7 ползи от прилагането на лед върху кожата

Търсите ли естествен продукт за красота, който да редуцира бръчките, да предотврати акнето и да премахне тъмните кръгове около очите? Не ви трябва нищо друго, освен лед!
7 ползи от прилагането на лед върху кожата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли за ползите от прилагането на лед върху кожата? Ледът може да се превърне в новия най-добър приятел на кожата ви.

Кожата е изложена на редица фактори, които могат да предизвикат преждевременно увреждане и стареене.

Токсините от околната среда, UV лъчите и лошите хранителни навици са само част от нещата, които могат да доведат до отстраняване на кожата.

За щастие, козметичната индустрия е разработила голям брой продукти и лечения, които да противодействат на тези негативни ефекти, образувайки защитна бариера.

От друга страна, проблемът с тях е, че често биват изключително скъпи. Не всеки може да си позволи да си ги закупи и да ги прибави към редовната си програма за разкрасяване.

Това, което може би не осъзнавате е, че не е нужно винаги да харчите купища пари, за да изглеждате здрави и красиви.

Естествените методи, като ледените терапии стават все по-популярни, защото са достъпни. Като допълнение снабдяват кожата с много полезни съставки.

Днес искаме да обърнем внимание на 7 от най-добрите приложения за красота на леда.

1. Тонизира кожата

Прилагането на лед върху кожата тонизира кожата

Едно обикновено кубче лед може да бъде алтернатива на тонизиращите продукти, които се предлагат на пазара. Студът намалява размера на уголемените пори и оставя чувство на мекота в кожата за дълъг период от време.

След като го приложите, кожата ви ще се стегне и ще повлияе за редуцирането на бръчките и увисването.

Можете дори да натъркате лед в зоните на краката и седалището, като допълнителен ефект от стягащите упражнения.

2. Прилагането на лед редуцира бръчките

Тази натурална съставка притежава интересен ефект върху свиването на кръвоносните съдове под кожата. Тя може да способства за подобряване на кръвообращението и за по-добро снабдяване на клетките с кислород.

Студената температура контролира прекомерното възпаление и свежда до минимум действието на свободните радикали върху кожните тъкани.

3. Бори се с тъмните петна и кръговете около очите

Прилагането на лед върху кожата се бори с тъмните петна

Образуването на тъмни кръгове и торбички под очите е нещо, което всеки иска да предотврати.

Проблемите с кръвообращението и задържането на течности са основната причина за това състояние. Въпреки това, то може да бъде задействано и в следствие на употребата на определени козметични продукти или недостига на сън.

Добрата новина е, че можете да сведете тъмните кръгове до минимум и то за броени минути, като се възползвате от противовъзпалителните свойства на ледените кубчета.

Просто масажирайте засегнатите зони за няколко минути преди лягане и отново на сутринта.

4. Сражава се с излишните мазнини

Ледените купчета са полезни при контролиране действието на мастните жлези в кожата. Те могат да причинят прекомерно производство на мазнини.

Овлажняващите и стягащи свойства на леда ще проникнат дълбоко в порите, като премахнат себума, който причинява акне.

След като го наложите за няколко секунди, ще забележите редуциране на онова нелицеприятно лъщене и ще почувствате приятно чувство на мекота.

5. Облекчава сухотата

Прилагането на лед върху кожата облекчава сухотата

Въпреки, че ледът е полезна съставка в борбата с мазната кожа, той е същевременно отлично решение за хората със суха кожа.

Неговите овлажняващи способности противодействат на естествената загуба на вода от кожните клетки. Това спомага премахването на мъртвите кожни клетки и подпомага поддържането на влажността.

И защото не изменя pH-то на кожата, той представлява чудесно допълнение към продуктите за суха кожа.

6. Облекчава слънчевите изгаряния

Благодарение на студената температура и овлажняващите свойства, терапията с ледени кубчета е страхотен избор в лечението на слънчеви изгаряния.

Приложението му редуцира паренето и чувството на сърбеж. Междувременно стимулира клетъчната дейност за по-бързо възстановяване.

7. Предпазва от акне

Прилагането на лед върху кожата предпазва от акне

Защото почиства порите в дълбочина, прилагането на ледената терапия представлява интересен метод за предотвратяване формацията на черни точки и пъпки.

Когато я изпълнявате ежедневно, по два пъти на ден, тя ще стимулира премахването на мръсотията и мъртвите клетки, които иначе се натрупват и могат да причинят проблеми.

Както можете да се убедите, едно просто кубче лед може да направи много добри неща в поддържането на естествената красота на кожата. Преди употреба се уверете, че сте увили леда в мек плат, за да избегнете евентуално увреждане от директното прилагане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cerqueiro and Matti (2003) ‘Beneficial use of an ice-balloon as part of botulinum toxin type A therapy for facial dynamic wrinkles and other skin injection procedures’, British Journal of Plastic Surgery. Elsevier Ltd, 56(6), pp. 619–619. doi: 10.1016/S0007-1226(03)00216-9.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: How good is the evidence? International Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1055/s-2001-15656
  • Topp, R., Ledford, E. R. and Jacks, D. E. (2013) ‘Topical menthol, ice, peripheral blood flow, and perceived discomfort.’, Journal of athletic training, 48(2), pp. 220–5. doi: 10.4085/1062-6050-48.1.19.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.