Връзката между оралното здраве и възпалителните заболявания на червата

Оралното здраве може да бъде засегнато от възпалително заболяване на червата и обратното. Научете повече за тази интересна връзка в тази статия.
Връзката между оралното здраве и възпалителните заболявания на червата

Последна актуализация: 02 август, 2022

Знаете ли, че между оралното здраве и възпалителните заболявания на червата има връзка? Лекарите диагностицират това все по-често. Вярвате или не, възпалението на червата всъщност има тясна връзка със здравето на устата ви. И в тази статия ще ви разкажем всичко по темата.

Болестта на Крон и други възпалителни заболявания на червата (IBD) засягат храносмилателния тракт. Най-познатите симптоми на тези състояния са диария, коремна болка, анемия, загуба на тегло и умора. Възможни са обаче и прояви в устата.

Ето защо е много важно да информирате вашия зъболекар, ако страдате от това заболяване. По този начин той ще може да обръща необходимото внимание на тези прояви и да ви помогне да поддържате устата си здрава.

Съществуват и теории, които твърдят, че състоянието на устата влияе върху развитието на храносмилателни заболявания. В днешната статия ще ви разкажем всичко за това.

Връзката между оралното здраве и възпалителните заболявания на червата

Възпалителните заболявания на червата са група състояния, които засягат храносмилателния тракт – главно червата. Двете най-често срещани форми са болестта на Крон и улцерозния колит.

Улцерозният колит засяга предимно дебелото черво. От друга страна, болестта на Crohn може да се прояви във всяка част на храносмилателния тракт, навсякъде от устата до ануса. По този начин болестта на Крон е по-тясно свързана с устата.

Обикновено пациентите са млади хора на възраст между 15 и 30 години. Състоянията са хронични, причиняват диария, коремна болка, загуба на тегло и дори ректално кървене. Те обаче могат да се проявят и в други части на чревния тракт, включително устата.

Симптоматологията възниква в резултат на автоимунен отговор в стомашно-чревния тракт. Възпалението на червата се задейства от неизвестен агент.

Произходът на този тип проблеми все още не е установен. Има няколко фактора, които биха могли да благоприятстват появата на възпалителни заболявания на червата, като генетични състояния или фактори на околната среда.

Има някои изследвания, които свързват микроорганизмите, които причиняват заболявания в устата, с чревни разстройства. Всъщност има изследвания, които показват тясна връзка между възпалителните заболявания на червата и проблемите със здравето на устната кухина като пародонтит, кариес и орални инфекции.

Въпреки това, не е ясно как този проблем възниква в храносмилателния тракт. Имайки това предвид, ето някои от теориите, които свързват възпалителните заболявания на червата с оралното здраве.

Оралното здраве и възпалителните заболявания на червата: Конкуриращи се теории

Една от теориите, които свързват оралното здраве с възпалителните заболявания на червата, твърди, че оралните прояви предшестват храносмилателните прояви. По този начин възпалението в устата може да се появи преди възпаление в червата. Ето защо вниманието към проблемите в устата дава възможност за ранна диагностика на храносмилателни проблеми.

От друга страна, в опит да се обясни появата на възпалително заболяване на червата, се появиха и теории, които твърдят, че дори добрата устна хигиена може да благоприятства развитието му. Всъщност, противно на това, което обикновено се случва при други системни заболявания, когато проблемите в устната кухина влошават симптомите, в този случай добрата чистота на зъбите може да предизвика храносмилателно разстройство.

Тези, които подкрепят тази хипотеза, обясняват, че намаляването на микробите в устата от ранна възраст може да бъде свързано с увеличаване на възпалителните, алергичните и автоимунните заболявания.

При правилна устна хигиена има по-малко излагане на инфекциозни агенти. Това може да причини микробен дисбаланс, който би могъл да попречи на установяването на имунна толерантност и да предразположи към развитие на заболявания. Въпреки това, има малко доказателства за тази връзка.

За разлика от предишната позиция, редица проучвания откриват връзка между лошото орално здраве и възпалителните заболявания на червата. Всъщност наличието на начален периодонтит и увеличаването на патогенните микроби в устата могат да влошат болестта на Крон и улцерозния колит.

Тъй като тези микроорганизми мигрират през храносмилателния тракт и предизвикват възпалителни реакции в червата. Ето защо не е добра идея да пренебрегвате оралното си здраве.

Връзката между оралното здраве и възпалителните заболявания на червата
Бактериите са почти повсеместно в храносмилателния тракт, така че нарушението на микробиотата може също да причини заболявания в устата и червата.

