Болка в гърдите от дясната страна: 9 възможни причини и лечения

За болката в дясната страна на гръдния кош има много причини. За щастие, повечето причини са медицински лечими.
Болка в гърдите от дясната страна: 9 възможни причини и лечения
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 26 юни, 2023

Болката в гърдите е честа причина за безпокойство у хората. Може да варира от лек дискомфорт до дезактивиращо пробождане. Има различни причини за дискомфорт в гърдите, така че ето 9-те най-чести причини за болка в гърдите от дясната страна.

Гръдният кош е областта на тялото, разположена между шията и корема. Там се намират сърцето, белите дробове, хранопровода и големите съдове, като аортата и празната вена. Тези органи са заобиколени от ребрата, гръдния кош и гръдната кост, както и междуребрените мускули, гръдните мускули и мускулите на гърба.

Причините за дясната гръдна болка варират от засягане на костни и мускулни структури до увреждане на гръдните органи. По същия начин дискомфортът може да отразява участието на други части на тялото.

1. Мускулно разтежение –  болка в гърдите от дясната страна

Мускулното разтягане е една от най-честите причини за болка в дясната страна на гърдите. Обикновено се появява след няколко дни интензивна физическа активност у дома или във фитнеса. Дискомфортът е резултат от разграждането и регенерацията на мускулните влакна.

Големият и малкият гръден мускул обикновено са най-засегнати. Болката се описва като пробождане или притискане на гръдния кош, което се подобрява с почивка и се засилва с упражнения. В някои случаи е придружена от подуване и ограничаване на движението на ръката.

Това състояние обикновено изчезва спонтанно след 1 до 2 дни. Професионалистите препоръчват почивка и масаж в областта, както и използването на аналгетични и противовъзпалителни средства.

Болка в гърдите в дясната страна при тренировка
Болката в дясното рамо поради спортна травма може да се излъчва към гърдите от същата страна.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 7 причини за болка в гърдите

2. Директни удари и счупвания на ребра

Травма на гръдния кош поради падане или директен удар е честа причина за гръдна болка от дясната страна. В случай на пътнотранспортни произшествия може да има съдово и нервно засягане и дори засягане на вътрешни органи.

Умерените до силни удари са придружени от болка, подуване и зачервяване на засегнатата област. По същия начин хората може да имат затруднения при движение на крайниците и натъртвания.

Препоръчително е да се прилагат студени компреси за 10 до 20 минути, 2 до 3 пъти на ден, за облекчаване на болката. Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като ибупрофен, могат да бъдат полезни.

При фрактури на ребра, причинени от удар в гръдния кош, често се среща силна болка, която ограничава дишането. Освен това се проявява с повишена чувствителност на областта и подуване. В тежки случаи обикновено има белодробно засягане и то е придружено от затруднено дишане, възбуда и загуба на съзнание.

Лечението на фрактурите е изключително медикаментозно. Основава се на обездвижване на областта, възстановяване на костния дефект и използване на болкоуспокояващи. Някои хора се нуждаят от физиотерапия.

3. Костохондрит

Това е възпалително заболяване на хондро-стерналните стави, отговорни за съединяването на ребрата с гръдната кост. Проучванията потвърждават, че това е най-честата причина за болка в предната стена на гръдния кош, като е по-честа при жените, до 75% от случаите.

Болката се появява вдясно или вляво на гръдния кош и се простира до центъра на гръдния кош, гърба и корема. Обикновено се влошава при вдишване и кашляне. В допълнение, палпацията на хондро-стерналните стави генерира остра и интензивна болка.

Медикаментозното лечение на костохондрит включва почивка и прилагане на физически средства, като топли и студени компреси. По същия начин, в остри случаи може да се извърши локална инфилтрация с анестетици.

4. Панически атаки – болка в гърдите от дясната страна

Пристъпите на паника се предизвикват от епизоди на стрес или продължителна тревожност. Това състояние обикновено води до появата на симптоми, много подобни на тези при инфаркт на миокарда. В това отношение е обичайно човек да говори за болка в центъра на гръдния кош, простираща се до дясната страна, челюстта и рамото.

