8 хранителни комбинации, които ще ви помогнат за загубата на тегло
В много случаи загубата на тегло не зависи само от упражнения или избора на балансирана диета.
Много други фактори като например някои хранителни комбинации също могат да влязат в действие.
В днешната статия искаме да говорим за най-добрите варианти за вас, ако се опитвате да отслабвате по здравословен начин.
Обърнете им внимание и ще забележите разликата!
1. Зеленчуци с яйца
Когато смесвате зеленчуци с яйца (особено твърдо сварени или варени яйца), ще получите ястие, което е вкусно и питателно.
Яйцата подобряват усвояването на каротеноидите. Това са пигментите, които дават на зеленчуците техния цвят и са страхотна помощ, когато става въпрос за диети за отслабване.
Едно твърдо сварено яйце също е перфектната съставка за добавяне към вашите салати.
2. Риба тон и джинджифил
Джинджифилът е храна, която улеснява добрия чревен транзит и помага да се ускори изпразването на стомаха, което блокира ензимите, причиняващи възпаление.
Рибата тон съдържа вид омега-3 мастна киселина, която предотвратява натрупването на мазнини около корема.
Вижте още: 3 лесни и вкусни рецепти с риба
3. Пилешко и лют червен пипер
Когато комбинирате пилешко с лют пипер, получавате страхотна рецепта за отслабване.
Пилешкото е с високо съдържание на протеини и ви помага да се чувствате по-сити за по-дълго време. Това на свой ред, намалява броя на калориите, които консумирате в следващото хранене.
В допълнение лютият червен пипер е подправка, която е чудесна за ускоряване на изгарянето на мазнините и намаляване на апетита.
4. Пъпеш и грозде
Ако обичате плодове, трябва да се възползвате от комбинацията от пъпеш и грозде за загубата на тегло, защото те ще изгорят излишните мазнини.
Пъпешът е естествена диуретична храна, която помага да се предотврати задържането на течности.
Гроздето от своя страна съдържа мощни антиоксиданти (включително ресвератрол), който също е полезен за намаляване на натрупването на мазнини.
Това е идеална комбинация за предотвратяване на подуването и задържането на течности.
5. Спанак и масло от авокадо
Маслото от авокадо ще ви помогне да подобрите нивата на холестерола. Освен това е отлична храна, която съдържа витамини В и Е както и минерали като калий.
От друга страна спанакът ще ви накара да се чувствате сити по-рано. Това също е съставка, която добавя много малко калории към вашите рецепти.
6. Царевица и бобови растения
Когато смесвате царевица и бобови растения (като боб), получавате още една чудесна комбинация, която ще помогне за загубата на тегло.
Диетите, които включват бобови растения веднъж седмично са по-ефикасни за отслабване, отколкото диета, която осигурява същото количество калории, но не и бобови растения.
Царевицата допълва ефектите за отслабване, защото съдържа нишесте, което кара тялото ви да не може да поеме повечето от калориите и глюкозата, които консумирате.
7. Картофи и чушки ще помогнат за загубата на тегло
Вярвайте или не картофите са по-засищащи от пълнозърнестите храни и съдържат и повече калий. Най-добре е обаче да ги консумирате варени или печени без масло или други подправки.
Най-добрият вариант е да ги подправите с пипер: той пречи на образуването на нови мастни клетки, и ще помогне за загубата на тегло.
8. Кафе и канела
Канелата е подправка, богата на антиоксиданти и отговаря за намаляването на мастната тъкан.
От своя страна, кафето може да помогне да намалите апетита си. Ако искате да загубите няколко килограма, няма по-добър начин да започнете деня си, отколкото с чаша кафе с канела.
Прочетете и това: 8 причини да включите канелата в менюто си
Други препоръки
Освен това е важно никога да не комбинирате храни, които съдържат:
- Протеини и въглехидрати
- Протеини и нишестета
- Нишестета и захари
- Захари и мазнини
- Плодове и захар
Като следвате тези указания ще имате по-здравословен и по-балансиран хранителен режим, като същевременно намалявате талията си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Manson JE, Cook NR, Lee IM, Christen W, Bassuk SS, Mora S, Gibson H, Gordon D, Copeland T, D’Agostino D, Friedenberg G, Ridge C, Bubes V, Giovannucci EL, Willett WC, Buring JE; VITAL Research Group. Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease. N Engl J Med. 2019 Jan 3;380(1):33-44.
- Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017 Oct 15;45(5):1105-1115.
- Aguirre L, Fernández-Quintela A, Arias N, Portillo MP. Resveratrol: anti-obesity mechanisms of action. Molecules. 2014 Nov 14;19(11):18632-55