5 навика на честните хора

Ако познавате такива, опитайте се винаги да са близо до вас. Те ще направят живота ви по-красив и приятен
5 навика на честните хора

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Честните хора се радват на по-добро качество на живот, те са по-щастливи и са по-силни, когато се сблъскват с проблеми.

Причината за това е проста: честните хора не са непременно най-интелигентните, нито пък винаги знаят всичко. Те са хора със силна връзка между това, което мислят и какво правят.

Колкото и да ни се струва любопитно, този тип психология не е лесна да се приложи.

Честността на ума и действието изисква истинско лично развитие и да си истински, автентичен и искрен със себе си и с другите.

Нека да се поровим малко повече в навиците на честните хора и характеристиките, които съставляват тази ценна личностна черта.

1. Честните хора не се страхуват да кажат истината

Честността е безсмислена, ако нямате смелостта да защитавате и да изисквате истината по всяко време, независимо от контекста.

 • Който има честно сърце не подкрепя несправедливостта, изнудването, половинчати истини или лъжите.
 • В допълнение, тази честност се очаква и от другите.

От друга страна, всички знаем, че не е лесно да се защитава и разпространява този вид лична неприкосновеност.

Има много сценарии, в които царува маскирана нечестност и ние постоянно трябва да се защитаваме от лицемерието.

2. Те са наясно с техните ограничения и с техните недостатъци

честните хора имат реална представа за себе си

Не е хубаво за нас да изискваме честност от другите, ако не сме в състояние да я прилагаме за себе си.

 • В нашето ежедневие има много хора, които се хвалят с множество добродетели. Въпреки това, често са само приказки, защото те не прилагат наяве това, което проповядват.
 • Това обаче не е така с честните хора. В техния случай те са направили вътрешно пътешествие, за да осъзнаят своите ограничения, недостатъци и тъмната страна.
 • Те знаят какво трябва да подобрят и слабостите им постепенно да бъдат преодолени.

Това самосъзнание спомага за създаването на ситуация, в която действията и мисълта са в хармония един с друг. Няма лъжи или лицемерие: само равновесието на едно смирено и уважаващо сърце.

3. Те са прозрачни: можете да видите точно кои са те

честните хора са такива, каквито са без маски

Да бъдеш прозрачен не е да позволиш на другите да видят нашите интимни тайни, нито да бъдем уязвими.

Честността е синоним на прозрачност, защото всичко, което човек прави, казва и показва, е в хармония със собствената му личност.

Няма отклонения или дисонанс. Освен това, става въпрос да сме честни и да поддържаме същото поведение, същото отношение и един и същ начин да се свързваме с другите.

Да бъдем прозрачно по всяко време не е лесно. В края на краищата, ако има едно нещо, което е типично за човешките същества, то е, че ние сме непостоянни по природа и винаги се променяме. Също така, имаме постоянна нужда да се “вмъкваме” и да бъдем приемани от всички по всяко време.

Честните хора нямат този проблем: ако те не харесват нещо или нещо противоречи на техните принципи, те го изясняват.

4. Те се борят за това, в което вярват

Понякога най-честните, скромните и благородните хора са тези, които най-много се чувстват самотни или дори отхвърляни от много от хората около тях.

 • Това се случва поради една много проста причина: понякога честността е борбена и не се страхува да каже кога другото лице не е справедливо или почтително.
 • За съжаление почти никой не обича бруталната честност.

Това често означава, че честността прави хората неудобни. Те биха предпочели по-лицемерни или покорни хора, те са по-лесни за манипулиране.

5. Честните хора вдъхновяват и водят чрез пример

честните хора са пример за всички

Те са хора, които живеят последователно, с перфектен баланс между ценности и действия. По този начин те често вдъхновяват тези, които наистина го оценяват.

Може би чувствате някаква враждебност в тяхната ярост. Но мъдрите хора, които оценят стълбовете на добротата и почтеността, ще ги оценят изключително.

Затова те създават страхотни приятели, членове на семейството и колеги, които правят живота ни по-лесен и красив.

Ако имате един или няколко души в живота си, които показват неуморима честност, винаги ги дръжте наблизо, учете се от тях и споделяйте велики моменти и преживявания с тях. Те са дар от обществото, хора, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rakel, V. (2012). La Honestidad. Comunicados, Apoderados. Ministerio de Educacion, Gobierno de Chile.
 • Moreno, C. (2004). Claves para el liderazgo ético. Capital Humano.
 • Guenin, L. M. (2005). Intellectual honesty. Synthese. https://doi.org/10.1007/s11229-005-3746-3
 • WHAT IS HONESTY?. Cal State J Med. 1915;13(1):1.
 • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la universidad nacional del altiplano – puno. COMUNI@CCIÓN Rev Investig en Comun y Desarro. 2016;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.