3 натурални ексфолианта за лице, тяло и ръце

Търсите ли натурален ексфолиант за лицето, ръцете или тялото си? Изпробвайте тези, които ще ви предложим, и не забравяйте, че кожата на отделните части от тялото е различна, така че следва да я третирате по различен начин!
3 натурални ексфолианта за лице, тяло и ръце
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

За да запазите кожата си здрава и красива, трябва да я пречистите от токсините и нечистотиите, за да насърчите клетъчната регенерация на кожата и да я хидратирате, използвайки правилните продукти. Тук идват на помощ натуралните ексфолианти за лице, тяло и ръце.

Те могат да ви помогнат да обновите клетките на кожата си, като същевременно осигуряват на кожата ви много полезни хранителни вещества.

В днешната статия ще научите как да приготвяте три лесни натурални продукта, които са съобразени с вашите нужди: за лице, за ръце и за тяло.

Натурални ексфолианти за лице, тяло и ръце

натурални ексфолианти за тяло, лице и ръце

Кожата на лицето е много по-деликатна от тази на останалата част от тялото, така че когато избирате продуктите, които ще използвате, не бива да забравяте колко е чувствителна.

Освен това трябва да подбирате съставките в зависимост от вида на кожата ви: мазна, суха или комбинирана кожа.

Ако ексфолиантът е предназначен за тяло, може да прибавите съставки, които се борят с целулита, стриите, лошата циркулация и т.н.

Ексфолирането е основна стъпка, ако искате да имате млада и сияйна кожа, тъй като то спомага за елиминирането на мъртвите кожни клетки, които придават на тена ви сив и съсухрен вид.

Освен това тази процедура подобрява кръвообращението и предотвратява появата на бръчки.

1. Плодове за ексфолиране на лицето

Натурални продукти за ръце, тяло и лице: ексфолиране на лицето с плодове

Кожата на лицето е много по-чувствителна от останалата част от тялото и се повлиява повече от прякото въздействие на външните фактори: слънчева светлина, вятър, замърсяване и т.н.

По тази причина ви препоръчваме да използвате натурални ексфолианти, приготвени с плодове. Независимо че не придават присъщото на ексфолиантите грубо на допир чувство, съдържащите се в тях ензими помагат да ексфолирате кожата си по химичен начин.

Плодовете не просто пречистват, но и осигуряват витамини и минерали, които са изключително полезни за кожата.

Съветваме ви да използвате следните продукти:

 • Ананас: За мазна кожа.
 • Киви: За мазна и комбинирана кожа.
 • Папая: За комбинирана и суха кожа.
 • Круша: За суха и деликатна кожа.

Просто поставете парче от един от тези плодове върху почистеното и подсушеното си лице. Оставете го за няколко минути, докато изсъхне, след което измийте лицето си.

Може да ги използвате веднъж седмично. Нормално е да почувствате лек сърбеж от ензимите, но това не бива да ви притеснява.

2. Кокосово масло и сода за хляб за ръцете

Ексфолианти за тяло, лице и ръце: кокосово масло за ръцете

Ръцете са частта от тялото, показваща признаците на стареене и на тежък труд.

Те не са толкова чувствителни, колкото е лицето, нито пък страдат от стрии или целулит като останалата част от тялото. За сметка на това са винаги изложени на външни влияния и могат да пострадат от лоша циркулация.

За да приготвите специален ексфолиант за ръцете си, ви препоръчваме да комбинирате две страхотни съставки: кокосово масло екстра върджин и сода за хляб.

Кокосовото масло предпазва и подхранва кожата в дълбочина. Хлебната сода леко и ефикасно активира циркулацията и ексфолира кожата.

Как да ги използвате?

 • Смесете двете съставки, докато получите зърнеста смес.
 • Кокосовото масло трябва да е над 24 градуса, за да се разтопи, така че може да се наложи да го затоплите малко.
 • Масажирайте ръцете си с този продукт, след което изплакнете добре с топла вода.

Препоръчваме да прочетете: 7 ползи от содата за хляб

3. Морска сол и зехтин за тялото

Тялото изисква ексфолиация с по-дълбоко действие за стимулиране на циркулацията, премахване на токсините, третиране на стриите и целулита и за придаване на допълнителна мекота.

За да постигнете всичко това, ще са ви необходими две изключително ефикасни съставки.

 • Морска сол: може да изберете различни видове сол според зоната, която искате да ексфолирате.

Например за задните части или петите препоръчваме да използвате едра сол.

За областта на гърдите обаче се предпочита употребата на по-фина сол. Освен това морската сол снабдява кожата ви с минерали, стига да не е рафинирана или трапезна.

 • Зехтин: той е богат на есенциални мастни киселини, които подхранват кожата и й осигуряват изобилие от антиоксиданти.

Той е изключително овлажняващ, така че ако имате мазна кожа, ви съветваме да го замените с кокосово масло или масло от жожоба и да добавите малко гел от алое вера.

Следвайте същите стъпки за ексфолирането, както по-горе описаните с кокосовото масло и содата за хляб.

Може да приложите продукта докато се къпете и да се възползвате от факта, че парата от горещата вода ще отпуши порите ви. Когато се подсушите, ще забележите, че кожата ви е по-гладка и хидратирана.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agero, A. L., & Verallo-Rowell, V. M. (2004). A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis15(3), 109-116.
 • Johnson, J. B. (1996). U.S. Patent No. 5,562,643. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Riordan, N. H. (1999). U.S. Patent No. 5,866,142. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Viola, P., & Viola, M. (2009). Virgin olive oil as a fundamental nutritional component and skin protector. Clinics in dermatology27(2), 159-165.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.