7 трикове, които ще ви направи експерт в кухнята

04 Март, 2019
Добавете излишния бульон във форми за лед и така ще имате готова подправка за ястията дни наред
 

Кухнята има свой собствен ум и да станете професионалист не винаги е просто задача.

С тези трикове ще намерите за малко по-лесно да готвите като майстор готвач, така че ако искате да подобрите уменията си, продължавайте да четете.

Вие и вашето семейство ще забележите бързо подобрение с тези трикове.

Трикове в кухнята

1. Не обръщайте постоянно месото

Трикове в кухнята

Въпреки че това може да изглежда незначителна подробност, обръщането на пържолата отново и отново може да доведе до проблеми с храната.

Когато я обръщате твърде често, накрая ще получите филе без желаното хрупкаво задушено месо.

Това също така ще гарантира, че месото не изсъхва, защото ако го обръщате твърде често, е по-вероятно соковете да излязат от месото и да се залепят към тигана.

За да разберете дали месото е готово, най-добре е да го размествате малко. Ако се движи лесно, това означава, че е време да го извадите от огъня.

2. Разберете дали яйцата у дома са пресни

Ако е изминало много време, откакто сте купили дузина яйца, ето един прост трик, който да ви помогне да разберете дали те са все още пресни или не.

Това е нещо много лесно, което отнема само минута у дома.

 

Просто поставете яйцата в чаша вода. Старите яйца ще се носят върху повърхността, докато пресните ще потънат на дъното на чашата.

Ако яйцето остане в средата, това означава, че ще се съхранява само още две седмици, но все пак можете да го консумирате безопасно.

Вижте още: Подходящи храни при тревожност

3. Не яжте прясно приготвено месо

Много е изкушаващо да ядете пържола направо от тигана, но истината е, че това не винаги е хубаво.

В този случай е препоръчително обратното: изчакайте.

Докато много хора не знаят това, пържолата ще има по-добър вкус, след като сте я оставили да „отдъхне” известно време.

Не забравяйте, че всяка пържола се нуждае от няколко минути, след като я приготвите, преди да сервирате.

4. Омекотете маслото

масло в кухнята

Ако трябва да готвите определено ястие с масло и то трябва да омекне възможно най-бързо, запомнете един от лесните трикове, който е лесен за изпълнение.

Ще отнеме едва няколко минути.

  • Просто добавете чаша вода към микровълновата печка и я загрейте.
  • След това изхвърлете водата и добавете необходимото масло в чашата.
  • Само за няколко секунди ще откриете, че маслото е напълно меко и готово за готвене.
 

5. Как да печете ястията правилно

Ако искате да печете продукти във фурната и искате да го направите по-добре, трябва да следвате тази препоръка.

Всичко, което трябва да направите е да поръсите настъргано сирене върху храната 5 минути, преди да е готово, за да го предпази от изгаряне, като същевременно придава приятен аромат на сирене.

Разбира се, най-важното нещо, което трябва да направите е да проверите температурата на фурната и да вземете предвид това с времето за печене.

По този начин ще избягвате изгарянето на храната отвън, която е сурова вътре или други често срещани грешки.

6. Научете се да замразявате бульона

Как да бъдете експерти в кухнята

Ако нямате достатъчно време за готвене, нещо толкова просто, колкото приготвянето на вкусен бульон и замразяването му може да направи живота ви много по-лесен.

Затова е важно не само да включите правилните съставки в бульона, но и да знаете как да го замразявате правилно.

Един от най-добрите трикове е да излеете бульона във форми за лед. Разделете го на порции, които може да използвате, за да готвите когато ви е нужен.

Например можете да отделите една порция, за да готвите паста един ден, друг ден ориз, зеленчуци и т.н.

 

Прочетете и: Как да приготвяте вкусни зеленчукови бульони за отслабване

7. Подправете храната си със свежи билки

билките в кухнята

Билките са със силен вкус и ниско съдържание на калории, така че те са много по-здравословни алтернативи от сосовете, когато става дума за подправяне на всякакви ястия.

В зависимост от това какво искате да готвите, може да изберете правилната билка.

За да ги използвате добре, най-добре е да добавите добре нарязани билки към вашите ястия. Това е един от простите трикове, който ще подобри вкуса на вашата храна.

 
  • DE LIMA, M. D. F. F. (2009). COMIDA COMO CULTURA. Revista de Ciências Sociais. https://doi.org/1120307
  • Mejía, C. S. E., Mejía, L. L. S., & Bravo, R. M. (2014). Tendencias gastronómicas : La encrucijada entre lo tradicional y lo innovador. Culinaria. Revista Virutal Especializada En Gastronomía.
  • Chef, M. (2016). Cocina molecular. https://doi.org/10.1109/CLEOE-EQEC.2009.5191950
  • Mollinedo, M., & Carillo, K. (2014). Carnes. Revista de Actualización Clinica. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2006.09.002