8 ключови симптома на рака на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е вторият по честота сред жените. За щастие този вид рак се лекува лесно, ако бъде открит навреме. Ето защо е важно да познавате част от симптомите му и да си насрочите преглед при специалист, ако имате съмнения.
8 ключови симптома на рака на маточната шийка

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан вид рак при жените.

Въпреки че тази информация никак не е приятна, този вид рак може да бъде преборен и лекуван успешно, ако е открит навреме.

Днес ще си поговорим за този вид рак и 8те му ключови симптома.

Ракът на маточната шийка

Ракът на маточната шийка обикновено се появява в клетките на повърхността на маточната шийка. Той може да бъде открит навреме чрез редовни вагинални прегледи при гинеколог, тъй като се развива много бавно.

Първият етап от заболяването е предраково състояние познато като дисплазия. Отнема доста време преди да се превърне в рак.

Основната причина за този вид рак е човешкият папиломен вирус (HPV), заболяване предавано по полов път.

Въпреки че някои инфекции преминават от само себе си, някои могат да доведат до необичаен растеж на клетките на маточната шийка.

Първоначално заболяването започва без видими симптоми. Въпреки това има няколко тревожни признака, които могат да спомогнат навременното му откриване.

Нека да видим кои са те.

1.Необяснима загуба на тегло

загубата на тегло може да е сигнал за рак на маточната шийка

Внезапното отслабване без спазването на диета и правенето на упражнения не трябва да бъде пренебрегвано никога и при никакви обстоятелства.  Да, точно така, дори и да е дълго чакано!

Този симптом може да се дължи на редица фактори. Появява се при болни от рак на маточната шийка поради липса на апетит и недостиг на хранителни вещества.

Необичайният клетъчен растеж оказва негативно въздействие върху здравето на храносмилателната ви система. А това пречи на организма ви да обработва правилно хранителните вещества.

2.Възпаление и задържане на течности

Промените в клетките на маточната шийка могат да бъдат разпознати и чрез честата проява на възпалителни процеси. А това може да доведе до задържането на течности в тъканите.

Болните от рак на маточната шийка ще забележат възпаление в долната част на корема, краката и долната част на тялото. Това се дължи на факта, че тази болест засяга кръвоносните съдове.

3.Цистит

циститът може да е сигнал за рак на маточната шийка

Жените с чести прояви на цистит трябва да знаят, че тази болест може да е свързана с рака на маточната шийка.

Въпреки, че това се случва рядко, този симптом може да е резултат от възпалението на маточната шийка и пикочния мехур поради развитието на рак.

Туморите започват да притискат тези органи, препречват пътя на преминаване на урината и причиняват болка в пикочните пътища.

4.Генитални брадавици

Гениталните брадавици са ясен признак за наличието на инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), която е основната причина за развитието на рака на маточната шийка.

Тези малки кожни образувания са не само неприятни, но и се разпространяват много бързо.

5.Промени в месечния цикъл

промените в месечния цикъл могат да са сигнал за рак на маточната шийка

Промените в месечния ви цикъл обикновено се дължат на гъбична или бактериална инфекция причинена от нарушаване на естественото ви pH ниво.

Когато цикълът е по-воднист или с необичайна консистенция или миризма, има вероятност това де се дължи на развитието на рак на маточната шийка.

Промените в клетъчната дейност в стените на маточната шийка водят до отделянето на необичайни секрети.

6.Болка по време на секс

Има много фактори, които могат да причинят болка по време на полов акт. Развитието на туморни образувания в маточната шийка е една от тези възможности, която не трябва да бъде пренебрегната.

Това може да е резултат от възпалението на стените на маточната шийка. Което от своя страна засяга естественото овлажняване в тази област.

7.Напрежение и преумора в долната част на гърба

преумората в доланта част на гърба може да е симптом на рака на маточната шийка

Както и останалите видове рак и този засяга сериозно възпалителните процеси в тъканите на организма ви.

Понеже може да имате проблеми с кръвообращението, мускулите и тъканите няма да получават достатъчно количество кислород и хранителни вещества.

Това води до компресия на мускулите, в резултат на която се появява чувство за постоянна болка. Болката почти винаги е съсредоточена в долната част на гърба и долните крайници.

8.Анемия

С развитието на болестта организмът ви спира да преработва хранителните вещества нормално и апетита ви намалява.

Първоначално се повишава усещането за умора през деня. Това състояние може да доведе и до появата на тежка анемия, засягаща умственото ви здраве.

Този симптом е много често срещан и когато ракът води до нередовен цикъл или обилно кървене по време на менструация.

Като жена е важно да внимавате за появата на тези симптоми. Ако имате съмнения отидете на лекар и поискайте да ви направят необходимите изследвания.

Редовните медицински прегледи са изключително важни за успешното справяне с тази болест особено, ако в семейството ви има и други случаи на рак на маточната шийка.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.