6 симптома на рака на маточната шийка, които трябва да познавате

Въпреки, че този вид рак се появява в напреднала възраст, никога не е прекалено рано да научите как да следите за симптоми на рака на маточната шийка себе си или друг член на семейството ви.
6 симптома на рака на маточната шийка, които трябва да познавате

Последна актуализация: 09 март, 2019

Ракът на маточната шийка е един от най-плашещите видове рак, поради високото си ниво на смъртност.

Според Американската онкологична общност около 4120 жени ще починат тази година от рак на маточната шийка.

Тези цифри може и да са стряскащи, но истината е, че нивото на смъртност при тази болест е намаляло с 50% през последните 30 години.

Причините за това са много, но основната е, че специалистите съсредоточават усилията си върху създаването на диагностични тестове и събирането на повече информация за факторите, причиняващи тази болест, както и симптомите й.

Благодарение на това жените имат повече възможности да се наблюдават, което би ни помогнало да отидем на лекар веднага щом открием някаква промяна в здравословното си състояние.

Затова статистическите данни могат да се променят, ако тези методи за самонаблюдение станат известни на обществеността.

Въпреки, че този вид рак се появява в напреднала възраст, никога не е прекалено рано да научите как да следите за симптоми на рака на маточната шийка себе си или друг член на семейството ви.

Информацията е сила, полезна не само за контрола на собствения ви живот; тя ви дава възможност да помогнете на други хора, които имат нужда от това.

Най-важните симптоми на рака на маточната шийка

1. Брадавици

Брадавици при рак на маточната шийка

Човешкият папиломен вирус (HPV) се проявява в брадавици, най-вече във вагиналната област.

Това е важен индикатор за рак на маточната шийка. Въпреки че HPV не означава, че жената ще се разболее от този вид рак, рискът за това е много по-голям при появата на този вирус.

Знаейки това, не се колебайте да се консултирате с лекар, който да провери здравословното ви състояние при поява на брадавици по тялото ви.

2. Промяна в месечния цикъл

Една от първите прояви на болестта е разрушаването на стените на матката. В резултат на това, мъртвите тъкани и клетки се изхвърлят чрез вагината.

Месечният цикъл на всяка една здрава жена е различен на вид и мирис. Той се променя в зависимост от етапа на менструацията. Но всяка жена знае какво е нормално за нея.

Така че, ако забележите промяна в месечния си цикъл ви съветваме да посетите специалист. Не забравяйте, че това най-често е предупреждение, че нещо в тялото ви не функционира правилно.

3. Необичайна болка или кървене

Кървене при рак на маточната шийка

Както вече споменахме, тази болест разрушава стените на матката. Ако ракът на маточната шийка е прекалено агресивен, усещането за остра болка в областта на матката е нещо нормално.

Може да се появи и кървене като резултат от разкъсването на матката. Има случаи, когато кървенето се появява в пикочния мехур или ректума.

В резултат кръвта може да премине в урината или фекалиите.

4. Анемия

В резултат на споменатите симптоми на рака на маточната шийка, едно от най-често срещаните оплаквания при засегнатите жени е появата на анемия .

Това състояние може да бъде придружено с умора и тахикардия, които се появяват дори да не сте положили много физически усилия.

Например, ако сърцето ви внезапно започне да бие по-бързо при изкачването на стъпала, които обичайно преминавате, трябва да проверите нивата на желязо в организма си.

5. Проблемите с уринирането са сред симптомите на рака на маточната шийка

Уриниране и рак на маточната шийка

Когато матката се подува, тя натиска близките органи, като бъбреците и пикочния мехур. Тъй като това са основните органи за отделянето на урината, тяхното възпаление води до трудности при уриниране.

Освен, че изпитвате болка при уриниране, имате и усещането, че не сте успели да освободите цялото количество урина, тъй като пикочният ви мехур не може да се изпразни докрай. Ако това ви се случи, непременно потърсете лекарска помощ.

Трябва да запомните, че отделителната система е много важна за здравето ни. Ако част от екстрементите се запазят в тялото ни, то те преминават в кръвта и циркулират в тялото ни.

6. Загуба на тегло

Ако започнете да слабеете, без да сте променяли хранителния си режим или начина си на живот, най-добре се попитайте каква би могла да бъде причината за това .

Всички искаме да сме стройни и слаби, но винаги има причина за свалянето на няколко килограма. С други думи, отслабването никога не е без основание.

Ракът на маточната шийка обикновено е съпроводен със загуба на апетит – факт, който трябва да ни разтревожи и да изостри вниманието ни.

Това са основните симптоми на рака на маточната шийка. Не отлагайте прегледа при специалист, само, защото се страхувате от евентуалната диагноза.

Много от тези симптоми са индикации за други, незначителни заболявания, които също трябва да бъдат лекувани. Така че, не се страхувайте.

При всички случаи времето е наш приятел, щом говорим за здраве. Колкото по-рано открием какво се случва в тялото ни, толкова по-бързо ще започнем борбата срещу него.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Diestro Tejeda, M. D., Serrano Velasco, M., & Gómez-Pastrana Nieto, F. (2007). Cáncer de cuello uterino: Estado actual de las vacunas frente al virus del papiloma humano (VPH). Oncología (Barcelona). https://doi.org/10.4321/S0378-48352007000200002
  • Luis, H., Gómez, D., García, A., Ii, V., Álvarez, F., & Iii, C. (2010). GINECOLOGÍA Y SALUD REPRODUCTIVA Cáncer de cuello uterino Cervix cancer. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología.
  • Goffin, F., Plante, M., & Roy, M. (2007). Tratamiento conservador del cáncer de cuello uterino. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/S1283-081X(07)70827-5
  • Uzan, C., Vincens, E., Mazeron, R., Balleyguier, C., Haie-Meder, C., & Morice, P. (2010). Tratamiento del cáncer de cuello uterino en estadio precoz. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/S1283-081X(10)70765-7

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.