Аспиринът в ниски дози: Цялостна информация и употреба

Когато човек премине през инфаркт, медицинските специалисти обикновено предписват лечение с ниски дози аспирин, за да се предотврати повторен такъв. Това лекарство прави кръвта по-течна, предотвратявайки образуването на съсиреци.
Аспиринът в ниски дози: Цялостна информация и употреба

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Аспирин е домакинското име на активната съставка ацетилсалицилова киселина. Следователно, аспиринът в ниски дози е задължително същия като аспирина с обичайните дози, но с по-ниски дози (100 или 300 мг). Версията с обичайните дози на това антивъзпалително и аналгетично свойство съдържа 500 мг ацетилсалицилова киселина.

Аспиринът в ниски дози: малко факти

По време на голяма част от двадесети век, ацетилсалициловата киселина е използвана като аналгетично и антивъзпалително средство. Обаче от 1980 г. хората, страдащи от сърдечни проблеми, се възползват от антитромбоцитното действие на аспирина. Като резултат, медицинските специалисти са използвали това лекарство само за тази цел.

Аспиринът е много полезен за пациенти, които са страдали от тяхното първо коронарно или мозъчно-съдово исхемично събитие на инфаркт. Това е така защото аспиринът с ниски дози може да забави функцията на тромбоцитите. Тромбоцитите са молекули, които заедно с другите компоненти, допринася за образуването на кръвни съсиреци. Следователно тромбоцитите са частично отговорни за развитието на коронарна сърдечна болест.

Напоследък проучванията показват, че дългосрочното лечение (повече от 10 години) с ацетилсалицилова киселина може значително да намали риска от рак на дебелото черво. Забавящите рака свойства на тази активна съставка вече са добре познати.

За няколко години аспиринът на ниски дози е едно от най-добре продаваните лекарства в много държави благодарение на своите многобройни медицински приложения. Това дори е довело до липсата на предлагане в някои държави.

Аспиринът в ниски дози: Защо възниква инфаркта?

Аспиринът в ниски дози: снимка на мъж с инфаркт

Острият миокарден инфаркт, или сърдечен удар, е сериозно заболяване, което възниква като резултат от запушването на коронарна артерия от кръвен съсирек. С други думи, кръвообращението,  което трябва да достигне сърцето, е блокирано от тапа, образувана от различни вещества.

Като резултат, тапата прекъсва нормалния приток на кръв и не достига сърцето в необходимите количества за правилно функциониране. За съжаление този вид събитие може да доведе до смърт. Същата тази ситуация може да възникне с артериите и вените, които подхранват мозъка, което се нарича мозъчно-съдова инфекция или удар.

Сърдечният удар е неочакван и може да се случи на всеки и по всяко време. Обаче той е по-често срещан при хората с рискови фактори и при пациенти, които вече са страдали от друг подобен проблем.

Най-характерните симптоми на сърдечния удар са:

  • Болка в гръдния кош за повече от 20 минути.
  • Изтощение.
  • Студено изпотяване.
  • Замаяност.
  • Тревожност.

Важно е човекът, страдащ от инфаркт на миокарда, да отиде на болница колкото се може по-бързо и да получи лекарско наблюдение час след появата на симптоми.

Когато човек трябва да страда от ситуация като тази, неговият или нейният лекар обикновено предписва лечение с аспирин на ниски дози за да се предотврати това да не се случва отново. Обикновено това лекарство помага кръвта да стане по-течна, предотвратявайки образуването на тези съсиреци и предизвикването на сърдечен удар.

Как аспиринът в ниски дози засяга тялото?

Червени кръвни клетки: рисунки

Ацетилсалициловата киселина се намесва в синтезата на простагландини; с други думи забавя необратимо циклооксигненазата. Този ензим съществува само под две различни форми, циклооксигеназа 1 (COX-1) и циклооксигеназа 2 (COX-2). Последното съществува само в мозъка, докато COX-1 съществува в почти всички телесни тъкани.

Аспиринът на ниски дози работи върху COX-1 на тромбоцитите, които отделят тромбоксан A2, вещество, което подпомага силната вазоконстрикция. Тези ефекти възникват при много по-силни дози от тези изисквани за антивъзпалителното и аналгетично действие. Поради тази причина дозите антисалицилова киселина при аспирина на ниски дози са или 100 или 300 мг, вместо 500 мг при аспирина с обичайни дози.

COX-1 на тромбоцитите е по-чувствителен от COX-1 на ендотела. Следователно това обяснява нуждата от много ниски дози ацетилсалицилова киселина за да се постигне антитромботичен ефект. Като се забавя този ензим, лекарството намалява активирането на тромбоцити докато същевременно се увеличава времето за кървене.

Това лекарство не засяга предизвиканото от тромбини активиране на тромбоцити. Обаче лекарите все още препоръчват пациентите, които са страдали от коронарна сърдечна болест и angina pectoris (стабилна ангина) да го приемат.

Заключение

Аспиринът на ниски дози е широко използвано лекарство за предотвратяване на миокарден и мозъчно-съдов инфаркт (сърдечен удар). Съдържа ацетилсалицилова киселина в различни дози, от 100 мг до 300 мг.

Трябва винаги да следвате инструкциите на лекаря и да не променяте дозата. Тази медицина, като всички други, може да има нежелани странични ефекти. Също така, ако не следвате правилно терапевтичните указания, лекарството може да не действа добре. Като резултат, можете да повишите риска от друг сърдечен удар.

Консултирайте се със специалист ако иматв въпроси за това лекарства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rohlfs, I., García, M. del M., Gavaldà, L., Medrano, M. J., Juvinyà, D., Baltasar, A., … Muñoz, D. (2004). Género y cardiopatía isquémica. Gaceta Sanitaria. https://doi.org/10.1157/13061995
  • Agustí, A., & Diogène, E. (2004). Prevención primaria del infarto de miocardio con ácido, acetilsalicílico. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13060895
  • Vianna, C. A., González, D. A., & Matijasevich, A. (2012). utilização de ácido acetilsalicílico (AAS) na prevenção de doenças cardiovasculares: Um estudo de base populacional. Cadernos de Saude Publica. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2012000600011

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.