Билкови лекарства за подобряване кръвообращението на краката

Накиснете 2 маслинови листа в чаша с вода, oставете ги да престоят 5 минути и изпийте заедно с 1 супена лъжица мед
Билкови лекарства за подобряване кръвообращението на краката

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Страдате от уморени, подути и схванати крака? В тази статия ще ви разкрием кои билкови лекарства могат да помогнат за подобряване на кръвообращението на краката. Така че продължавайте да четете!

Краката ви си уморени? Прибирате се у дома с болезнено напрежение и не знаете какво да направите? Това наистина е често срещана болка, която засяга голяма част от хората. Крампи, изтръпване, скованост… всички тези симптоми могат да бъдат свързани с недостатъчен приток на кръв. Един от начините за преодоляване на този проблем е да използвате прости домашни средства за подобряване на кръвообращението на краката по естествен начин.

Лечебни отвари за подобряване на кръвообращението на краката

лечебни отвари за подобряване кръвообращението на краката

Не можете да се радвате на добро здраве, ако не разполагате с достатъчно приток на кръв към всички органи, системи и клетки в тялото. Витамините и минералите например осигуряват хранителни вещества за костите, косата, ноктите и мускулите и помагат за подобряване на кръвообращението.

Проблемите с кръвообращението обикновено произлизат от начина на живот, който водим; независимо дали е недостиг на хранителни вещества, неправилни физически упражнения и т.н. Съществува и генетичният фактор, който силно влияе и може да предизвика хормонални промени, включително стрес. Кръвоносните съдове стават по-малко гъвкави, имат тенденция към натрупване на мазнини и пречат на правилния приток на кръв. В този момент започват проблемите с кръвообращението. За щастие с малко сила и воля, добра диета и подходящи упражнения можем да подобрим състоянието. Без съмнение билковите лекарства са най-добрият начин да се помогне на кръвообращението.

Глухарче

С него можете да приготвите отлична лечебна отвара. Включвали ли сте го в обичайната си диета? Ако не, опитайте. Глухарчето е богато на танинова киселина и успокояващи съставки, то е страхотно за проблеми с кръвообращението на краката. Би било идеално да пиете между 1 и 2 чаши на ден (1 сутрин и 1 следобед). За да го приготвите, не забравяйте, че най-напред ви е нужен цветът от растението. Можете да откриете предварително приготвени отвари, готови за пиене, в магазините за здравословни храни. Смесете 1 чаша вода с 1 чаена лъжичка цвят от глухарче и оставете сместа да ври 5 минути. Можете да си приготвите и релаксираща вана, като смесите отварата с водата във ваната. В допълнение към пиенето на чай, накиснете хавлията в отварата и я увийте около краката си.

Розмарин

розмарин за подобряване кръвообращението на краката

Тази ароматна билка се използва за овкусяване на месо и ориз. Но знаете ли, че е страхотна и за възстановяването на кръвообращението? Розмаринът се използва и в приготвянето на тоник и за масажи, като помага за облекчаване на болката. Препоръчваме да прилагате това лечебно средство веднъж на ден, всяка сутрин. Всичко, което трябва да направите, е да накиснете 2 стръкчета от растението за около 10 минути, да филтрирате водата и да добавите малко мед за подслаждане на вкуса.

Конска опашка

Не е трудно да го откриете. Това растение е популярно и предлага много здравословни приложения. Можете да го закупите в големите супермаркети и магазини за здравословни храни. То е идеално за намаляване на холестерола, намалява втвърдяването на артериите и подпомага кръвообращението. Вземете го с чаша вода след първото хранене. Важно е да сте постоянни при приемането на лечението. Ще забележите, че малко по малко краката ви няма да бъдат толкова уморени и ще чувствате по-малко напрежение.

Глог

глогът помага за възстановяване кръвообращението на краката

Това растение е отлична грижа за сърцето. То е много добре познато и ефикасно, чудесно при сърдечни заболявания и за подобряване на кръвообращението. Можете да го откриете в аптеки и магазини за здравословни храни. Глогът не само подобрява циркулацията, но също регулира всяка възможна аритмия като тахикардия. Лесно е да го приготвите. Приемайте го след първото хранене. Смесете 1 чаена лъжичка с чаша вода, оставете за 5 минути, прецедете и пийте малко по малко. Това ще ви накара да се чувствате много по-добре.

Маслинови листа

Запознати ли сте с това лечебно средство? То се използва отдавна за подобряване на кръвообращението на краката. Маслиновите листа оказват ефект върху хипертонията поради действието си като съдоразширяващо и диуретично средство. Те се използват за облекчаване на напрежението, за предотвратяване на стенокардия и сърдечна аритмия. Ако ги комбинирате с глог например, те ще имат прекрасен ефект. Поставете 2 маслинови листа в чаша с вода. Оставете ги да престоят в продължение на 5 минути и пийте с 1 супена лъжица мед.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебни растения при хипертония

Бодлив залист

чаят от бодлив залист помага при нарушаване кръвообращението на краката

Чували ли сте за него? Бодливият залист е добре известно и много мощно лечебно средство за вените. Можете да го откриете в аптеките или билковите магазини. Той е много ефикасен и се използва предимно за лечение и предотвратяване на появата на разширени вени, хемороиди, подуване на краката и глезените – и е с наистина страхотно действие. За да се възползвате, можете да пиете до 2 чаши на ден, като си приготвите чай от сушени листа от растението. Смесете 1 чаена лъжичка с чаша вода. Можете също така да си направите баня с него. Ще го откриете и под формата на хапчета или като крем за масаж на краката.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rigelsky, J. M., & Sweet, B. V. (2002). Hawthorn: Pharmacology and therapeutic uses. American Journal of Health-System Pharmacy.
  • Erkan, N., Ayranci, G., & Ayranci, E. (2008). Antioxidant activities of rosemary (Rosmarinus Officinalis L.) extract, blackseed (Nigella sativa L.) essential oil, carnosic acid, rosmarinic acid and sesamol. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.01.058
  • Insley, J. A., Grinberg, L., Fedosov, D. A., Morozov, V., Caswell, B., Papka, M. E., & Karniadakis, G. E. (2011). Blood flow. In Proceedings of the 2011 companion on High Performance Computing Networking, Storage and Analysis Companion – SC ’11 Companion. https://doi.org/10.1145/2148600.2148673

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.