5 храни за прочистване на артериите по естествен начин

Увеличете консумацията на мазна риба и соеви продукти. Тези и други подходящи продукти ще откриете лесно в местните магазини
5 храни за прочистване на артериите по естествен начин
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Познавате ли всички потенциални последици от запушването на артериите? Ако да, сигурно ще бъдете съгласни, че си струва да сте сигурни, че планирате приема на храна добре за по-добро прочистване на артериите.

Когато личният лекар ви информира, че те са блокирани, трябва да знаете, че сте изложени на по-голям риск да страдате от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Инсулт, интермитентна клаудикация и миокарден инфаркт са само няколко възможни усложнения.

Въпреки това не се отчайвайте! За щастие прочистването на артериите може да бъде много по-лесно, отколкото изглежда. Тайната е да подобрите начина си на живот по два начина: да правите повече физически упражнения и да промените диетата си.

Основните вещества, които причиняват този проблем са холестерола и триглицеридите.

Холестеролът е липопротеин, който се използва за регулиране на влизането и излизането на различни елементи от и към клетките. Когато имаме твърде много от него, холестеролът се прикрепя към стените на артериите, което означава, че кръвта не се разпространява през тях, както трябва.

В резултат на това кръвта не е в състояние да достигне до жизнените органи на тялото в необходимите количества.

Триглицеридите са мазнини, които имат същия ефект.

Имайки предвид това, храни, които имат високо съдържание на фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини са нашите съюзници в борбата срещу блокираните артерии.

5 храни, подходящи за прочистване на артериите

1. Водорасли

консумацията на водорасли помага за прочистване на артериите

Морските водорасли са един от най-полезните и най-хранителните продукти. Ако не вярвате на това, просто погледнете тяхното хранително съдържание: те съдържат минерали, протеини, каротеноиди и антиоксиданти.

По същество това е почти всичко, от което тялото ви се нуждае, за да е във форма и да е здраво. Освен това, освен способността за прочистване на артериите, водораслите също помагат за намаляване на високото кръвно налягане.

Ето защо водораслите трябва да бъдат незаменима част от диетата на всеки, който иска да е във форма и да е здрав.

2. Мазна риба: риба тон и сьомга

Допреди няколко години тези видове риба имаха много лоша репутация. Всъщност те се смятаха за много вредни за здравето точно поради съдържанието им на мазнини.

Трябва обаче да обърнем внимание на точния тип мазнини, които добавят към ежедневната ни диета. Мазнините в рибата тон и сьомгата съдържат мощна аминокиселина, чиито ползи продължават да ни изненадват. Известна е като омега-3, което е чудесно средство за балансиране на холестерола и триглицеридите.

Ето защо храни, които съдържат високи нива на омега-3 като риба тон и сьомга са толкова полезни за прочистване на артериите.

Ако добавите мазна риба към вашата диета, ще забележите и подобрение на кръвното налягане. В действителност, добавянето на храни, богати на омега-3 е чудесен начин да подобрите цялостното физическо благополучие.

3. Овесена каша

Ако възнамерявате да замените пшеницата с друг вид зърнени храни, препоръчваме ви овес. Преди всичко той съдържа по-малко въглехидрати. Освен това тези, които се намират в овесената каша бавно се освобождават и усвояват, което ги прави по-полезни.

Овесената каша ни дава енергията да метаболизираме храната и да бъдем нащрек, но се превръща в мазнина по-леко от другите зърнени храни. От друга страна, тя също е богата на фибри, което намалява способността на холестерола да се прикрепя към артериите.

Бъдете внимателни все пак. Лесно е да откриете цяла гама от продукти, приготвени от овес в супермаркетите в наши дни. Трябва обаче да имате предвид, че не всички от тях са задължително полезни, тъй като много от тях съдържат и високо съдържание на транс-мазнини.

4. Соя

соята помага за прочистване на артериите

По принцип всички бобови растения подобряват здравето на артериите, но соята е най-ефикасна.

Изофлавоните, които съдържа, предизвикват значителен спад в нивата на холестерола и триглицеридите.

Можете да откриете соя в почти всеки супермаркет под формата на напитка или като консервирани кълнове, както и в повече преработени продукти като например тофу. Ако не сте опитали последното, ви съветваме да го направите.

Отначало може да ви се стори, че е малко безвкусно, но това всъщност е предимство. Тофу е идеален продукт, който да включите в редица рецепти. Съчетава се добре с почти всяка комбинация от аромати.

5. Домати

Доматите са богати на ликопен, много мощен антиоксидант. Но защо да включвате повече антиоксиданти в диетата си, когато искате да отпушите артериите си?

Понякога причината за запушване на артериите е окисляването на компонентите в кръвта.

Яденето на храни като домати е чудесен начин за борба с причината за блокиране на артериите. Плюс това, най-добрата част на доматите е, че те могат да бъдат включени в нормалната диета по много различни начини: в салати, сосове, студени супи, сокове … списъкът е безкраен.

Избрахме тези храни не само заради техните свойства за прочистване на артериите, но и защото са лесни за откриване в супермаркета и са подходящи за различни цели. Въпреки, че винаги е добра идея да проучим какви други продукти съществуват, ние дадохме приоритет на съставките, които лесно можете да откриете и включите във вашата диета.

Не забравяйте да започнете да ядете повече от тях и да ги превърнете в част от ежедневното си хранене!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.