6 естествени рецепти за изсветляване на косата

· 25.10.2015
Сместа от лимон и лайка е изключително ефикасна

Радваме се да ви представим няколко естествени рецепти за изсветляване на косата. Сигурни сме, че ще останете изненадани колко лесни и практични са те.

Има дни, в които ни омръзва цветът на косата ни. Вместо обаче да посегнем към продукти, които съдържат химикали и бои в себе си и които са изключително вредни както за косата, така и за цялото тяло, нека ви предложим нещо друго. В следващите редове ще ви представим няколко натурални рецепти, които по естествен път изсветляват цвета на косата ви. Те не ви вредят – напротив, правят косата още по-здрава.

Лайка

Направете чай от лайка. Измийте косата си с шампоан и я оставете да се изсуши напълно. Когато чаят се охлади, налейте го в шише със спрей. Напръскайте косата си, като едновременно с това разресвате внимателно косата си с гребен. След процедурата изсушете със сешоар. Постойте така 1 час, след което отново измийте косата си. Можете да прилагате тази рецепта за изсветляване на косата няколко пъти седмично.

Лимон

Лимонът представлява друг натурален продукт, който успешно изсветлява косата. Необходима ви е чаша прясно изстикан лимонов сок и една четвърт чаша топла вода. Смесете съставките и ги налейте в бутилка със спрей. След това напръскайте косата си, така че да се овлажни цялата. Съветваме ви да правите тази процедура, когато косата ви е немита.

Следващата стъпка изисква да постоите на слънце 1-2 часа. Докато излагате на показ косата си, не забравяйте да намажете кожата си със слънцезащитен крем. След като времето изтече, влезте в банята и измийте косата си с шампоан. Подберете добре балсама, тъй като заради лимоновата киселина косата ви ще бъде доста суха.

Бира и яйца

kosa 1

Необходими са ви един яйчен белтък и половин чаша обикновена бира (не се изкушавайте да използвате тъмна или червена). Нанесете получената смес върху цялата си коса и постойте на слънце поне 1 час. Изплакнете добре с топла или студена вода.

Къна

Следващата рецепта има дългогодишна история. Едно време бабите ни са я използвали, за да изсветлят или потъмнят цвета на косата си. Преди да пристъпите към нея, трябва да вземете предвид няколко фактора. Колкото по-равномерен е цветът на косата ви, толкова по-лесно ще постигнете желания резултат. Обратно, ако косата ви е с различни оттенъци, къната няма да даде отличен резултат.

Можете да се снабдите с къна във всеки един магазин за билкови и натурални стоки. Изберете светъл или кестеняв цвят. Вземете предвид един важен момент при употребата на натурален продукт – той няма тази дълготрайност, която е характерна за боите за коса, продавани в магазините.

Косата ви трябва да е чиста и суха. Разтворете къната на прах в подходящ съд с гореща вода и направете паста. Съветваме ви да използвате ръкавици, когато нанасяте къната, тъй като тя може да боядиса и кожата по ръцете ви. Нанесете получената паста в посока от корена към краищата на косата. След това масажирайте допълнително, за да разнесете къната навсякъде. Покрийте косата си с шапка за къпане и оставете къната да действа няколко часа, преди да я измиете. Колкото по-дълго чакате, толкова по-светла ще стане. Има и още една зависимост – колкото повече я оставите да действа, толкова по-стабилен ще е цветът. Накрая изплакнете косата си с шампоан и балсам.

Лимон и лайка

Сигурно ви прави впечатление, че отново ви представяме тези два продукта. Да, защото са изключително ефикасни за изсветляване на косата, когато ги прилагаме в тандем. Комбинирайте прясно изстискан сок от един лимон с две супени лъжици лайка. Смесете двете съставки и нанесете получената течност върху цялата си коса. Оставете да действа 2 часа, като задължително трябва да стоите на слънце. В края на процедурата измийте косата си, както обикновено правите.

Можете да направите изсветляването още по-лесен процес, като сложите малко от тази смес в бутилката на шампоана си. Всеки пък, когато се къпете, нанасяйте обогатения шампоан. Оставяйте го да действа 10 минути, преди да изплакнете косата с вода.

Канела

kanela

Смесете три супени лъжици канела с три супени лъжици балсам в подходящ съд. Разбъркайте добре, така че да оформите гладка смес. Нанесете върху косата си. Сложете си шапка за къпане и оставете да действа 6-8 часа. След това измийте косата си с шампоан.