5 причини, поради които не трябва да пиете бутилирана вода

Пластмасата е вредна не само за природата, но може да представлява опасност за човешкия организъм
5 причини, поради които не трябва да пиете бутилирана вода

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Водата е от съществено значение за живота. Тя е не просто освежаваща напитка, но играе важна роля за организма и всяка от функциите му. Тъй като водата е толкова важна за организма и е необходимо да сме добре хидратирани, много компании са превърнали тази течност в бизнес, който подвежда потребителите в продължение на десетилетия. С девизи като “9 от 10 лекари я препоръчват” много корпорации продават бутилирана вода, твърдейки, че тя е по-здравословна от чешмяната. Въпреки че привидно това е така, някои компании предлагат вода с лошо качество на цени, които са твърде високи за потребителите.

Бутилираната вода не е екологична алтернатива, въпреки че корпорациите биха искали да вярваме именно в това. Вярно е, че много компании в момента имат политика за рециклиране и повторно използване на пластмасовите бутилки, но в повечето случаи бутилките се озовават в кошчето и замърсяват околната среда. Не казваме, че чешмяната вода е 100% безопасна, тъй като всичко зависи от това, как е била третирана, за да е подходяща за консумация от човека. И все пак – съществуват 5 причини, поради които не трябва да пиете бутилирана вода.

Пластмасовите бутилки за вода не щадят природата

 

Бутилирана вода в пластмасови бутилки
Както споменахме по-горе, корпорациите искат потребителите да вярват, че пластмасовите бутилки са биоразградими и щадящи околната среда. Въпреки това тези бутилки са произведени от материали, на които са нужни стотици години за разграждане.

Съществуват много кампании за рециклиране и намаляване въздействието на пластмасовите бутилки върху околната среда. Но те далече не са достатъчни, за да спрат замърсяването на околната среда. С други думи – много повече пластмасови бутилки се изхвърлят, отколкото се рециклират. В допълнение, “биоразградимите” бутилки не се разграждат толкова лесно, колкото етикетът им показва, тъй като те просто са произведени с по-малко пластмаса, отколкото другите.

Голяма част от бутилираната вода е същата като чешмяната, но с по-висока цена

Бутилката на водата може и да изобразява ведро поточе или извор. Нова не означава, че водата е чиста или с високо качество. Всъщност само малък процент от бутилираната вода идва от извори или подземни източници.

Почти 25% от всички бутилирани води са идентични с чешмяната вода по отношение на качеството. Някои компании филтрират или облъчват водата с ултравиолетова светлина със стойности, 100 пъти по-високи, отколкото в същото количество чешмяна вода. В допълнение, няколко проучвания са установили, че проби от бутилирана вода съдържат фталати, мухъл, микроби, бензен, трихалометани, дори арсен. Някои експерти смятат чешмяната вода за по-надеждна, въпреки че процесът на пречистване, използван при разпределението на общинска вода, все пак трябва да бъде взет под внимание.

Много бутилирани води съдържат токсини

Бутилирана вода

Пластмасата, използвана за бутилирана вода, не е вредна само за планетата, но също така може да увреди човешкото тяло. Повечето компании за бутилирана вода използват вид пластмаса без бисфенол, който е по-малко токсичен от другите видове пластмаса. Въпреки това той съдържа други химични съединения, които могат да изтекат по всяко време, ако бутилката е изложена на топлина. Някои от тези химически продукти са възможни ендокринни разрушители, въпреки че това не е научно потвърдено.

Местната вода е идеалната добавка към органични храни

Органичната храна стана много популярна, след като се установи, че е много по-здравословна от храните, които са били изложени на пестициди и други химикали. Приготвянето на тези храни с чешмяна вода е начин да се подкрепи здравословната и екологична хранене.

Съществуват алтернативи на бутилирана вода

Закупуване на бутилка за многократна употреба в размер и стил, който ви харесва, е чудесен начин да спестите пари, да бъдете здрави. В същото време може да помогнете на околната среда. Съществуват много бутилки на пазара, които са идеални за пълнене с вода у дома. Така че винаги може да имате тази жизненоважна течност под ръка.

Съществуват и някои иновативни продукти за дома, които могат да повишат доверието в пиенето на вода от чешмата. Стъклената кана с биоразградим филтър е чудесен избор, който ще гарантира по-безопасна вода. Друг вариант е да добавите филтър към кранчето. Той е лесен за инсталиране и гарантирано ще подобри качеството на водата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.