Други симптоми включват следното:

 • Изтръпване и мравучкане
 • Недостиг на въздух
 • Обилно изпотяване
 • Възбуда
 • Бледост

При съмнение за паник атака е препоръчително да затворите очи и да поемете дълбоко въздух, за да се успокоите. Ако симптомите продължават, потърсете лекарска помощ възможно най-скоро.

5. Белодробни заболявания

Белодробните заболявания са честа причина за болка в гърдите от дясната и от лявата страна. Проучванията твърдят, че се проявява като пробождане в гърдите, което се засилва с вдишване, свързано с кашлица и задух. Други чести симптоми са треска и втрисане при инфекциозни процеси.

Пневмонията обикновено е най-честата причина за този тип болка в гърдите. По същия начин този дискомфорт може да възникне в следните случаи:

Медицинското лечение зависи от основната причина. В повечето случаи навременният подход води до бързо облекчаване на симптомите и намаляване на риска от усложнения.

6. Сърдечни проблеми – болка в гърдите от дясната страна

Сърдечните заболявания са много честа причина за болка в гърдите. Срещат се често при хора в напреднала възраст, със затлъстяване и с прекомерна консумация на цигари, кафе и алкохол.

Болката от сърдечен произход се проявява като усещане за стягане в гърдите, придружено от сърцебиене и задух.

В случай на инфаркт на миокарда, дискомфортът се появява от лявата страна на гръдния кош. При жените обаче болката може да се появи от дясната страна на гърдите, гърба, ръката или рамото. Други симптоми включват гадене, повръщане, изпотяване и загуба на съзнание.

Аритмиите са друга често срещана причина за този дискомфорт при възрастни и деца. Трябва да се потърси незабавно внимание, ако се подозира някое от тези две състояния.

Аритмия и стягане в гърдите
Аритмиите трябва да се лекуват своевременно. Бързото лечение може да бъде животоспасяващо.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Причините за болка в гърдите при кашляне

7. Гастроезофагеален рефлукс

Това състояние е резултат от връщане на стомашна киселина в хранопровода и дразнене на хранопровода. Рефлуксът причинява парене, киселини или усещане за парене в гърдите.

Обичайно е дискомфортът да се засили след хранене. Други свързани симптоми са следните:

 • Суха кашлица
 • Затруднено преглъщане
 • Възпалено гърло
 • Често оригване
 • Усещане за пълнота в гърлото и гърдите

Промените в диетата и начина на живот обикновено са от съществено значение за облекчаване на състоянието. В някои случаи лекарите препоръчват лекарства за намаляване на киселинността и облекчаване на симптомите. Гастроентерологът е специалистът, който лекува това състояние.

8. Херпес зостер – болка в гърдите от дясната страна

Това е състояние, характеризиращо се с везикулозен обрив, придружен от интензивна болка, дължаща се на реактивиране на вируса варицела-зостер. Често се среща при възрастни над 50 години и при хора с намален имунитет.

Начало с болка в гърдите и интеркосталната област, плюс поява на везикули с линейно разположение на 48-ия час. Кожните лезии обикновено се развиват в струпеи в рамките на 1 седмица, с окончателно заздравяване след 10 до 15 дни.

Постхерпетичната невралгия е основното усложнение на това състояние. Изследванията показват, че се проявява с пареща или пронизваща болка 30 дни след изчезването на кожните лезии.

9. Състояние на черния дроб или жлъчния мехур

Възпалението на черния дроб и жлъчния мехур може да причини болка от дясната страна на гръдния кош, поради близостта на двата органа до гръдния кош. Дискомфортът обикновено започва от дясната страна на корема и се разпространява към гърдите.

Някои свързани симптоми включват следното:

 • Повръщане
 • Замаяност
 • Жълта кожа
 • Загуба на апетит

Хепатитът и холециститът са едни от най-честите заболявания. Ако подозирате чернодробно заболяване, препоръчително е да се консултирате с гастроентеролог.

Не се колебайте да потърсите медицинска помощ

Болката в гърдите от дясната страна може да бъде причинена от голямо разнообразие от ситуации. Някои са безобидни и изискват почивка и домашно лечение. Въпреки това, този симптом може да е показателен за сериозно, животозастрашаващо увреждане.

Най-добре е да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро, ако болката е постоянна и се увеличава по интензитет. Други предупредителни признаци включват задух, висока температура, объркване и загуба на съзнание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.