Как бързо да лекуваме синини

Сложете веднага лед върху нараненото място, а по-късно поставете компрес от задушен лук за няколко часа
Как бързо да лекуваме синини

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Как да лекуваме синини по възможно най-бързия начин?

Синините, контузиите или хематомите са резултат от удар върху кожата, който води до образуването на кръвен съсирек под нея. Когато малките кръвоносни съдове под кожата се повредят, това може да бъде много болезнено. Най-често използваният медицински термин за това е “хематом” и той дори може да се развие в мускулните тъкани или дори до ниво на костите. Продължавайте да четете, за да разберете кое е най-доброто домашно средство, с което да лекуваме синини.

Характеристики на синините

Понякога са нужни няколко седмици, за да може синините да изчезнат напълно, а и някои хора са по-уязвими от други по отношение на тях. По време на процеса на оздравяване синините променят цвета си. Най-напред са с червеникав оттенък, а след това се превръщат в лилави или сини петна, преди да станат зелени и жълти, след което накрая изчезват. Днес ще ви покажем как можем бързо да лекуваме появилите се синини.

Честота на появата им

Честотата на поява на синини може да се променя в зависимост от възрастта на лицето или на чувствителността на кожата. Възрастните хора и тези с много светла кожа обикновено страдат от синини по-често. Причината за това е, че кръвоносните им съдове са по-крехки или кожата е по-чувствителна към охлузвания и ожулвания.

Синина на челото

Симптоми

Симптомите на “типични” синини са болки в областта (особено при допир) и подуване. Те не са сериозни, ако са малки или намаляват с течение на времето. Ако страдате от сериозни симптоми като гадене или световъртеж, незабавно се консултирайте с лекар. При травма или удар върху главата и областта на очите трябва да се предприемат незабавни мерки.

Кога се появяват

Синините се появяват, когато се ударите в нещо твърдо, например в мебели (най-често). Но, както казахме преди, интензивността, необходима за “потъмняване” на кожата, варира в зависимост от възрастта и това, колко крехка е кожата. По-късно в живота синините може дори да се появят без наранявания. Това се случва и при спортисти, които вдигат тежести, поради използването на интензивна мускулна сила.

Приемът на лекарства, които разреждат кръвта (като аспирин, ибупрофен, лекарства против артрит или противовъзпалителни средства) могат да попречат на процеса на естествено съсирване на кръвта. Това води до по-тежки синини от нормалното. Други, които получават синини по-често, могат да страдат от хемофилия или цироза на черния дроб.

Жените може да са по-податливи на синини, отколкото мъжете, ако носят по-малко защитно облекло, използват методи за обезкосмяване като кола маска или практикуват по-активен спорт.

И все пак, как можем бързо да лекуваме синини?

Натурални средства срещу синини

 • Възможно най-скоро след удара приложете студен компрес върху засегнатото място. Някои поставят лед директно върху раната. Дори пакетче замразен грах от фризера може да се използва като алтернатива.
 • Накиснете памучен тампон със студен ябълков оцет и го приложете върху синината с помощта на лек натиск (не прекалено много, ако е болезнено).
 • Смачкайте няколко пресни бадемови листа и добавете малко вода, за да приготвите паста. Това понякога може да попречи на образуването на синини. Приложете ги върху засегнатата зона.
Средства срещу синини
 • Веднага след удара нанесете студено парче червено месо върху мястото, за да облекчите болката и да намали възможността от развитие на синина.
 • Пригответе паста със смлян магданоз и малко масло. Разнесете тази смес върху натъртеното място.
 • Поставете върху синината компрес от арника, която може да откриете в аптеките. Можете също така да направите такъв у дома, като сварите шепа листа от арника във вода за 15 минути.
 • Обелете и настържете няколко ябълки. След това ги приложете директно върху кожата или ги нарежете на парчета и увийте в тънка марля, преди да ги приложите върху засегнатия участък.
 • Сотирайте няколко парчета лук в тиган и след това ги увийте в тензух. Нанесете компреса върху синината и оставете за няколко часа.
Синина на лакътя

Още средства, с които да лекуваме бързо синини

 • Добавете 20 гр. смачкани венчелистчета от невен към ½ л. вода. Сварете за няколко минути и оставете да престои в продължение на 15 минути. Вземете парче плат или кърпа (за предпочитане памучно) и го накиснете в течността, преди да приложите върху синината като компрес.
 • Пригответе отвара с 25 гр. лешникови листа в ½ л. вода и варете в продължение на 15 минути. След това оставете да се охлади. Накиснете парче плат в сместа и нанесете върху синината, оставяйки течността да изсъхне върху кожата.
 • Разтворете 10 капки етерично масло от билката безсмъртниче в 1 супена лъжица бадемово масло. Намажете го върху синината с помощта на памучен тампон, напоен с топла вода. Оставете го за 1 нощ.
 • Поставете 3 супени лъжици сол в памучна кърпа, сгънете я плътно и потопете в купа с топла вода. Нанесете този компрес върху засегнатото място около 8 часа след удара.
 • Смесете сока от 1 лимон с 1 супена лъжица сол. Накиснете кърпа с тази смес и втрийте в насинената кожа в продължение на няколко минути.
Синина по крака
 • Добавете шепа листа от анасон към чаша вряща вода. Покрийте и направете превръзка с помощта на памучен плат, който трябва да приложите върху натъртеното място. Сменяйте превръзката често.
 • Сложете шепа сушени листа от маточина в купа и ги покрийте с 250 мл. бадемово масло. Оставете ги да се накиснат в продължение на 15 дни (като разбърквате веднъж на ден) и след това прецедете течността. Смесете 25 гр. пчелен восък в сместа и добавете гела от 2 капсули витамин Е. Съхранявайте сместа в хладилника, докато е необходимо, и след това я прилагайте директно върху синината.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.