5 доказателства, че бананите са по-полезни от хапчетата

Само един банан е достатъчен, за да се насладите на тази полза. За няколко минути ще се чувствате по-спокойни и в по-добро състояние на духа.
5 доказателства, че бананите са по-полезни от хапчетата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Бананите са тропически плодове, които осигуряват енергия, витамини и минерали. Те са здравословна добавка към всяка диета, включително и към тези, предназначени за намаляване на теглото. Бананите са не само един от най-консумираните плодове в света, но и сред най-здравословните.

Бананите имат лошата слава на втория плод с най-висок брой на калории след авокадото. Поради тази причина хората често ги избягват, особено когато се опитват да отслабнат. Тези плодове обаче обаче съдържат само 90 калории на порция (около половин банан). Включването им в диетата в правилните пропорции няма да попречи на загубата на теглото, напроти – ще ви помогне по много начини. Продължавайте да четете, за да откриете защо бананите са по-полезни от хапчетата!

Какви ползи за здравето предлагат бананите?

Бананите са значителен източник на захари и минерали като калий, магнезий, желязо и бета каротин. Те съдържат голямо количество витамини като фолиева киселина, витамин С и витамин Е в допълнение към фибрите.

Бананите са богати на въглехидрати и са един от най-добрите източници за осигуряването на енергия в организма. Благодарение на тези свойства те силно се препоръчват за деца.

Те са богати на калий и помагат да изчистите тялото си от излишната вода, което го поддържа балансирано. Влияят добре при състояния като хипертония и подагра.

Високо кръвно налягане

Бананите за контролиране на кръвното ви налягане

Когато човек консумира твърде много натрий и недостатъчно калий, много е вероятно кръвното му налягане да се повиши. Важно е да осигуряваме на организма достатъчно калий и бананите са чудесен източник на този толкова необходим минерал. Препоръчваме ви всяка сутрин да изяждате по един банан. С този здравословен навик кръвното ви налягане ще се задържи на оптимални нива.

Депресия

Много хора, страдащи от депресия, споделят, че се чувстват по-добре след яденето на банан. Изследователите са установили: това се дължи на факта, че бананите съдържат триптофан, есенциална аминокиселина. Тъй като тялото не е в състояние да синтезира това съединение в достатъчни количества, важно е да осигуряваме това количество посредством диетата си.

Триптофанът се превръща в серотонин – невротрансмитер, който отговаря за чувството на спокойствие и щастие. Само един банан е достатъчен, за да се насладите на тази полза. За няколко минути ще се чувствате по-спокойни и в по-добро състояние на духа.

Стрес

Консумацията на банани успокоява състоянието на стрес

Стресът може да промени метаболизма и да намали нивата на калий и  яденето на банани е добър начин да се възстанови този минерал. Както вече знаем, те са един от най-добрите източници на калий, който можете да намерите. Но ползите от тези плодове са далеч повече от това, че са добър източник на калий. Те също могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре и да се успокоим.

Запек

Бананите са една от най-добрите храни за подобряване на храносмилането поради съдържанието си на пектин. Пектинът е диетична фибра, която ускорява храносмилането и помага за премахване на токсините от тялото. Тези свойства правят бананите идеални в борбата със запека или лошото храносмилане.

В допълнение, пробиотичните свойства на бананите са наистина полезни за храносмилателната система и облекчават газовете, спазмите и напрежението.

ПМС (предменструален синдром)

Яденето на банани може да помогне за намаляването на спазмите при ПМС

Богати на витамин В6, бананите оказват положителен ефект върху нивата на кръвна захар. Като цяло, витамините от група В помагат за намаляване на някои от симптомите на предменструален синдром, който засяга жените.

Яденето на банани всеки ден може да помогне за намаляването на спазми, както и задържането на течности, което често се свързва с ПМС. Допълнително предимство е, че те могат да подобрят състоянието на ума и да успокоят нервите, които често съпътстват предменструалния синдром.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Geleijnse, J. M., Kok, F. J., & Grobbee, D. E. (2003). Blood pressure response to changes in sodium and potassium intake: a metaregression analysis of randomised trials. Journal of human hypertension17(7), 471-480. Available at: https://www.nature.com/articles/1001575. Accessed 27/03/2020.
  • Lara-Espinoza, C., Carvajal-Millán, E., Balandrán-Quintana, R., López-Franco, Y., & Rascón-Chu, A. (2018). Pectin and pectin-based composite materials: beyond food texture. Molecules23(4), 942. Available at: https://doi.org/10.3390/molecules23040942. Accessed 27/03/2020.
  • Dreher, M. L. (2018). Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients10(12), 1833. Available at: https://doi.org/10.3390/nu10121833. Accessed 27/03/2020.
  • Someya, S., Yoshiki, Y., & Okubo, K. (2002). Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish). Food chemistry79(3), 351-354. Available at: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00186-3. Accessed 27/03/2020.
  • Higgins, J. A. (2014). Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Critical reviews in food science and nutrition54(9), 1158-1166. Available at: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.629352. Accessed 27/03/2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.