива кожа и да поддържат кожата си здрава. Тази липса на внимание води единствено до увреждане на кожата.

В тази статия ще разгледаме някои съвети, които ще ви помогнат, ако се придържате към тях.

Четири съвета за чиста и гладка кожа

1. Ексфолирайте кожата си

За чиста и гладка кожа, трябва да я ексфолирате редовно

Ексфолирането е първата стъпка към чистата и гладка кожа.

Може би почиствате кожата си с качествен продукт или пък не ексфолирате кожата си, тъй като не сте свикнали да го правите, или защото не сте намерили продукт, който отговаря на вашите нужди. Въпреки това трябва да я ексфолирате най-малко на всеки две седмици, понеже тази процедура премахва мъртвите клетки и оставя кожата чиста и гладка.

Не е необходимо да купувате конкретен продукт, за да ексфолирате кожата си. Имате три възможности, от които да избирате:

  • Ексфолиращи почистващи препарати: може да ги намерите във всеки магазин или дрогерия. Те почистват и ексфолират кожата с помощта на малките си гранули. Има ексфолиращи почистващи препарати за всички видове кожа.
  • Домашно приготвени ексфолианти: може да направите свой собствен домашен ексфолиант с натурални съставки като захар и мед.
  • Четка за почистване на лице: тези четки почистват лицето и същевременно го ексфолират. Не е необходимо да купувате определен козметичен продукт, тъй като обикновеният сапун за лице ще ви бъде напълно достатъчен.

2. Не забравяйте да почиствате своята кожа, за да я поддържате гладка и красива

Съветваме ви да миете лицето си поне веднъж дневно, ако ви мързи да го правите вечер и сутрин.

Използвайте деликатна козметика, като почистващ гел или продукт за почистване на лице. Може да използвате мицеларна вода, ако имате чувствителна кожа.

Никога не бива да си лягате, без да сте почистили кожата си! Това е изключително важно, особено ако сте нанасяли слънцезащитен крем, ако сте докосвали твърде често лицето си или ако сте си сложили грим.

Така ще получите чиста и гладка кожа!

3. Използвайте тоник

Тоник за лице

Тоникът подобрява външния вид на кожата.

Дори и да си мислите, че използването на тоник не е важно, всъщност е точно обратното. Тоникът освежава кожата и я подготвя за следващите процедури.

Освен това свива порите, което ги предпазва от натрупване на замърсявания. По този начин тоникът спомага за предотвратяване на трудните за премахване черни точки.

Може да използвате готов тоник от магазина или пък да си го приготвите сами у дома.

4. Поддържайте кожата си хидратирана

Овлажняването е от съществено значение независимо от вида на кожата ви. Това се дължи на факта, че тази процедура прави кожата ви чиста и сияйна.

Може да използвате следните продукти за овлажняване на кожата:

  • Масла за лице: Някои хора нанасят масла за лице преди овлажняването. Тези масла често имат конкретно предназначение (за намаляване на петната, за премахване на бръчките, за сияйна кожа и т.н.) и не правят кожата мазна.
  • Овлажнител за лице: Овлажнителят поддържа кожата хидратирана и се грижи за нуждите й. Ако имате мазна кожа, не трябва в никакъв случай да използвате овлажнител за суха кожа, защото кожата ви ще изглежда мръсна и мазна.
  • Слънцезащитен крем: Винаги нанасяйте слънцезащитен крем, независимо от сезона. На пазара има множество чудесни слънцезащитни продукти, които не правят кожата на лицето ви мазна.

Следвате ли тези четири съвета, за да поддържате кожата си чиста и гладка? Коя от тези процедури е най-трудна за вас?

Препоръчваме ви да се придържате към тези процедури в рамките на поне 20 дни. По този начин ще превърнете тези разкрасителни ритуали в навик, който ще направи кожата ви по-сияйна и по-млада.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.