Ефектите от възпалителните заболявания на червата върху оралното здраве

Възпалителните заболявания на червата може да имат прояви в устната кухина и да засегнат здравето на устната кухина. Докато повечето от симптомите са концентрирани в храносмилателния тракт, устата може да представлява някои свързани проблеми.

Нека да ги разгледаме.

Рани в устата

Язвите в и около устата са една от най-честите орални прояви на възпалително заболяване на червата. Всъщност понякога това може да бъде един от първите симптоми на заболяването, преди дори да има увреждане на долния храносмилателен тракт.

Раните в устата или афтозни язви са болезнени язви по устната лигавица. Те изглеждат жълтеникаво-бели и са заобиколени от червен възпалителен ореол.

Могат да се образуват по бузите, езика, устните и около венците. При пациенти с улцерозен колит афтозните язви често се появяват по време на обостряне и изчезват, след като кризата премине.

Тези язви в устата могат да бъдат проява на самото заболяване или свързани с други фактори, като например:

 • Лекарства: Афтите възникват като страничен ефект от лекарства, използвани за лечение на улцерозен колит. Тези лекарства причиняват сухота в устата и предразполагат към увреждане на устната лигавица.
 • Дефицит на витамини и минерали: Намалената абсорбция на тези микроелементи или загубата им, свързана с IBD, благоприятства появата на афтозни язви в устата.

Не пропускайте и тази статия: Намалете зъбната плака с тези 6 натурални средства начин

Оралното здраве и възпалителните заболявания на червата: Сухота в устата и лош дъх

Намалената секреция на слюнката и последващата сухота в устата са друг проблем със здравето на устната кухина, свързан с възпалително заболяване на червата. Всъщност това намалено овлажняване на устната кухина е свързано с лекарствата, използвани за лечение на състоянието.

Някои кортикостероиди, противовъзпалителни лекарства, лекарства против диария, антибиотици и антихолинергици, използвани за лечение на IBD, могат да причинят ксеростомия като страничен ефект. Междувременно, сухотата в устата, освен че причинява дискомфорт на пациента, предразполага и към други състояния като кариес, пародонтит и лош дъх.

Халитозата или лошият дъх често се причинява от комбинация от сухота в устата и пренебрегване на устната хигиена. Намаленото самопочистване поради липса на слюнка и натрупване на бактерии, остатъци от храна и мъртви клетки поради липса на хигиена причиняват лоша миризма.

В допълнение, хората, страдащи от улцерозен колит, имат по-голям брой сулфат-редуциращи бактерии в дебелото черво. Това увеличава производството на газ сероводород, което също води до лош дъх.

Промени във вкуса

Странен метален или кисел вкус в устата е често срещан при някои пациенти с IBD. Най-често този симптом се свързва с панколит, тежка форма на улцерозен колит, която засяга цялото дебело черво.

Промяната във вкуса може да бъде свързана с дефицит на витамин В12. Може да възникне и като страничен ефект от лекарства като сулфасалазин, азатиоприн и метронидазол.

Възпаление на устната лигавица

Възпалението на външната страна на устните, които стават червени и подути, е често срещана орална проява на възпалително заболяване на червата. Уголемяването може да включва и други области на лицето и е известно като орофациална грануломатоза.

Ъгловият хейлит се проявява като червени лезии по устните като херпес. Обикновено се появяват в състояния на обостряне и не изчезват, докато храносмилането на човека не се подобри.

В допълнение, глосит или възпаление на езика е друг често срещан орален израз при пациенти с IBD. Този орган набъбва и се увеличава по размер, което затруднява преглъщането и говора.

Други по-рядко срещани прояви на лигавицата на устната кухина са „калдъръмени лезии“. Те се появяват от вътрешната страна на бузите и изглеждат като бели петна, които приличат на калдъръм. Те могат да бъдат много досадни по време на дъвчене и преглъщане.

Причината за тези лезии на лигавицата обикновено е дефицит на витамин В12 или желязо. Продължителното лечение с кортикостероиди също може да причини тези симптоми.

Оралното здраве и възпалителните заболявания на червата: кариеси и пародонтоза

Пациентите с IBD са изложени на повишен риск от кариес. Натрупването на бактериална плака, свързана със сухота в устата и промените в приема на въглехидрати, благоприятства появата на това орално заболяване.

