Какво е интеркостален неврит и как да го овладеем

Някои жени могат да развият интеркостален неврит в края на бременността. Научете защо се появява и какво можете да направите, за да го лекувате.
Какво е интеркостален неврит и как да го овладеем
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 11 април, 2023

Някои жени изпитват болка в гърдите, подобна на интеркостален неврит по време на бременност. Това е рядко състояние, което обикновено се проявява в края на бременността. Все още обаче не знаем основната причина за това разстройство, което затруднява лечението му със сигурност.

В тази статия ще се съсредоточим върху наличната до момента информация и какви са възможните източници на развитие на тази невропатия. По същия начин ще се опитаме да прегледаме какви възможности за лечение на интеркостален неврит по време на бременност съществуват и какви са рисковете.

Интеркостален неврит по време на бременност

Има дилема относно наименованието на състоянието. При интеркосталния неврит има възпалителен процес, включващ гръден нерв, който предизвиква болка. При бременност обаче механизмът не е възпаление.

Ето защо някои автори предлагат името, което трябва да се използва за това разстройство, да е “торакална невралгия на бременността”. Причините са две:

 1. Първо се търси разлика с традиционния неврит, чиято причина е добре известна.
 2. От друга страна се подчертава, че това е състояние, което се среща при бременни жени.

Какво се знае за произхода на болката в гърдите по време на бременност?

Тъй като е рядко състояние, проучванията са оскъдни. Досега истинската причина за болка в гърдите по време на бременност не е установена.

Съществуват обаче няколко хипотези, които се опитват да обяснят предразположеността на бременните към развитие на интеркостален неврит. Нека ги анализираме.

Промени по време на бременност
Бременността предизвиква различни промени. Сред тях някои са свързани със заболявания и дискомфорт, които се появяват през този период.

Болка поради удължаване на влакната

Една от тези теории е, че нарастващата матка води до прогресивно удължаване на нервните влакна. Това води до активиране на рецепторите за болка, генерирайки състоянието. Приемането на тази хипотеза се основава на факта, че интеркосталният неврит, свързан с бременността, изчезва в рамките на няколко часа след раждането.

От друга страна, това може да обясни защо е по-често болката да се появява по-късно в бременността. По същия начин това е валиден аргумент защо невропатията засяга повече нивата, които са по-близо до растящия корем, отколкото тези нерви в горната част на гръдния кош.

Радикуларна компресия без херния

Друга причина, поради която се смята, че се появява гръдна невралгия при някои бременни жени, е механичното прихващане на нерва, когато нервът излиза от гръбначния стълб. Това улавяне е резултат от адитивното действие на няколко фактора, които са характерни за бременността.

Сред тях са следните:

 • Акцентиране на лумбалната лордоза, за да се противодейства на наддаването на тегло в коремната област и по този начин да се промени центърът на тежестта на тялото.
 • Задържане на течности в резултат на увеличен обем на кръвта, което предразполага меките тъкани около гръбначния стълб към леко подуване.

Резултатът е, че разтягането, причинено от хиперлордозата и увеличаването на размера на паравертебралните структури, оставят по-малко пространство за свободен път на нервите. Но фактът, че интеркосталният неврит не засяга по-голямата част от бременните жени, поражда подозрение за други фактори.

Отпуснатост на връзките поради действието на релаксин

И накрая, повишеният релаксин, молекула, свързана с повишена гъвкавост на тазобедрените стави и връзки за насърчаване на раждането, може да бъде включен в произхода на болката. Според някои автори релаксинът има ефект и върху междупрешленните дискове, което ги прави по-уязвими на стрес.

Тази хипотеза обаче е противоречива.

Какви симптоми причинява разглежданият интеркостален неврит при бременни жени?

Интеркосталната невралгия причинява умерена до силна болка от едната страна на гръдния кош. Обикновено следва пътя на един или два интеркостални нерва и може да има усещане за изтръпване в областта.

Най-често се забелязва в долните нива на гръдната област. Тоест тези, които са най-близо до корема.

Отличителна черта на интеркосталния неврит по време на бременност е, че палпацията на мускулите на гърба засилва болезненото усещане. По същия начин промените в позицията могат да влошат симптома. Болката може дори да затрудни движението на жената.

Най-общо казано, интеркосталният неврит най-често засяга дясната страна на гръдния кош. Освен това някои жени съобщават, че болката се излъчва към корема.

Важно е да се отбележи, че симптомите изчезват след раждането. Въпреки това е обичайно това състояние да се повтори при бъдещи бременности.

Диагностика на интеркостален неврит при бременност

Симптоматологията е достатъчна за поставяне на диагнозата.

Възможно е лекарят да назначи електромиография при необходимост. Не за да се потвърди някаква находка, а за да се изключи по-сложна причина.

Диференциални диагнози, които трябва да се вземат предвид

Важно е да се изключат патологии, при които има подлежаща нервна лезия. Спомнете си, че при интеркостален неврит по време на бременност няма увреждане на нервите, а по-скоро състоянието е вторично в следствие на механичен ефект.

Въпреки това, приемането на това състояние в началото, без да се прибягва до подходящ преглед, може да маскира други нарушения с по-голяма тежест:

Болка при интеркостален неврит
Болката има тенденция да се локализира в долните части на гръдния кош, близо до корема.

Опции за намаляване на гръдна невралгия при бременност

Като цяло, най-добрата терапия за нервно-мускулна болка, дължаща се на бременност, е нейната превенция чрез физическа подготовка преди забременяване. Тази препоръка обаче не е много полезна за пациент, който вече има заболяването, и за тези, които са склонни да го развият.

В литературата лечението се свежда до индикацията на ацетаминофен и локално използване на лидокаинови пластири върху засегнатата област, като крайна мярка за намаляване на симптоматиката. Въпреки това, това аналгетично лечение трябва да бъде под строго медицинско наблюдение, поради възможните рискове.

Употребата на амитриптилин също е добра в случаите, когато болката е интензивна. Но е необходимо да се индивидуализира всеки случай. Лекарите трябва да преценят съотношението риск/полза срещу лекарства като това, което може да не е безобидно по време на бременност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Edmundson, C., Guidon, A. (2017). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Seminars in Neurology, 37(6), 643 – 652.
 • Guidon, A. C., Massey, E. W. (2012). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Neurologic Clinics. 30(Issue 3), 889–911.
 • Massey, E. W., Guidon, A. C. (2014). Peripheral Neuropathies in Pregnancy. Neurology of Pregnancy, 20(1), 100–114.
 • Rezania, K. (2011). Neuromuscular Diseases in Pregnancy. Neurological Disorders and Pregnancy, 159–184.
 • Rosier, C., Camdessanché, J. P. (2021). Neuropathy and Pregnancy. Revue Neurologique, 177 (Issue 3), 220–224.
 • Skeen, M. B., Egglestone, M. (1999). Thoraconeuralgia Gravidarum, Muscle and Nerve, 22(Issue 6), 779–780.
 • Triana, J. D., & Salgado, S. A. (2015). Neuropatías en el embarazo. Revista Repertorio De Medicina Y Cirugía24(3), 168–174.
 • Weimer, L. (2020). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Handbook of Clinical Neurology, 172(Chapter 12), 201–218.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.