Гингивитът и пародонтитът също са често срещани състояния при хора, страдащи от възпалително заболяване на червата. Всички тези процеси имат обща възпалителна природа. Те могат да бъдат предизвикани от комбинация от фактори на околната среда, генетично предразположение и промени в микробиотата.

Дефицитът на витамини, сухотата в устата и някои използвани лекарства също допринасят за тези заболявания на устната кухина. Всъщност има проучвания, които свързват пародонталната болест с IBD. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се изяснят механизмите на връзката.

Кариеси
Кариесите са по-чести при хора с IBD, а други заболявания на устната кухина също увеличават честотата им.

Кога да посетите зъболекар

Както ви казахме, оралните проблеми са често срещани, когато страдате от IBD. Поради тази причина, след като получите диагнозата за това храносмилателно разстройство, трябва да отидете при зъболекаря, на когото имате доверие, и да го информирате за това възможно най-скоро.

Специалистът ще може да оцени ситуацията и съответно да организира последващи действия. Освен това, за намаляване и поддържане на плаката под контрол, редовното почистване също е важно. Също така, кажете на вашия зъболекар за всяко лекарство, което приемате, може да му помогне да предприеме необходимите мерки за минимизиране на страничните ефекти.

Много орални лезии могат да се появят преди да се стигне до диагнозата на чревния проблем. Поради тази причина рутинните зъболекарски прегледи на всеки 6 месеца са от изключително значение.

Ако лезии на устната лигавица като афти, подуване на устните или езика, хейлит или бели плаки по бузите се появят без видима причина, също е добра идея да посетите зъболекар. Специалистът може дори да успее да свърже проблемите с влошаване на червата и да насочи пациента към специалист.

Значението на грижата за вашето орално здраве

Както ви казахме, възпалителното заболяване на червата може да повлияе на оралното здраве. Поради тази причина грижата за оралното здраве е изключително важна.

Грижата за вашата диета според медицинските показания и намаляването на консумацията на захар също помага за контрол на бактериалната плака. Строгата хигиена на устната кухина, включително щателно миене на зъбите два пъти на ден, използването на конци за зъби, паста за зъби с флуор и вода за уста също ще защитят устната кухина.

Поддържайки правилна хигиена и общувайки тясно със здравни специалисти, можете да контролирате ефектите от възпалителните заболявания на червата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cai, Z., Zhu, T., Liu, F., Zhuang, Z., & Zhao, L. (2021). Co-pathogens in Periodontitis and Inflammatory Bowel Disease. Frontiers in Medicine8.
 • Chandan, J. S., & Thomas, T. (2017). Inflammatory bowel disease and oral health. Bdj Team4(5), 17083.
 • Favia, G., Limongelli, L., Tempesta, A., Maiorano, E., & Capodiferro, S. (2020). Oral lesions as first clinical manifestations of Crohn’s disease in paediatric patients: a report on 8 cases. European Journal of Paediatric Dentistry21(1), 66-69.
 • Peláez, C., & Requena, T. (2017). La microbiota intestinal (Vol. 79). Los Libros de la Catarata.
 • Papageorgiou, S. N., Hagner, M., Nogueira, A. V. B., Franke, A., Jäger, A., & Deschner, J. (2017). Inflammatory bowel disease and oral health: systematic review and a meta‐analysis. Journal of Clinical Periodontology44(4), 382-393.
 • Imai, J., Ichikawa, H., Kitamoto, S., Golob, J. L., Kaneko, M., Nagata, J., … & Kamada, N. (2021). A potential pathogenic association between periodontal disease and Crohn’s disease. JCI insight6(23).
 • Weisshof, R., & Chermesh, I. (2015). Micronutrient deficiencies in inflammatory bowel disease. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care18(6), 576-581.
 • She, Y. Y., Kong, X. B., Ge, Y. P., Liu, Z. Y., Chen, J. Y., Jiang, J. W., … & Fang, S. L. (2020). Periodontitis and inflammatory bowel disease: a meta-analysis. BMC Oral Health20(1), 1-11.
 • Kato, I., Sun, J., Larson, J., Hastert, T., & Abrams, J. (2020). History of Inflammatory Bowel Disease and Self-Reported Oral Health: Women’s Health Initiative Observational Study. Journal of Women’s Health, 29(10), 1303-1311.
 • Docktor, M. J., Paster, B. J., Abramowicz, S., Ingram, J., Wang, Y. E., Correll, M., … & Bousvaros, A. (2012). Alterations in diversity of the oral microbiome in pediatric inflammatory bowel disease. Inflammatory bowel diseases, 18(5), 935-942.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.